Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 26 /13:58

Vilniaus knygų mugėje apsilankė daugiau nei 67 tūkst. lankytojų

19-oji Vilniaus tarptautinė knygų mugė sulaukė daugiau nei 67 tūkst. lankytojų. Per keturias dienas vykusioje literatūros mugėjeapsilankė beveik 5 tūkst. lankytojų daugiau nei pernai, pranešime žiniasklaidai teigia Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.
Vilniaus knygų mugė 2018
Vilniaus knygų mugė 2018 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mugėje dalyvavo 370 dalyvių iš 9 pasaulio šalių: Lietuvos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Omano, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Ispanijos. 17-oje erdvių vyko 564 kultūriniai renginiai, Muzikos salė sulaukė 64 dalyvių.

Sekmadienį taip pat paskelbta kitų metų mugės tema: „Po dvidešimties metų“. 20-oji Vilniaus knygų mugė vyks kitų metų vasario 21–24 dienomis.

Norime būti matomi, bet patys užtrenkiame duris

Paskutinę mugės dieną vykusiame rašytojų Kristinos Sabaliauskaitės bei Tomo Venclovos pokalbyje nuskambėjo mintis apie Lietuvos norą būti matomai, atpažįstamai ir perskaitomai pasaulyje, tačiau tuo pačiu bijančiai iki galo pasauliui atsiverti ir užtrenkiančiai jam prieš nosį duris.

„Mes norime būti pamatyti, priimti ir atrasti, tačiau bent kol kas literatūroje tas tikras atsivėrimas pasauliui ir kitam, dramatiškas, bet tikrai įdomus pasaulių susidūrimas dar nėra įvykęs“, - sakė poetas T.Venclova.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Venclova ir Kristina Sabaliauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Venclova ir Kristina Sabaliauskaitė

Jam antrindama K.Sabaliauskaitė klausė ne tik apie tai, kaip perskaitome pasaulį, kokį jį pamatome skaitydami Lietuvių autorių kūrinius, bet ir kokią Lietuvą atranda ir savo kūriniuose užfiksuoja kitų šalių kūrėjai.

T.Vencolva pastebėjo, kad ir čia santykis nėra lygiavertis, Lietuva nuo senų laikų matoma kaip tolimas, tamsokas ir svetimas kraštas.

Zeruya Shalev: jūs ne tik skaitot, bet ir gilinatės

Viena garsiausių šiuolaikinių Izraelio rašytojų Zeruya Shalev sako, kad Lietuvoje pajutusi lietuvių norą ne tik atsiverti pasauliui, bet ir dideles nuoširdžias pastangas tą pasaulį priimti. Pasak jos, renginio atmosfera bei mastas tikrai nenusileidžia svarbiausioms pasaulio knygų mugėms.

„Atmosfera čia tiesiog puiki, įkvepianti ir labai pozityvi. Ir dar jaučiu labai daug laisvės ir smalsumo. Susirenka ir susitinka tie, kurie myli knygas, myli jų autorius ir be kažkokių išankstinių nuomonių tiesiog leidžia sau juos atrasti, bendrauti. Dalindama autografus susitikau tiek puikių žmonių, sulaukiau tiek nuoširdžių klausimų, kad likau apstulbusi. Tokia atvira mugės atmosfera tikrai išskiria Vilniuje vykstantį renginį iš kitų panašių renginių“, - sakė Z.Shalev.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zeruya Shalev knygos „Meilės gyvenimas“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zeruya Shalev knygos „Meilės gyvenimas“ pristatymas

Andrejus Kurkovas: mugės atmosfera kviečia sugrįžti

Ukrainiečių autorius Andrejus Kurkovas į Vilniaus knygų mugę sugrįžta jau trečią kartą ir sako vis dar matantis itin pozityvius pokyčius.

„Pirmą kartą, prieš septynerius metus, čia viešėjau su Ukrainos rašytojų delegacija, tuomet buvome supažindintu su lietuvių autoriais bei leidėjais, mėginome perprasti Lietuvos kultūros lauką ir svarbiausią problematiką. Jau tuomet buvo aišku, kad Vilniaus knygų mugė tam - geriausia erdvė. Per keturias dienas gali susidaryti vaizdą kuo žmonės gyvena, kas jiems rūpi, kokius klausimus jie kelia ir kokių atsakymų ieško“, - pasakojo A.Kurkovas.

Tuo tarpu grįžęs į mugę prieš dvejus metus jau pristatyti savo knygos jis turėjo daugiau galimybių tiesiogiai bendrauti su skaitytojais, pajausti, kaip šie priima jo knygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius