-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje – pirmosios Lietuvoje bibliotekėlės po atviru dangumi

Vilniuje atsirado dvi bibliotekėlės po atviru dangumi, kur kiekvienas gali atnešti ar paimti paskaityti. Tokia iniciatyva gyvuoja įvairiose pasaulio šalyse.
Milda Varnauskaitė ir Gamtinio ir ekologinio skyriaus vedėjas Almantas Kulbis atidarė naują bibliotekėlę
Milda Varnauskaitė ir Gamtinio ir ekologinio skyriaus vedėjas Almantas Kulbis atidarė naują bibliotekėlę / O.Motiejūnaitės nuotr.

Vilnietės Mildos Varnauskaitės iniciatyva Vilniaus erdvėse jau įrengtos dvi bibliotekėlės, į kurias žmonės patys atneša knygų, o taip pat ima jas skaityti. Tokios bibliotekėlės steigiamos įvairiose pasaulio šalyse ir taip kuriamas tarptautinis bibliotekėlių tinklas, kurį galima pamatyti internete.

Kiekviena bibliotekėlė turi savo numerį. Šios akcijos iniciatoriai pasaulyje – „Little Free Library“ organizacija (JAV).

Bibliotekėlės po atviru dangumi viešosiose erdvėse suburia žmones kilniam tikslui – savišvietai, savimokai, bendravimui. Žmonės atneša knygas ir dovanoja jas bendram naudojimui, o taip pat skaitymui pasirenka norimą knygą, kurią perskaitęs vėl grąžina. Bibliotekėle susidomėjo įvairaus amžiaus žmonės.

Pirmoji bibliotekėlė (nr. 3756) Vilniuje įsteigta Tramvajų gatvėje, Antakalnyje. Greit ji sukėlė susidomėjimą ir buvo teigiamai įvertinta gyventojų. 2013 metų gegužės 16 d. įsteigta dar viena bibliotekėlė (Nr. 5477) Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio skyriaus lauko žaliojoje edukacinėje erdvėje (Džiaugsmo g. 44).

Tokioje bibliotekėlėje ypač malonu rasti aplinkos stebėjimų, tyrimų metodikų, kurias čia pat, gamtoje, galima ir išbandyti, kurių dėka suprantamesnis tampa gamtos pasaulis ir ugdomos aplinkosauginės nuostatos.

M.Varnauskaitės nuotr./Pirmoji bibliotekėlė Tramvajų gatvėje
M.Varnauskaitės nuotr./Pirmoji bibliotekėlė Tramvajų gatvėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius