Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytauto Kubiliaus premija paskirta literatūrologui Virginijui Gasiliūnui

Šiemet, kaip ir pernai, minint literatūros kritiko ir mokslininko Vytauto Kubiliaus gimtadienį (1926 m. lapkričio 23 d.) bus įteikiama jo vardo premija. Antruoju jos laureatu išrinktas literatūrologas Virginijus Gasiliūnas už literatūros istorijos ir kasdienio jos gyvenimo kritinę refleksiją asmeniniame tinklaraštyje http://virginijusg.blogspot.com
Virginijus Gasiliūnas
Virginijus Gasiliūnas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vertinimo komisija pabrėžia, kad premijos skyrimas tinklaraštininkui primena asmeninio įsipareigojimo ir tylaus nuolatinio darbo reikšmę kultūrai, nes tinklaraštis rašomas laisvalaikiu ir iš vidinio poreikio (pastarasis bruožas buvo būdingas Vytautui Kubiliui), o ne pagal užimamas pareigas ar vykdant finansuojamą projektą. Sykiu tai liudija, kaip naujosios technologijos pagreitina galimybę savo atradimais dalytis su visais norinčiais žinoti.

Vertinimo komisijos pirmininko, poeto Aido Marčėno teigimu, „net slaptai balsavusius komisijos narius šiek tiek nustebino galutinis komisijos sprendimas: nugalėtojas – V. Gasiliūno internetinis tinklaraštis. Kuris visoks, bet visų pirma – nepriklausomas ir įdomus. Kurį, pasirodo, daugelis skaito. Net interneto kaip velnio vengiantis aš. Regis, tokios tendencijos: ir rimtos premijos kraustosi anapusybėn, oi, atsiprašau – virtualybėn.“

Vertinimo komisijos narė, literatūros kritikė dr. Donata Mitaitė išskyrė, kad V. Gasiliūno tinklaraštis rašomas, jaučiant kritinės refleksijos būtinybę, jame reaguojama į literatūros ir spaudos aktualijas, dalijamasi literatūros istorijos atradimais, teksto įrašai papildomi nuotraukomis ir garso įrašais.

Vytauto Kubiliaus premiją 2012 m. įsteigė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Ji teikiama, minint mokslininko gimtadienį už 2 pastarųjų metų darbus iš XX–XXI a. literatūros. Premija siekiama išryškinti literatūros kritikų ir mokslininkų darbo prasmę – būti tarpininkais tarp rašytojų ir skaitytojų, formuluoti literatūros kriterijus, skleisti šiuolaikinę literatūrą. Premiją skiria komisija, sudaryta iš vienuolikos literatūros kritikų ir mokslininkų iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos rašytojų sąjungos, aukštųjų mokyklų lituanistinių katedrų.

Literatūrologas, habilituotas daktaras Vytautas Kubilius, baigęs 1952 m. Vilniaus universitetą, 1955–2001 m. dirbo Lietuvių literatūros ir tautosakos (iki 1990 m. – Lietuvių kalbos ir literatūros) institute, atkūrus Vytauto Didžiojo universitetą, buvo jo profesorius. Sovietmečiu Vytautas Kubilius neoficialiai laikytas principingiausiu literatūros vertintoju, savo straipsniais bei knygomis teigęs literatūros ir meno, kaip svarbiausio tautos gyvastingumo įrodymo, svarbą. Nepriklausomybės pradžioje Vytautas Kubilius aktyviai įsijungė į visuomeninį gyvenimą, buvo Piliečių chartijos pirmininkas.

Vytauto Kubiliaus premija antrajam jos laureatui Virginijui Gasiliūnui bus įteikta 2013 m. lapkričio 22 d. 12 val. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (Antakalnio 6, Vilnius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius