Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – keturios Lietuvos nacionalinio muziejaus naujienos

Lietuvos nacionalinis muziejus šių metų knygų mugėje pristatys keturias naujas knygas, o Bibliotekų erdvėje visus norinčius supažindins su muziejaus edukacijomis ir pakvies mažuosius skaitytojus smagiai praleisti laiką drauge. Apie tai – pranešime žiniasklaidai.
Akcija kviečianti nusifotografuoti su Gedimino pilimi
Lietuvos nacionalinis muziejus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujausia muziejaus pristatoma knyga į mugę atvyks tiesiai iš spaustuvės – tai prof. Vytauto Landsbergio ir jo artimųjų parengti atsiminimai apie mamą „Mamutė. Ona Jablonskytė-Landsbergienė“.

Knygos viršelis/„Mamutė. Ona Jablonskytė-Landsbergienė“
Knygos viršelis/„Mamutė. Ona Jablonskytė-Landsbergienė“

Beveik trijų šimtų puslapių knygoje ne tik šeimos narių pasakojimai apie Oną Landsbergienę, žinomą akių gydytoją, bet ir laiškai, Landsbergių šeimos rašyti nuo 1902 m. iki 1957 m. Knygą papildo įvairūs dokumentai, susirašinėjimai su valstybinėmis institucijomis.

Šią knygą kartu istorikais Arvydu Anušausku ir prof. Virginija Jurėniene autorius pristatys vasario 20 d. 16 val. LRT salėje (5.1.) Po pristatymo prof. V.Landsbergis autografus dalins ir su skaitytojais bendraus Lietuvos nacionalinio muziejaus stende (5.C10).

Knygų mugėje bus pristatomas ir vienas įspūdingiausių Lietuvos nacionalinio muziejaus leidinių – „Vilniaus vaizdų atvirukai 1897–1915“. Šiame atvirukų kataloge daugiau nei 4000 vietinių ir užsienio leidėjų atvirukų, susijusių su Lietuvos sostine. Jie pateikiami chronologine seka pagal leidėjus. Nuo seniausių, išleistų 1897 metais, iki Pirmojo pasaulinio karo pabaigos.

Knygos viršelis/„Vilniaus vaizdų atvirukai“
Knygos viršelis/„Vilniaus vaizdų atvirukai“

Knygą papildo ir apie 1200 skirtingų Vilniaus vaizdų fotografijų, kurios kartu su atvirukais sukuria tam tikrą praėjusio laikotarpio paveikslą. Leidinys išleistas parėmus Vasario 16-osios fondui.

Knygos pristatymas knygų mugėje įvyks vasario 21 d., penktadienį 13 val. konferencijų salėje 3.1. Jame dalyvaus albumo sudarytoja, Lietuvos nacionalinio muziejaus muziejininkė Dalia Keršytė, fotografijos istorikas Dainius Junevičius, fotografas Stanislovas Žvirgždas.

Knygų mugėje taip pat bus pristatomi du praėjusių metų pabaigoje aktualiausiais tapę istoriniai leidiniai, skirti 1863–1864 m. sukilimui ir jo dalyviams.

Vienas iš jų – tai Apolonijos Dalevskytė-Sierakauskienė „Atsiminimai“, kuriuos parašė sukilimo vado Zigmanto Sierakausko žmona. Atsiminimų autorė daug dėmesio skiria savo herojų – vyro ir brolių, kurie taip pat dalyvavusių sukilime, – gyvenimų aprašymui, jų politinei veiklai ir pačiam sukilimui, bet nevengia atskleisti ir privatų gyvenimą, pasakojimo pagavumą sustiprindama skelbiamais brolių ir vyro laiškais.

Knygos viršelis/„Apolonija Sierakauskienė – Atsiminimai“
Knygos viršelis/„Apolonija Sierakauskienė – Atsiminimai“

Knygos, kuri išleista parėmus Vasario 16-osios fondui, pristatymas įvyks vasario 21 d., penktadienį, 11 val. konferencijų salėje 1.3. Knygą pristatys istorikės Tamara Bairašauskaitė ir laidos „Istorijos detektyvais“ vedėjas Virginijus Savukynas.

Vasario 22 d., šeštadienį, 17 val. istorikai, menotyrininkai, archeologai pristatys kolektyvinę monografiją „1863–1864 m. sukilėlių kelias į mirtį ir atgimimą“.

Knygos viršelis/„Sukilėlių kelias į mirtį ir atgimimą“
Knygos viršelis/„Sukilėlių kelias į mirtį ir atgimimą“

Dviejų šimtų puslapių knygoje pristatomi trejus metus trukę moksliniai tyrimai, kurių metu buvo įrodyta, kad ant Gedimino kalno 2017 metų pradžioje Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologų rasti dvidešimties asmenų palaikai – tai sukilimo dalyviai, kuriems Lukiškių aikštėje buvo įvykdytos egzekucijos, o jų kūnai paslėpti nuo visuomenės.

Pirmą kartą knygų mugėje Lietuvos nacionalinis muziejus Bibliotekų erdvėje pristatys ir edukacijas mažiesiems. Jos bus rengiamos visas keturias knygos mugės dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius