Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje viešėjusi garsi trilerių autorė Tess Gerritsen: noriu parodyti, kad už įprastinės išorės gali slėptis monstras

Vilniaus knygų mugėje lankėsi viena populiariausių pasaulyje trilerių autorė Tess Gerritsen. Ji sakė, kad visų jos knygų turinys paremtas tikrai įvykusiomis istorijomis.
Tess Gerritsen
Tess Gerritsen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia. 

Tai, kad ši autorė, kurios knygų yra išversta ir išleista 40 šalių, o parduota daugiau nei 25 milijonai egzempliorių, populiari ir Lietuvoje, paliudijo ir prieš susitikimą prie stalo, kur rašytoja dalino autografus, nusidriekusi didžiulė eilė. 

Žavinga moteris jau pačioje susitikimo pradžioje sakė norinti paneigti mitą, kad siaubingus trilerius rašantis žmogus iš tiesų turėtų gyventi kažkokį ypatingą gyvenimo būdą, jam būdingi kažkokie nukrypimai. „Aš įsivaizduoju, kad jūs galvojate, jog aš esu siaubingas žmogus ir kad mano vyras bijo su manimi miegoti, tačiau iš tiesų aš esu labai paprastas žmogus“, – sakė T.Gerritsen.

T.Gerritsen pasakojo, kad ją į trilerių rašymą iš dalies pastūmėjo mama, kuri visuomet mėgo siaubo filmus, tad jau nuo vaikystės būsimoji rašytoja susidūrė su šiurpiomis istorijomis. Tačiau dar didesnis postūmis buvo, kai ji išgirdo apie tikras istorijas, kai, atrodytų, niekuo neišsiskiriantys žmonės įvykdė siaubingus nusikaltimus. „Savo knygose ir noriu parodyti, kad kartais už įprastinės išorės gali slėptis monstras“, – sakė T.Gerritsen.  

Ji pasakojo, kad jos parašytų istorijų pagrindas yra tikrai įvykusios istorijos, apie kurias ji perskaito laikraščiuose ar pamato reportažus per televiziją. „Jeigu galvojate, kad mano vaizduotė kuria tamsius dalykus, turėtumėte žinoti, kad tai vyksta iš tiesų, viskas paremta realiais įvykiais“, – sakė T.Gerritsen. Tačiau autorė sako, kad trileriai suteikia viltį, kad teisybė triumfuoja: juk kriminaliniuose romanuose nusikaltėlis dažniausiai būna išaiškinamas.

Autorės romanuose vyrų ir moterų nusikaltimų motyvai labai skiriasi. Vyrai nusikaltimus jos romanuose dažnai įvykdo dėl pinigų, o  moterys – vedinos kitų motyvų: keršto, norėdamos apsaugoti vaikus, labai retai – dėl turto. T.Gerritsen sakė, kad taip yra dėl to, jog ji pati yra moteris, tad galinti įsivaizduoti, kam gali ryžtis motina, jeigu kyla grėsmė jos vaikui. Be to, ji siūlė pažvelgti į istoriją – vyrų įvykdyti nusikaltimai dažniausiai būdavo kur kas žiauresni. Ji sakė, kad rašydama apie žiaurų nusikaltimą ji renkasi nusikaltėlį vyrą, o jeigu nusikaltimo priežastys yra supainiotos, mįslingos, tai gali būti ir moteris. 

Tess Gerritsen
Tess Gerritsen

Daugybėje trilerių dažnai spekuliuojama seksualumu, tačiau T.Gerritsen savo knygose stengiasi to vengti. T.Gerritsen susitikimo metu sakė, kad taip daro norėdama išlaikyti knygos pasakojimo ritmą, neblaškyti skaitytojo. „Na, kartais ir aš rašau apie seksą. Tačiau man kur kas įdomesnis veiksmas, ir manau, kad kai pradedi koncentruotis į sekso aprašymus, veiksmas sustoja. Ir man tai nepatinka, todėl stengiuosi to vengti“, – sakė autorė. Juokdamasi ji pridūrė žinanti, kad jos knygas skaito ir mama, tad stengiasi privengti rašyti apie seksą.

T.Gerritsen kelias siekiant rašytojos karjeros buvo gan neįprastas. Jau vaikystėje autorė apie tai svajojo ir su dideliu pasimėgavimu skaitydavo romanus, tačiau baigusi vidurinę, stovėdama karjeros pasirinkimo kryžkelėje, šeimos spaudžiama nusprendė Stanfordo universitete studijuoti mediciną. Universitetą baigė 1975 m. ir įgijo antropologės specialybę. Vėliau studijavo Kalifornijos universitete San Franciske ir 1979 m. gavo daktaro laipsnį. Dirbo Honolulu ligoninės priimamajame. Vis dėlto vaikystės svajonė bei noras rašyti neišblėso. Būdama motinystės atostogose ji parašė apysaką vietiniam Honolulu žurnalui, kuris organizavo literatūros konkursą. Jos parašyta istorija „On Choosing the Right Crack Seed“ užėmė pirmą vietą ir T. Gerritsen gavo 500 dolerių prizą.

Tess Gerritsen
Tess Gerritsen

Įkvėpta pripažinimo T. Gerritsen ne tik daug skaitė, bet ir pati toliau rašė, kūrybą derindama su gydytojos darbu. Pirmieji rašytojos kūriniai – romantiški trileriai, jie niekur nebuvo publikuojami ir, kaip pati rašytoja teigė, buvo „bandymai“. 1987-aisiais jos pirmąjį romaną nupirko Harlequin Intrigue literatūros agentas ir po metų jį išleido. Knyga sulaukė išskirtinio skaitytojų dėmesio. Pagaliau įsitikinusi, kad jos pašaukimas yra literatūra, autorė atsidėjo vien tik kūrybai.

1996 m. T. Gerritsen išleido savo pirmąjį medicininį trilerį, pavadintą „Donoras“ (Harvest). Jis puikiai debiutavo „New York Times“ bestselerių sąraše. Šį kūrinį įkvėpė į pensiją išėjęs ir neseniai po Rusiją keliavęs detektyvas. Jis autorei papasakojo, kad jauni vaikai buvo grobiami tiesiog Maskvos gatvėse ir kaip organų donorai išsiunčiami į užsienį. Rašytoja laimėjo du gerai žinomus apdovanojimus: Nero Wolfe premiją („Dingusios“) ir Rita premiją („Chirurgas“). Į lietuvių kalbą leidykla „Jotema“ išleido penkiolika T. Gerritsen knygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius