Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – „Knygos iš Lenkijos – nauji akiračiai“

Kaip ir kasmet, Lenkijos institutas Vilniuje kartu su lenkų ir lietuvių partneriais Vilniaus knygų mugei, kuri šiais metais vyks vasario 23-26 dienomis parodų centre Litexpo Vilniuje, parengė įdomų ir įvairialypį lenkų literatūros pristatymą.
WojciechGorecki-knygos
WojciechGorecki-knygos / Organizatorių nuotr.

Šių metų Knygų mugės tema – lietuviški ženklai pasaulyje. Lenkijos institutas sieks pristatyti lietuvių skaitytojui, kaip lenkų rašytojai, reportažų autoriai regi ir vaizduoja pasaulį savo knygose. Todėl lenkų stendo šūkis bus „Knygos iš Lenkijos – nauji akiračiai“. Tačiau nepritrūks ir lenkiškų-lietuviškų ženklų: Wilkoń, Bliuj-Stodulska, Eidrigevičius, Giedroyc, Milošas – tai tik dalis jų.

Neieškosime vien lietuviškų ir lenkiškų ženklų pasaulyje, parodysime skaitytojams naujus, nežinomus horizontus. Įrodysime, kad garsioji „lenkų reportažo mokykla“ yra viena geriausių pasaulyje, o Ryszardo Kapuścińskio, Hannos Kral ar Mariuszo Szczygieło knygos jau yra tapę pasaulinės literatūros kanonu. Taip pat pristatysime naują lenkų reportažų autorių kartą.

Jie rašo apie Kaukazą, Pietų Ameriką, Turkiją ar tokias egzotiškas vietas kaip Farerų salos, Mozambikas ir Jakutija. Lenkų publicistai dirba ten, kur vyksta svarbiausi įvykiai: Maidane Kijeve, prie sienos, skiriančios Izraelį nuo Palestinos, rašo apie Sibiro tremtinius, čekų ateizmą, problemas tėvų, susiduriančių su skandinavų vaikų teisių apsaugos tarnybomis, atimančiomis jų vaikus. Lietuvoje reportažo forma yra mažai žinoma ir nepopuliari. Lenkijoje tai vienas svarbiausių ir skaitomiausių literatūros žanrų.

Organizatorių nuotr./Knygos „Kaukazas“ viršelis
Organizatorių nuotr./Knygos „Kaukazas“ viršelis

Savo knygas pristatys viena didžiausių Lenkijos leidyklų „Czarne”, kurios specializacija – reportažas. Lenkų reportažo mokyklą atstovaus Wojciech Górecki, rašantis Kaukazo tema, tokių knygų kaip „Planeta Kaukazas“ (Planeta Kaukaz, 2002), „Tostas už protėvius“ (Toast za przodków, 2010), „Abchazija” (Abchazja, 2013) autorius. Jo kūryba pelnė daugelį prestižinių apdovanojimų, yra išversta į kinų, gruzinų, slovakų, italų kalbą. Apie lenkų reportažo fenomeną papasakos Zofia Dimitrijević iš leidyklos „Czarne”. Geriausius lenkų reportažo pavyzdžius bus galima rasti lenkų stende.

Jau tradiciškai Knygų mugėje pristatomos ir lenkiškos knygos vaikams bei jaunimui. Savo veiklą pristatys leidykla „Hokus Pokus” ir kviestiniai svečiai: lenkų iliustratorių legenda Józef Wilkoń, iliustravęs beveik 200 knygų vaikams ir suaugusiems, bei Patricija Bliuj-Stodulska – jauna talentinga iliustratorė ir knygų vaikams autorė, kilusi iš Vilniaus, o gyvenanti Varšuvoje. Svečiai susitiks ir su jauniausiais skaitytojais bei atskleis jiems savo darbo paslaptis. Apie auklėjamąjį ir edukacinį knygų vaikams potencialą XXI amžiuje papasakos Marta Lipczyńska-Gil ir Małgorzata Cackowska.

Esminė vieta šiemet pristatomoje lenkų literatūroje teks vienam iškiliausių lenkų poetų Tadeuszui Różewicziui. Knygų mugėje vyks lietuvių kalba leidyklos „Apostrofa“ išleisto jo poezijos rinkinio „Vanduo puodelyje“ sutiktuvės. Eilėraščius vertė Eugenijus Ališanka, knygą iliustravo Stasys Eidrigevičius, save vadinantis lietuvių lenku arba lenkų lietuviu. Grafikas taip pat susitiks su Mugės lankytojais.

Apie Tadeuszą Różewiczių ir savo veiklą papasakos leidykla „Biuro Literackie”, kurioje kasmet išleidžiama apie keturiasdešimt knygų, pristatančių lenkų ir tarptautinės literatūros panoramą – nuo klasikos iki iškilių šiuolaikinių kūrėjų ar daug žadančių debiutantų. Leidyklos įkūrėjas ir savininkas Artur Burszta svečiuosis šių metų Mugėje.

Pirmą kartą Knygų mugėje pristatysime ir lenkų architektūrą. Lenkijos instituto kvietimu į Mugę atvyksta architektūros kritikas Grzegorz Piątek iš Centrum Architektury. Jis dalyvaus diskusijoje „Vilnius-Varšuva-Berlynas. Leidėjai apie miesto įvaizdį ir architektūros kritiką“. Centrum Architektury išleistas knygas bus galima rasti leidyklos LAPAS stende.

2017 m. vasario 23-26 dienomis nuoširdžiai kviečiame į lenkų stendą Nr. 3.21 ir renginius už parodų centro LITEXPO ribų.

Organizatorių nuotr./Lenkija Vilniaus knygų mugėje
Organizatorių nuotr./Lenkija Vilniaus knygų mugėje

Daugiau informacijos – ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius