-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 27 /12:08

Vilniuje esančiame rusų knygyne – Kremliaus propagandinė literatūra

Vilniuje netoli stoties Geležinkelio g. 6 įsikūrusiame knygyne „Knygų pasaulis“ prekiaujama faktus iškreipiančiomis ir Kremliaus propagandinius naratyvus skleidžiančiomis knygomis.
Knygyno „Knygų pasaulis“ asortimentas
Knygyno „Knygų pasaulis“ asortimentas / 15min nuotr.

Knygyne – atskiras skyrius istorinėms ir politinėms knygoms iš Rusijos

Pirmasis apie knygas savo feisbuko paskyroje prabilo aktyvistas Olegas Šurajevas.

Viena jo nufotografuotų knygų yra Aleksejaus Kungurovo „Киевской Руси не было“ (liet. „Kyjivo Rusios nebuvo“), išleista vienos didžiausių Rusijos leidyklų „Алгоритм“ (liet. „Algoritmas“), besiorientuojančių į „aštrias politikos ir istorijos aktualijas“.

Knyga aprašyta taip: „Kiek tai, ko mokėtės per istorijos pamokas, atitinka tiesą? O kas, jei istorija buvo perrašoma jau ne kartą – carinių dinastijų, politinių režimų kaitos bei revoliucijos metais? Kas, jeigu faktai, išdėstyti raštuose ir vadovėliuose, yra iškraipyti ir praeitis buvo visiškai kitokia? Autorius kelia visus šiuos klausimus. Ir padarė neįtikėtinas išvadas: Kyjivo Rusios nebuvo! Kas tuomet buvo jos vietoje? Atsakymą į šį klausimą sužinosite perskaitę knygą.“

Taip pat ten parduodama ir Vladimiro Kornilovo „Донецко-Криворожская республика“ (liet. „Donecko-Kryvyj Riho respublika“), kurią išleido didelė Rusijos leidykla „Питер“, F.Papajano, A.Prohanovo bei N.Starikovo sudarytas „Словарь патриота Отечества“ (liet. „Tėvynės patrioto žodynas“), kurį išleido leidykla „Прогресс книга“.

Šio žodyno įvade propagandinė ir kremlišką naratyvą skatinanti ideologija akivaizdi: „Siekiant lengviau susigaudyti Žodyno medžiagoje, skaitytojams pateikiamas sąvokos kelrodės, tokios kaip „Rusijos imperija“, „Rusiškas pasaulis“, „Rusai“, „Rusiška tapatybė“, „Stačiatikybė“, „Stačiatikiškos imperijos ideologija“, „Ideologijos šiuolaikinei Rusijai“, „Rusiška idėja“, „Imperija“, „Caras“, „Naujoji Rusija“, „Mažoji Rusija“, „Tėvynė“, „Patriotas“, „Patriotizmas“, „Teisingumas“. Šios sąvokos, paryškintos didesniu šriftu, padeda orientuotis sudėtingose temose, apimančios istorinį Rusijos kelią ir jos aktualią dabartį.

Knygos autoriai medžiagą pateikia siekdami patvirtinti patriotines nuostatas ir vertybes. Dėl šios priežasties knyga skiriama ne tik siauram specialistų – politologų ir politikų istorikų ir filosofų, sociologų ir žurnalistų ratui, tačiau ir gerokai didesnei visuomenės daliai, kuriai Tėvynės likimas yra viena esminių jų gyvenimo kategorijų.

Autorių kolektyvas laikosi rusiškos istorijos nepertraukiamumo nuostatos. Dėl šios priežasties ryšys tarp įvairių epochų ir kartų, įvykių bei asmenybių yra būtinoji ir esminė žmonių integracijos į Rusiško idealų ir vertybių pasaulį dalis.“

Valdo Šilutėje įsikūrusi įmonė

Paskambinus į knygyną atsiliepusi konsultantė teigė negalinti atskleisti, kas yra įmonės savininkas, o „Knygų pasaulio“ feisbuko puslapyje tokia informacija neteikiama.

15min išsiaiškino, kad šis knygynas šiuo metu priklauso UAB „Turtus Vertus“. Registrų centro duomenimis, šios įmonės valdytoja yra Šilutėje įsikūrusi UAB „Baltijos degalai ir partneriai“, kurios pagrindinis akcininkas yra Gintautas Barčauskas. Pastarasis verslininkas iki šių metų vasario vadovavo bendrovei „Turtus Vertus“, vėliau įmonės vairą perdavė Sergejui Karpovui, registruotam Zalavo kaime Švenčionių rajone.

Su G.Barčausku 15min susisiekti pavyko, akcininkas tvirtino, kad jis investavo į knygyną. Tačiau įmonės vadovas S.Karpovas skambučius atmeta.

„Knygų pasaulis“ nuo 2011 metų priklausė UAB „Knygų aibė“. Šią įmonę taip pat įsteigė ir kurį laiką valdė bei jai vadovavo tas pats G.Barčauskas. Vėliau „Knygų aibės“ akcininkai bei vadovai ne kartą keitėsi. Paskutinis šios įmonės vadovas, iki bankroto paskelbimo 2018-aisiais, buvo Kirgizijos pilietis Makhamatkadiras Alakhunovas. Vėliau knygyno valdymą perėmė jau minėta naujai įsteigta bendrovė „Turtus Vertus“.

G.Barčauskas: „Šias knygas skaito ir ukrainiečiai“

15min susisiekus su G.Barčausku ir pasiteiravus, ar jam žinoma, kad jo knygyne yra pardavinėjamos ir prokremliško turinio knygos, pašnekovas teigė apie tai nesusimąstęs, nors knygyne yra atskiras istorijos skyrius, kuriame galima rasi ne vieną tokį leidinį.

Paklaustas, ar prasidėjus karui Ukrainoje buvo peržvelgtas asortimentas, pašnekovas atsakė: „Paviršutiniškai, bet aš asmeniškai nežiūrėjau kiekvieno sąrašo atskirai.“

Pats jis prisipažino, kad į knygyno veiklą yra „įsitraukęs tik tiek, kiek jam reikia“ bei „tiek, kiek spėja“.

Kodėl „Knygų pasaulyje“ parduodamos propagandinės knygos? „Skambinkite direktoriui“, – atšovė G.Barčauskas. Pokalbio metu15min priminė, kad verslininkas pats buvo įmonės direktoriumi, tačiau į šį teiginį jis reagavo atsakydamas: „Tai jūsų prielaidos <...>. Tai yra faktai, kurie buvo praeity. Jeigu jums rūpi kažkoks klausimas, skambinkite vadovui ir aiškinkitės, kodėl būtent ta knyga, kuri jums nepatinka, yra ten, nes, kiek aš žinau, jas skaito ir ukrainiečiai ir negirdėjau, kad būtų kažkokių blogų atsiliepimų.“

Paklaustas, kaip susijusi jo vadovaujama įmonė „Baltijos degalai ir partneriai“ bei knygynas, G.Barčauskas teigė knygyne esantis tik vienas iš akcininkų, todėl dėl knygyne esančių knygų turinio rekomendavo kreiptis į knygyno direktorių.

Pasiteiravus, kodėl jis investavo į knygyno verslą, nors užsiima daug pelningesniais verslais, teigė: „Nekomentuosiu aš jums. Neturiu tiek laiko.“

Kultūros politikai tikisi, kad problemą išspręs viešumas

Komentuodamas „Knygų pasaulio“ veiklą LRT televizijai kultūros ministras Simonas Kairys sakė: „Pilietinė visuomenė yra pakankamai brandi, su renginiais ar atlikėjais ir nesiimdami cenzūros priemonių gana puikiai išsprendėme, pasitelkdami pilietinę visuomenę. Manau, kad ir su tomis knygomis taip pat galime padaryti.“

Pasak Kultūros komiteto pirmininko Vytauto Juozapaičio komentaro LRT, viešumas jau yra prevencinė priemonė: „Jeigu tie žmonės tą daro nesąmoningai, jie susipras ir susitvarkys visus reikalus. Jeigu jie tą daro sąmoningai, čia į juos dėmesį turėtų atkreipti Valstybės saugumo departamentas ir pastebėti, ar tie žmonės neatlieka kitos veiklos nei pardavimas kažkieno jiems atneštų knygų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius