Sportas gyvai

Vilniuje lankysis Tibeto tema rašanti žurnalistė ir vertėja Violeta S.Law

Kovo 3-6 dienomis Vilniuje lankysis iš Honkongo kilusi, šiuo metu JAV dirbanti žurnalistė ir vertėja Violeta S.Law., rašoma „Tibeto grupės“ pranešime žiniasklaidai.
Violeta S.Law
Violeta S.Law / Tibeto grupės nuotr.

Savo darbais autorė daug dėmesio skiria žmogaus teisių padėčiai Kinijoje. Į anglų kalbą ji yra išvertusi ne vieną knygą, kurioje nagrinėjamos socialinės problemos kinų valdžios kontroliuojamame Tibete bei Honkonge.

Tarp reikšmingiausių ir didžiausio atgarsio Vakaruose sulaukusių knygų – Kinijoje gyvenančių disidentų Tsering Woeser ir Wango Lixiongo „Balsai iš Tibeto“, anglų kalba pasirodžiusi 2013 metaiS.Leidinyje autoriai pateikė esė bei reportažus iš Tibeto, kuriuose nuosekliai ir nedviprasmiškai kalba apie kinų valdžios vykdomą ekonominį Tibeto krašto išnaudojimą, aplinkos niokojimą, kultūrinę bei politinę priespaudą.

Šių autorių darbai Kinijoje reprezentuoja politinei sistemai prieštaraujantį požiūrį apie Tibeto praeitį, dabartį bei ateitį, o Tibeto egzilyje vertinami kaip sąžiningas liudijimas apie daugiau nei septynis dešimtmečius kinų valdžios vykdomus nusikaltimus Tibete.

Iš Tibeto, Lhasos kilusi knygos autorė Tsering Woeser už savo darbus yra sulaukusi ne vieno garbingo apdovanojimo, tarp kurių Tibeto žurnalistų asociacijos medaliu (2007), Tarptautinio moterų žiniasklaidos fondo (2010), Nyderlandų Princo Klauso premija (2011) bei JAV Valstybės departamento Tarptautiniu drąsių moterų apdovanojimu (2013).

Drauge su savo vyru, rašytoju Wangu Lixiongu, jie ne kartą viešai kritikavo Kinijos valdžią dėl jos veiksmų Tibete, taip pat Sindziango regione, rengė ir pasirašė įvairias peticijas bei publikavo straipsnius.

Vilniuje besilankanti šių autorių knygos „Tibeto balsai“ vertėja bei redaktorė Violeta S.Law, renginyje Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje išsamiai supažindins su rašytojos Tsering Woeser gyvenimu ir darbais. Ji taip pat papasakos apie šiandien tebesitęsiantį politinį Tibeto pavergimą, diskriminaciją ir kasdienius žiaurumus, su kuriais susiduria tibetiečiai XXI amžiuje, jų pasipriešinimą Kinijos valdžiai bei okupacijai.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kovo 6 d. 17:30 val.

Renginys skiriamas visiems, neabejingiems Tibeto likimui.

Renginys vyks anglų kalba. Renginio metu bus galima įsigyti Tsering Woeser ir Wango Lixiongo knygą „Voices From Tibet: Selected Essays and Reportage“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius