Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus A.Mickevičiaus bibliotekoje – apie anglų ir italų kūrybą

Antradienį 18 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kiemelyje vyks renginys, skirtas anglų rašytojo Gilberto Keitho Chestertono ir lenkų kilmės italų prozininko Igorio Argamantės kūrybai. Tai – šeštasis projekto „Su knyga per literatūrinę Europą”, kurį rengia asociacija „Slinktys”, renginys
Palangos viešoji biblioteka
Knygos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Renginyje dalyvaus aktorė Lina Budzeikaitė, dainininkė Aušra Liutkutė, pianistė Asta Kvasytė ir literatas Juozas Žitkauskas.

G.K.Chestertonas (gimęs 1874 m.) – vienas žymiausių anglų rašytojų. Jo kūrybą sudaro romanai, poezija, esė. Svarbiu autoritetu jį laikė E.Hemingvėjus, Ch.L.Borchesas, G.G.Markesas, Agata Kristi ir kiti.

Jaunystėje buvęs agnostiku ar net ateistu, vėliau virto karštu kataiku, savo kūryboje teigiančiu krikščioniškas vertybes. Mąstymu ir raštais konservatyvus, kartais reakcionieriškas, jis vadintas „paradoksų kunigaikščiu“, nes moralės dogmas neretai slepia lengvu, energingu ir lengvabūdišku stiliumi. Pasak jo biografų, rašytojas buvo linksmas neaukštas storulis, skardžiabalsis kvatoklis.

Jo romanas „Žmogus, kuris buvo Ketvirtadienis“, iš kurio ir bus renginyje skaitomos ištraukos, laikomas vienu geriausių autoriaus kūrinių, sukurtas 1908 metais. Tai – košmaras, kurį pats rašytojas prašąs skaityti atidžiai, pradedant paantrašte. Jame daug fantazijos, tačiau itin tiksliame kūrinyje pasakojama apie Aukščiausiąją anarchistų tarybą, siekiančią nuversti pasaulio tvarką. Tačiau ar viskas taip, kaip iš pradžių atrodo?

Rašytojas G.K.Chestertonas 1927 metais lankėsi Vilniuje, čia skaitė savo kūrybą. 1936 m. išleistoje „Autobiografijoje“ vaizdingai aprašo Aušros vartus. Per Vilniuje surengtą literatūrinį vakarą juokais buvo pasiūlytą Chestertoną išrinkti Vilniaus burmistru. Po dailininko S.Matusiako nupieštu portretu, jis pasirašė: „Vilnius, puikus ir garbės sklidinas miestas, iškentęs tiek smūgių ir nelaimių, iškęs ir čia pavaizduoto asmens apsilankymą.“

Rašytojas I.Argamantė (tikroji pavardė Argamakow) 1928 m. gimė Vilniuje, kilmingo carinės Rusijos karininko ir bajorės lenkės šeimoje. Nuo 1945 metų gyvena Italijoje. Rašytojas dirbo Nacionaliniame užsienio prekybos institute, žurnale „Cronache“, buvo Pietų Afrikos Respublikos garbės konsulu Trieste. Šiuo metu gyvena Pizoje.

„Jei kas manęs paklaustų, koks mano asmeninis ryšys su Lietuvą, atsakyčiau, kad švelnus prisirišimas. Tiek dėl asmeninių prisiminimų, tiek dėl reikšmingo Lietuvos vaidmens mano šeimos gyvenimo įvykiuose“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas rašytojas.

Lietuvių kalba išleistas vienintelis rašytojo romanas „Jerichas 1941 metais. Vilniaus geto istorijos“ (2014 metais išleido leidykla „Aukso žuvys“, iš italų kalbos vertė Toma Gudelytė). Tai – antrasis I.Argamantės kūrinys. 2010 m. knyga išleista Italijoje buvo nominuota prestižinei Italo Calvino premijai.

Bene pirmą kartą italų grožinėje literatūroje minimas buvo Vilnius ir jo istorija. Pats romanas – apie holokaustą, Vilniaus getą. Jis paremtas biografiniais faktais. Autorius nevengia būti ironiškas, atskleisdamas absurdą, kurį teko išgyventi romano veikėjams.

Kitas projekto „Su knyga per literatūrinę Europą: pėdsakai Vilniuje“ renginys – rugpjūčio 21-ąją. Jis bus skirtas ispanui poetui ir kunigui Petrui Roizijui ir portugalui Nuno Guimarães.

Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, partneriai – Vilniaus apskrities A.Mickevičiaus viešoji biblioteka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius