Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugė: kurios knygos buvo populiariausios, kas paveikė jų pardavimus, kas buvo išpirkta mugei tik prasidėjus

Keturias dienas trukusi Vilniaus knygų mugė baigėsi, ir leidėjai teigia, kad šiais metais knygų pardavimai buvo vieni geriausių per pastaruosius kelis metus. 15min domėjosi, kurios knygos šių metų mugėje buvo perkamiausios, kodėl būtent jas rinkosi skaitytojai.
18-osios Vilniaus knygų mugės akimirkos
18-osios Vilniaus knygų mugės akimirkos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Knygas išpirko jau pirmosiomis dienomis

Leidyklos „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė teigė, kad perkamiausia šios knygų mugės knyga buvo praėjusiais metais mirusio rašytojo Umberto Eco knyga „Pape Satàn aleppe: takios visuomenės kronikos“. Susidomėjusieji šia knyga neretai pirkdavo ir kitą šio italų autoriaus knygą „Nr. 0”. Beje, „Tyto alba“ kai kurių leistų šio autoriaus knygų nebeturi – tad knygų „Vakarykštės dienos sala“ ir „Baudolinas“ tiražai ateityje bus kartojami.

Vida Press nuotr./Umberto Eco
Vida Press nuotr./Umberto Eco

„Tyto albos“ stende labai gerai buvo perkama ir Liudos Matonienės knyga „Vilnius: meilės stotelės“. L.Varanavičienė sakė, kad jau ne pirmus metus pastebima, jog knygos apie Vilnių yra labai populiarios. „Ir panašu, kad šis bumas artimu laiku nesibaigs. Vilnius kaip knygų objektas turi magišką trauką“, – sakė leidyklos vadovė.

Tarp populiariausių knygų šioje mugėje ji išskyrė ir kunigo Algirdo Toliato pamokslų rinkinį „Žmogaus ir Dievo metai“ bei Rimanto Kmitos romaną „Pietinia kronikas“. Ši knyga ypač gerai buvo perkama sekmadienį, kuomet autoriui buvo įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija.

Beje, kai kurių knygų tiražai baigėsi mugei dar nepasibaigus. Metų knyga išrinkto Kęstučio Navako romano tiražas baigėsi jau pirmą Vilniaus knygų mugės dieną, o metų poezijos knygos Dainiaus Gintalo eilėraščių rinkinys buvo išpirktas antrąją mugės dieną. „Tai tik dar kartą parodo, kad apdovanojimai, nominacijos turi didelę įtaką knygų populiarumui“, – sakė leidėja.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Silva Rerum IV“ pristatymas

K.Sabaliauskaitės knyga – vėl perkamiausia

„Baltų lankų“ atstovai teigė, kad šių metų Vilniaus knygų mugės lyderė pagal pardavimus buvo ketvirtoji Kristinos Sabaliauskaitės ciklo „Silva rerum“ dalis. Beje, mugėje buvo prekiaujama jau ketvirtuoju šio romano leidimu. Iš viso iki šiol „Silva rerum IV“, anot leidėjų, parduota apie 20 tūkst. kopijų.

Iš viso iki šiol „Silva rerum IV“, anot leidėjų, parduota apie 20 tūkst. kopijų.

Puikiai perkama buvo ir kultūros istorikės, Lietuvos ambasadorės prie Šventojo Sosto Irenos Vaišvilaitės knyga „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“.

Į perkamiausiųjų trejetuką pakliuvo ir Lauren Groff romanas „Moiros ir furijos“, kuris dažniausiai reklamuojamas kaip mėgstamiausia Baracko Obamos knyga.

Ši leidykla prieš Vilniaus knygų mugę išleido nemažai rimtosios literatūros naujienų – anot „Baltų lankų“ atstovų, iš šių naujienų populiariausios buvo Milano Kunderos „Nereikšmingumo šventė“, lietuvių pamėgto rašytojo Juliano Barneso knyga „Laiko triukšmas“, Ruth Ozeki kūrinys „Knyga laiko būčiai“ ir Roberto Seethalerio kūrinys „Visas gyvenimas“.

Sudomino nauja Undinės Radzevičiūtės knyga

Rašytojų sąjungos leidyklos prekybos vadovė Milda Kičaitė sakė, kad iš lietuvių autorių šiais metais ryškus favoritas buvo naujas Undinės Radzevičiūtės romanas „Kraujas mėlynas“. Iš užsienio autorių didelio dėmesio sulaukė Gunterio Grasso Dancigo trilogijai priklausančių romanų „Skardinis būgnelis“ ir „Katė ir pelė“ perleidimai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Undinės Radzevičiūtės knygos „Kraujas mėlynas“ pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Undinės Radzevičiūtės knygos „Kraujas mėlynas“ pristatymas

Labai populiarus buvo ir Jurgio Kunčino eilėraščių rinkinys „Malūnų gatvė be malūnų“. Anot M.Kičaitės, iš dalies taip buvo ir dėl to, kad ši knyga buvo išleista prieš pat knygų mugę ir knygynuose jos dar nėra.

Neblogai buvo perkama Jorge Luiso Borgeso knyga „Visuotinė nešlovės istorija“, Liutauro Degėsio antrasis romanas „Tavo rytoj buvo vakar“ bei prisiminimų apie Regimantą Adomaitį knyga „Smėlio pilys“.

Domėjosi knyga apie žmonijos istoriją

Leidyklos „Kitos knygos“ vadovas Gediminas Baranauskas sakė, kad šiemet mugėje nebuvo tokio ryškaus perkamiausio kūrinio kaip praėjusiais metais, kuomet buvo išleista Dariaus Pocevičiaus Vilniaus tyrinėjimų knyga „100 istorinių Vilniaus reliktų“. Iš šių metų perkamiausiųjų jis išskyrė Yuvalio Noah Harari kūrinį „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Klein
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Klein

G.Baranauskas sakė, kad labai gerai buvo perkama ir Giullios Enders knyga „Žarnyno žavumynai: viskas apie menkai vertinamą organą“, naujas Douglaso Adamso knygos „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ vertimas, Naomi Klein knyga „Tai viską keičia“, Rezo Aslano knyga „Jokio kito dievo, tik Dievas. Islamo ištakos, evoliucija ir ateitis“.

Asmeninio archyvo nuotr./Abrahamas B.Yehoshua
Asmeninio archyvo nuotr./Abrahamas B.Yehoshua

Vilniaus knygų mugės svečio knyga – populiariausia

Leidyklos „Sofoklis“ projektų vadovė Auksė Baurienė sakė, kad mugėje perkamiausia buvo Izraelio rašytojo Abrahamo B.Yehoshua knyga „Moteris Jeruzalėje“. Tai nenuostabu, nes tai ne tik stiprus kūrinys, bet ir šios knygos autorius viešėjo šių metų renginyje. „Gerai, kad skaitytojai plečia akiratį, domisi ne tik anglakalbe literatūra“, – sakė A.Baurienė.

Gerai, kad skaitytojai plečia akiratį, domisi ne tik anglakalbe literatūra.

Populiari buvo Eugenijaus Skerstono knyga „Deivė be diademos“, taip pat, kaip visuomet, gerai buvo perkami ir detektyviniai romanai, gana populiari buvo Grahamo Greene'o knyga „Kelionė su teta“.

Iš kultinių knygų serijos perkamiausi buvo Anthony Burgesso romanas „Prisukamas apelsinas“ bei Josepho Hellerio romanas „22-oji išlyga“.

Populiarios buvo ir šioje leidykloje leidžiamo rašytojo Salmano Rushdie knygos – iš jų perkamiausia buvo „Šėtoniškos eilės“.

Paveikė Gabrieliaus Landsbergio rekomendacija

Visame pasaulyje pastebima tendencija, kad po Donaldo Trumpo išrinkimo JAV prezidentu išpopuliarėjo distopinių romanų populiarumas, vėl išaugo George'o Orwello knygų pardavimai.

Leidyklos „Jotema“ atstovai teigia, kad G.Orwello knygos buvo tarp populiariausių ir jų stende – tiesa, dalį skaitytojų, matyt, viliojo ir mažos klasikinių šio autoriaus kūrinių „Gyvulių ūkis“ ir „1984“ kūrinių kainos – leidyklos stende šios knygos kainavo 4-5 eurus.

Labai populiari buvo ir Tomo Clancy ir Marko Greaney knyga „Invazija“.

Tad žmonės atėję prie stendo sakydavo – kur ta knyga, kurią skaito G.Landsbergis?

Beje, prie šios knygos populiarumo, anot leidyklos atstovų, prisidėjo ir konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio rekomendacijos – jis buvo sakęs, kad skaito šią knygą anglų kalba. „Tad žmonės atėję prie stendo sakydavo – kur ta knyga, kurią skaito G.Landsbergis?“ – teigė leidyklos „Jotema“ atstovė Aistė Matjošaitytė.

Tarp populiariausiųjų šių metų „Jotemos“ knygų buvo ir naujas Iano McEwano vertimas į lietuvių kalbą – jo kūrinys „Kevalas“, o taip pat pasakojimas apie danišką laimingo gyvenimo filosofiją „Mažoji laimės knyga Hygge“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Islandų rašytojas Sijonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Islandų rašytojas Sjonas

Populiariausi – R.Raudas ir Sjónas

Leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė sakė, kad perkamiausios knygos buvo šios knygų mugės svečių kūriniai. Perkamiausia buvo islandų rašytojo Sjóno nauja knyga „Iš didžuvės nasrų“.

Taip pat gerai buvo perkama kito mugės svečio – estų rašytojo Reino Raudo knyga „Rekonstrukcija“ bei dailininko Stasio Eidrigevičiaus knyga „Giedanti gaidžio galva“

Nustebino angliškos knygos sėkmė

Leidyklos „Lapas“ atstovai teigė, kad šioje mugėje perkamiausi buvo architektūriniai gidai, sėkme nustebino ir anglų kalba išleistas pirmasis tarptautiniu mastu išleistas pasakojimas apie modernizmą Baltijos šalių architektūroje „Baltic Modernism“.

Leidyklos „Aukso žuvys“ atstovai teigė, kad pagal pardavimus galima išskirti tris knygas. Tai – Kotrynos Zylės knyga vaikams „Didžioji būtybių knyga“, italų kultūrinio judėjimo Luther Blisset knyga „Q“ bei Aurimo Švedo kūrinys „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“. Neblogai buvo perkama ir šios knygų mugės naujiena – „Halė. Vilniaus turgaus istorija“.

„Obuolyje“ – klasika ir P.Escobaras

Leidykloje „Obuolys“ tarp perkamiausių metų knygų išliko klasikos kūriniai ir detektyvai, tačiau pati perkamiausia – Juano Pablo Escobaro knyga „Pablas Eskobaras – mano tėvas“, kuriame autorius kalba apie savo tėvą, narkotikų baroną Pablo Escobarą. Beje, kaip teigė leidyklos leidybos vadovė Raminta Nagelytė, šios knygos autorius pavasarį planuoja apsilankyti Lietuvoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Pauliukevičius ir Ilka Rae Adams
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Pauliukevičius ir Ilka Rae Adams

Taip pat tarp leidyklos perkamiausių knygų pateko romano „Hipnotizuotojas“ autoriaus Larso Keplero kūrinys „Žaidimų aikštelė“, Andriaus Užkalnio, Andriaus Pauliukevičiaus knygos, Donato Paulausko knyga „Feminizmas – žodis, kurio negalima minėti“.

Didžiausia knygų mugės staigmena, pasak R.Nagelytės, tapo Ugnės Matekonytės kelionių patarimų knyga „Automobiliu aplink JAV“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas

Valdo Adamkaus populiarumas

Kaip teigė leidyklos „Versus aureus“ direktorius Arturas Mickevičius, šiais metais tarp perkamiausių mugės leidyklos knygų išliko prezidento Valdo Adamkaus kūriniai. Tiesa, mugės programoje buvo numatytas naujos V.Adamkaus knygos pristatymas, tačiau prezidentas susirgo ir negalėjo dalyvauti renginyje.

Pasak leidyklos vadovo, populiariausių mugės knygų trejetukas atrodo taip: „Valdas Adamkus. Pokalbiai nesilaikant protokolo“, Arvydo Anušausko knyga „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ ir Anapilin jau iškeliavusių garsių intelektualų Leonido Donskio ir Zygmunto Baumano kūrinys „Takusis blogis“.

Didžiausiomis staigmenomis, pasak A.Mickevičiaus, tapo poezijos kūriniai. Pavyzdžiui, Manto Balakausko, Vytauto Stankaus, Tomo Venclovos kūriniai tarp pirkėjų buvo labai populiarūs. Pats T.Venclova viešėjo knygų mugėje, tačiau, kaip sakė „Versus aureus“ direktorius, poeto ir publicisto kūriniai buvo populiarūs dar prieš mugę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydo Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovydo Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje

Lietuvių autorius „šlavė“ iš lentynų

Leidyklos „Alma littera“ direktorė Danguolė Viliūnienė sakė, kad išskirti kelias perkamiausias knygas sunku. Visgi tarp tokių patenka užsienyje populiarus Rutos Sepetys romanas „Druska jūrai“, Johno Irvingo knyga „Paslapčių alėja“, Elenos Ferrante „Nuostabioj draugė“.

Skaitytojai, pasak leidyklos vadovės, tiesiog „šlavė“ Dovydo Pancerovo debiutinę knygą „Kiborgų žemė“, kurios visas tiražas išparduotas ir skaitytojus greitu metus pasieks naujas leidimas. Taip pat didelio susidomėjimo sulaukė nauja britų rašytojos J.K.Rowling knyga „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“.

Tarp lietuvių autorių skaitytojai ieškojo Algimanto Čekuolio, Rūtos Vanagaitės, Nijolės Narmontaitės, Valdo Papievio knygų.

„Taip pat daug dėmesio sulaukė perleistos Gabrielio García Márquezo knygos, kurių ieškojo daug jaunų skaitytojų“, – sakė D.Viliūnienė.

P.Coelho išlieka populiarus

Leidykloje „Vaga“ tarp lietuvių autorių daugiausia dėmesio šiais metais susilaukė Rasos Aškinytės knygos „Glesum“ ir „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“, Kazio Sajos kūrinys „Tuo taku ten“.

Kaip teigė leidyklos „Vaga“ vyriausioji redaktorė Agnė Puzauskaitė, tarp verstinių kūrinių populiariausi kūriniai tapo šie: Juano Gabrielio Vásquezo „Taip skamba krintantys“, Romaino Gary „Paukščiai skrenda mirti į Peru“, Henry Davido Thoreau „Voldenas. Arba gyvenimas miške“, Madeline Puckette ir Justino Hammacko „Vynas lengvai“, Dano Kindlono ir Michaelo Thompsono knyga „Augant Kainui“, Jonaho Bergero „Užkrečiama. Kodėl daiktai ar idėjos tampa populiarūs“.
.
Tarp perkamiausių autorių išlieka ir brazilas Paulo Coelho. Mugėje populiaria knyga tapo jo romanas „Šnipė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius