-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zelenskio architektė, arba Kaip susipažino Volodymyras ir Olena Zelenskiai

Knyga „Zelenskis“ – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos prezidento biografija. Žurnalistas Serhijus Rudenka pasakoja apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos-Ukrainos karu. Pranešime spaudai leidykla „Alma Littera“ dalinasi pasakojimu apie tai, kokiomis aplinkybėmis susipažino viena galingiausių pasaulio porų Volodymyras ir Olena Zelenskiai.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / Vida Press nuotr.

Zelenskio architektė

2003 metų rugsėjo 6 dieną kartu su draugais „kvartaliečiais“ Oleksandru Pikalovu, Serhijumi Šefiru, Jurijumi Koriavčenkovu, Olena Kravec ir savo tėvais Volodymyras Zelenskis Kryvyj Rihe įžengė į Olenos Kijaško kiemą. Vilkėdamas šviesų kostiumą, pasirišęs kaklaraištį ir rankoje laikydamas puokštę gėlių būsimas prezidentas buvo pasiruošęs santuokos ceremonijai.

Aštuonerius metus trukusi romantiška draugystė su Olena, kuri su Volodymyru mokėsi toje pačioje Kryvyj Riho 95-ojoje vidurinėje mokykloje, tik gretimoje klasėje, baigėsi. Praeityje liko keliasdešimt bendrų išvykų į koncertus ir KVK festivalius, linksmos draugijos ir laikini išsiskyrimai. Jų laukė bendras gyvenimas, pramogų verslo viršūnių šturmas ir Ukrainos pirmosios ponios statusas.

Nors ir mokėsi gretimose klasėse, Volodymyras ir Olena susipažino jau baigę mokyklą.

Žinoma, jei prieš 17 metų Olenai kas nors būtų pasakęs, kad jos vyras taps Ukrainos prezidentu, o ji – pirmąja šalies ponia, ji nebūtų patikėjusi. Bent jau 2003 metais tai atrodė tikra utopija.

Nors ir mokėsi gretimose klasėse, Volodymyras ir Olena susipažino jau baigę mokyklą. Tuomet jis jau studijavo teisę Kryvyj Riho ekonomikos institute, o ji – architektūrą Kryvyj Riho universitete. „Kvartal 95“ aktorius ir senas Zelenskio draugas Oleksandras Pikalovas pasakoja, kad norėdamas supažindinti Volodymyrą su Olena paprašė jos duoti pasižiūrėti vaizdo kasetę. O ją Olenai grąžino jau Zelenskis. Anot jo, būtent taip ir užsimezgė draugystė, paskui peraugusi į aštuonerius metus trukusį romaną ir santuoką. Tačiau Zelenska prisimena, kad viskas buvo gerokai paprasčiau: jiedvi su drauge ėjo gatve, o Volodymyras su vaikinais – joms priešais. „Mes gyvenome tame pačiame miesto rajone. Taip žodis po žodžio ir susipažinome, pradėjome bendrauti, o paskui ir susitikinėti. Iš pradžių nebuvau nusiteikusi užmegzti kokių nors santykių, bet jis savo tikslą pasiekė“, – pasakoja ji.

Nors Olena Kijaško universitetą baigė su pagyrimu, jai taip ir nebuvo lemta dirbti architekte. Beje, ir Volodymyras Zelenskis netapo teisininku. Tačiau būsimų sutuoktinių pora turėjo bendrą interesą – KVK konkursą, kurio pagrindu ir buvo įkurta studija „Kvartal 95“. Jis – meno vadovas, ji – viena laidų „Vakarinis kvartalas“ ir „Moterų kvartalas“ scenarijų autorių.

2005 metais Olena Volodymyrui pagimdė dukterį Oleksandrą, o 2013 metais – sūnų Kyrylą.

2005 metais Olena Volodymyrui pagimdė dukterį Oleksandrą, o 2013 metais – sūnų Kyrylą. Beje, Oleksandrą krikštijo Olenos Kravec vyras Serhijus, o kadangi Zelenska buvo nekrikštyta, tai mergaitės krikšto motina tapo Olena Kravec.

Zelenskių vaikai mokosi elitinėje Naujųjų Pečorų mokykloje.

Zelenskių duktė jau spėjo sužibėti televizijos laidoje „Prajuokink komiką“ ir nusifilmuoti kine. 2016 metais tėčio televizijos projekte ji laimėjo 50 tūkstančių grivinų, kurias paaukojo labdarai. Dukters dalyvavimas televizijos žaidime ir pačiam Volodymyrui buvo staigmena. „Prieš tai jiedvi su Olena kalbėjo, kad nori išmėginti jėgas projekte, bet aš pasakiau: „Jokiu būdu!“ Į kito žaidimo filmavimą jos neatėjo – norėjo, kad prarasčiau budrumą, ir mano dėmesys nukrypo kitur. O paskui jų ir nebelaukiau. Pokštus padėjo ruošti ir Olena, ir kažkuris iš vaikinų“, – viename iš interviu papasakojo Zelenskis.

Aš ne iš tų, kurioms patinka būti viešumoje. Bet nauja tikrovė diktuoja savas sąlygas, tad stengiuosi pateisinti lūkesčius.

Iki prezidento rinkimų Zelenska liko savo vyro šešėlyje. Ji vengė nereikalingos viešumos ir griežtai prieštaravo, kad jos vyras dalyvautų rinkimų kampanijoje. „Aš ne iš tų, kurioms patinka būti viešumoje. Bet nauja tikrovė diktuoja savas sąlygas, tad stengiuosi pateisinti lūkesčius. Nepasakyčiau, kad viešumas ar bendravimas su žiniasklaidos atstovais man keltų stresą. Bet būdama užkulisiuose jaučiuosi geriau. Mano vyras – visada rampų šviesoje, o man jaukiau šešėlyje. Nesu draugijos siela, nemėgstu pasakoti anekdotų. Ne tokia mano prigimtis. Bet radau argumentų, kodėl turiu dalyvauti viešajame gyvenime. Vienas iš tų argumentų – galimybė atkreipti žmonių dėmesį į sudėtingus socialinius klausimus. Tiesa, tai nereiškia, kad bus viešinamas mano vaikų gyvenimas: mano socialinių tinklų paskyrose jų nuotraukų nėra ir niekada nebus“, – pareiškė ji, 2019 metų lapkritį duodama interviu internetiniam žurnalui „Vogue.UA“.

Socialinių tinklų nuotr./Olena Zelenska ir Ukrainos moterys
Socialinių tinklų nuotr./Olena Zelenska ir Ukrainos moterys

Prieš rinkimus Volodymyro žmonai priklausė 0,01 procento RAB „Studija Kvartal 95“ akcijų ir 25 procentai įmonės „Zelari Fish“ akcijų – įmonės, kuri, jei tikėsime jos steigimo dokumentuose nurodyta pagrindine veikla, užsiima žuvų, vėžiagyvių ir moliuskų perdirbimu ir konservavimu. Be to, Olena Zelenska yra RAB „Aldorante“ akcininkė ir įmonių „Film Heritage inc.“ ir „San Tommaso S. R. L.“ valdytoja, naudos gavėja. Jos tėvas Volodymyras Kijaško anksčiau buvo RAB „Krivorižmonolitbud“ ir RAB „Technoimpuls“ direktorius – abi šios įmonės gamina statybines metalo konstrukcijas ir betoninius komponentus. 2019 metais partijai „Tautos tarnas“ laimėjus parlamento rinkimus, Kijaško tapo liaudies deputato Olego Bondarenkos visuomeniniu padėjėju.

„Ar išprotėjai?“ – štai ko ji pirmiausia paklausė vyro šiam prabilus apie prezidento postą.

Matyt, Zelenska baiminosi, kad jos vyro mėginimas siekti prezidento posto pakeis ir jį kaip žmogų, ir jųdviejų santykius, ir jų gyvenimą. Olena geriau už visus pažinojo savo vyrą, jo pranašumus ir trūkumus. Todėl iki paskutinės akimirkos tikėjosi, kad Volodymyras atsisakys kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose. „Ar išprotėjai?“ – štai ko ji pirmiausia paklausė vyro šiam prabilus apie prezidento postą.

Olena nė nenujautė, kad būtent 2018 metų gruodžio 31 dieną jos vyras visiems praneš ketinantis siekti prezidento posto. Tik kitą dieną ji apie tai sužinojo iš socialinių tinklų. „Mes kaip tik slidinėjome Prancūzijoje, ramiai sutikome Naujuosius, išgėrėme šampano ir nuėjome miegoti. Kitą rytą žiūriu – socialiniuose tinkluose tikra audra. Labai nustebau ir paklausiau: „Gal buvo galima mane įspėti, kad spėčiau priprasti prie tos minties?“ O jis ir sako: „Ar aš tau neužsiminiau? Pamiršau.“ Matote, jie buvo išvykę į gastroles ir to pranešimo vaizdo įrašą padarė kitoje vietoje pasibaigus koncertui. Iki Naujųjų mudu nesimatėme, nes jis buvo išvykęs gastrolių ir pamiršo man pasakyti. Todėl manęs laukė staigmena“, – vėliau papasakojo Zelenska, duodama interviu interneto portalui „BBC Ukraina“.

Kad ir kaip būtų, tą naujametę naktį Zelenskos gyvenimas pasikeitė. Kartą ir visiems laikams. Iš savo vyro šešėlio jai teko išeiti į viešumą. Pirmą kartą ji viešai pasirodė televizijos eteryje, kai partija „Tautos tarnas“ oficialiai paskelbė Volodymyrą savo kandidatu į prezidentus, antrą kartą – kai lydėjo vyrą į Paryžių susitikti su prezidentu Macronu, o trečią – kai jie triumfuodami žengė į sceną prekybos centro „Parkovij“ salėje, Volodymyrui pasiekus pergalę rinkimuose ir dėkojant savo žmonai.

Ekrano nuotr. iš president.gov.ua/Olena Zelenska
Ekrano nuotr. iš president.gov.ua/Olena Zelenska

Tačiau už šio išorinio spindesio slypėjo mėginimai tyčiotis iš Olenos socialiniuose tinkluose, kai balsavimo išvakarėse už savo paskyroje prieš kelerius metus bendrintą įrašą ji buvo įtraukta į interneto svetainės „Mirotvorec“ juodąjį sąrašą – tai buvo Zelenskio varžovų mėginimas demoralizuoti jo žmoną.

2020 metų balandžio 20 dieną „Mirotvorec“ paskelbė, kad Zelenska – „neteisėtoms ginkluotoms pajėgoms priklausančių smogikų informatorė, nes savo paskyroje paskelbė informaciją, gautą iš Rusijos žiniasklaidos, prašiusios už atlygį atsiųsti žinių apie Ukrainos kariuomenės judėjimą“. Olena mėgino teisintis 2014 metais dar taip gerai neišmaniusi visų feisbuko techninių specifikacijų ir tikino, kad ją piktina Rusijos propagandininkų veiksmai. Po paros „Mirotvorec“ interneto svetainė išbraukė jos pavardę iš juodojo sąrašo.

Prezidento inauguracijos dieną taip pat buvo matyti, kad Olena jaudinasi.

Vos po mėnesio, gegužės 20-ąją, kai vyko Volodymyro Zelenskio inauguracija, Olena pasirodė viešumoje vilkėdama baltus dizainerio Artiomo Klimčuko kurtus drabužius. Tada kaip pirmoji šalies ponia ji debiutavo ir instagrame. Dar prieš jos vyrui pasiekiant pergalę prezidento rinkimuose ji kartojo, kad bijo politikos ir norėtų toliau likti studijos „Kvartal 95“ scenarijų autore. Prezidento inauguracijos dieną taip pat buvo matyti, kad Olena jaudinasi. Ji labai rimta sėdėjo Aukščiausiosios Rados svečių ložėje kartu su keturiais Ukrainos prezidentais – Petro Porošenka, Viktoru Juščenka, Leonidu Kučma ir Leonidu Kravčuku, – tikriausiai atsisveikindama su savo ramiu gyvenimu.

Nuo tos dienos kiekvienas Olenos pasirodymas viešumoje, jos apranga ir apavas priekabiai aptarinėjami socialiniuose tinkluose. Kita vertus, kad ir kaip kukliai elgtųsi pirmoji Ukrainos ponia, žmonių požiūrį į ją formuoja jos vyras. Nuo jo darbų, nuo jo pasisakymų, nuo jo pergalių ir pralaimėjimų priklauso ir ukrainiečių požiūris į Zelenską. Gavusi šį naują statusą ji stengiasi rūpintis ir kultūra, ir švietimu, ir medicina. Mėgina būti sąžininga ir atvira. Kaip ir reikalauja dabartinis jos statusas. Be to, kaip prisipažino Volodymyras Zelenskis duodamas interviu Dmytro Gordonui, kai šalia nėra žmonos, jis jaučiasi nevisavertis. „Ji mano nedaranti man didelės įtakos, bet iš tiesų – daro. Aš ja labai pasitikiu, – sako Zelenskis. – Myliu ją taip kaip save. O kai tavo moteris dovanoja tau vaikų, supranti, kad, po galais, tuos vaikus tu myli net labiau nei save, ir tai katastrofa! Nė už ką nenoriu jų prarasti“, – pripažino Volodymyras.

Instagram nuotr./Volodymyras Zelenskis su šeima
Instagram nuotr./Volodymyras Zelenskis su šeima

Nors pati Zelenska gana kukliai vertina savo vaidmenį santykiuose su Volodymyru. Ji sako, kad gali su juo ir susipykti, ir padiskutuoti apie politiką, o gali jį ir palaikyti. „Jis labai sąžiningas ir darboholikas, – štai kaip apibūdina savo vyrą Olena ir priduria, kad jis nemoka atsipalaiduoti. – Atrodo linksmuolis ir pokštininkas, bet kai išvykstame pailsėti, tik apie trečią dieną nurimsta ir ramiai ima žvalgytis aplink“, – pasakoja Zelenska.

2020 metų birželį Ukrainos prezidento kanceliarija pranešė, kad pirmoji šalies ponia užsikrėtė COVID-19 infekcija. Kaip vėliau paaiškėjo, koronavirusu persirgo ir septynmetis Zelenskio sūnus Kyrylas.

Beveik visą 2020 metų vasarą jos nebuvo matyti viešumoje. Šalia Volodymyro ji vėl pasirodė tik rugpjūčio 24-ąją, Ukrainos nepriklausomybės dieną.

Būtent tada socialinių tinklų platybėse ėmė sklisti informacija apie tariamai nėščią prezidento spaudos atstovę Juliją Mendel ir galimą jos romaną su Volodymyru. Žiniasklaida rėmėsi partijos „5.10“ lyderio Genadijaus Balašovo viešai pasakytais žodžiais. Valstybės vadovo spaudos atstovė buvo priversta padaryti vaizdo įrašą, kuriame paneigė visus gandus apie „įdomią“ savo būklę ir pripažino, kad dėl tų kalbų jos mama vos nepatyrė širdies smūgio. Kaip į tas kalbas reagavo Olena Zelenska, nežinia. Beveik visą 2020 metų vasarą jos nebuvo matyti viešumoje. Šalia Volodymyro ji vėl pasirodė tik rugpjūčio 24-ąją, Ukrainos nepriklausomybės dieną.

Dar po kelių dienų, rugpjūčio 28-ąją, Olena Zelenska apie save priminė savo instagramo paskyroje. Ji įkėlė nuotrauką, kurioje buvo nufotografuota nepatenkinta katė, neva taip reaguojanti į suklastotas Zelenskos paskyras socialiniuose tinkluose. „Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose ir internetinės sklaidos kanale „Telegram“ jau kelis kartus susidūriau su neva „savo“ įrašais arba komentarais. Suprantu, kad nieko negaliu padaryti: jų rasis, ir niekas neklaus nei mano noro, nei sutikimo. Tik labai nenoriu, kad viena iš tų melagienų ką nors įžeistų arba suklaidintų.

Todėl štai kur socialiniuose tinkluose rasite oficialią informaciją apie mane.

Mano feisbuko paskyroje (toje pačioje, kurioje yra dabar jūsų skaitomas įrašas) ir instagrame – @olenazelenska_official. Visa informacija iš pirmų lūpų – čia.

Kitų oficialių paskyrų nei kokiuose nors socialiniuose tinkluose, nei internetinės sklaidos kanaluose „Telegram“, nei jutube neturiu. Jei kas nors keistųsi, būtinai pranešiu!

Visiems savo feisbuko ir instagramo sekėjams dėkoju, kad esate su manimi.“

Be jokios abejonės, Olena buvo ir lieka viena iš Volodymyro karjeros architekčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius