Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų festivalyje – skausmingos Fridos Kahlo išgyvenimo pamokos vaikams

Jaukus šurmulys nuo penktadienio popietės gyvybe užtvindė Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salių kompleksą „Titanikas“. Jame pirmą kartą surengtas laisvės dvasia užkrečiantis Vilniaus knygų festivalis, atiduodantis pagarbą intelektualiajai literatūrai.
Knyga „Ką mena širdis“
Knyga „Ką mena širdis“ / Knygos viršelis
Temos: 1 Frida Kahlo

Pro plačiai visiems norintiems atvertas duris, į Vilniaus knygų festivalį po darbų rinkosi knygų mylėtojai, kurie dviejuose aukštuose galėjo apžiūrėti leidyklų stendus ir įsigyti knygų mažesnėmis kainomis. Taip pat visų dėmesio kiekvieną valandą laukė knygų pristatymai ir diskusijos, o kiemelyje – gyvo muzikos koncertai.

Modernaus meno centras (MMC) Vilniaus knygų festivalyje pristatė įspūdingai iliustruotą knygą vaikams ir suaugusiesiems „Ką mena širdis“. Knygą iliustravo garsi Norvegijos knygų dailininkė Hilde Kramer, pelniusi daugybę apdovanojimų, o tekstą jai parašė norvegų rašytojas Bjornas Sortlandas, kuris taip pat neatsilieka gautomis premijomis.

Ši ne tik vizualiai turtinga knyga pasakoja apie mergaitės Leonardos susitikimą su garsiąja menininke Frida Kahlo – neveltui knygoje panaudoti ir šio dailininkės kūrinių fragmentai.

„Kai gavau pasiūlymą versti šią knygą, ilgai svarsčiau, ar mūsų visuomenė jai pasiruošusi. Mes pripratę prie jaukaus ir saugaus pasaulio, mūsų suaugusieji dar nėra subrendę tokiam pasauliui, koks vaizduojamas knygoje, tai ką jau kalbėti apie vaikus, – atvirai prisipažino knygos vertėja Alma Ločerytė-Dale. – Norvegų kritikai pabrėžia, kad patys neapsisprendžia, kam skirta ši knyga: ar vaikams, ar suaugusiems. Tačiau perskaičius šią knygą, mažojo ar vidutinio didumo skaitytojo sąmonėje tikrai išliks joje matyti vaizdai.“

Knygoje, anot leidėjų, kalbama apie tai, kas mūsų visuomenėje tarsi slepiama nuo vaikų.

„Pas mus su vaikais nekalbama apie mirtį, senatvę, tarsi tai būtų negražu, bet gyvenimas yra gyvenimas. Mažas žmogus irgi turi būti pasiruošęs tiems dalykams. Mokslininkų teigimu, tokių istorijų skaitymas yra būdas pasiruošti tam gyvenimui, kuris vaiko laukia, – aiškino MMC direktorė Danguolė Butkienė. – Mes šią knygą pateikiame truputį rizikuodama, bet jei prisimintume lietuviškas pasakas – ten irgi yra ir mirtis, ir kankinimai, ir gąsdinimai. Todėl tikiu, kad ši knyga suras savo auditoriją.“

Stiprioji knygos „Ką mena širdis“ pusė, anot vertėjos, yra vaiko ir suaugusio žmogaus sielvarto susitikimas.

„Šioje knygoje Frida Kahlo tampa mažosios Leonardos sielos vadove, čia vyksta jos sielvarto terapijos procesas“, – tikino A.Ločerytė-Dale.

Knygos pristatyme apsilankiusi humanitarinių mokslų daktarė Raminta Jurėnaitė pabrėžė, kad F.Kahlo vaikams gali tapti įkvepiančiu pavyzdžiu.

„Frida Kahlo parodo, kad netgi tam, kuriam skauda, pavyksta padaryti kažką nepaprasto, padovanoti visiems dovaną, todėl man ji – optimizmo simbolis. Ši menininkė sukūrė tokių šedevrų, kad vaikams tai gali būti puikus pavyzdys“, – mintimis pasidalijo dailėtyrininkė.

Vilniaus knygų festivalis tęsis visą savaitgalį iki sekmadienio vakaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius