Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žygimanto Kudirkos poezijos knyga „XXI a. Kudirka“: interaktyvus interaktyvios knygos pristatymas

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje buvo pristatyta debiutinė vieno iš slemo poezijos Lietuvoje pradininkų, muzikos atlikėjo ir tektų kūrėjo Žygimanto Kudirkos poezijos knyga „XXI a. Kudirka“.
Žygimanto Kudirkos knygos „XXI a. Kudirka“ pristatymas
Žygimanto Kudirkos knygos „XXI a. Kudirka“ pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Knygos Poezija

Šios knygos skaitymas nebus panašus į ankstesnes jūsų patirtis – čia skaitytojas gali susirašinėti su literatūriniu personažu elektroniniu paštu, paskambinus nurodytu numeriu išklausyti balso pašto skaitomą eilėraštį ar gauti eilėraštį trumpąja žinute.

Interaktyvios knygos pristatymas taip pat nebuvo eilinis: eilėraščių skaitymą papildė garso takelis, autoriaus balso generuojama muzika ir vaizdų montažas. Žygimantui Kudirkai knygos pristatyme talkino muzikantas Adas Gecevičius.

Pasak autoriaus, „XXI a. Kudirka“ yra kupina neįprastos poezijos ir siekia perkratyti žmonių supratimą apie tai, kas apskritai toji poezija yra.

Vienas jauniausių Kudirkų iš Vinco Kudirkos linijos Ž.Kudirka teigė, jog, jo nuomone, poezija yra pakankamai surambėjusi, tačiau galima ieškoti kitokių jos pateikimo formų, pamirštant tai, kas glūdi mūsų sąmonėse. Pasak autoriaus, „XXI a. Kudirka“ yra kupina neįprastos poezijos ir siekia perkratyti žmonių supratimą apie tai, kas apskritai toji poezija yra. Šioje knygoje skaitytojai gali rasti tokius netikėtus tekstus kaip pokalbis su dirbtiniu intelektu, katės parašytas eilėraštis, vaizduotės pratimai, „Google“ poezija ar mantra Lady Gagai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žygimanto Kudirkos knygos „XXI a. Kudirka“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žygimanto Kudirkos knygos „XXI a. Kudirka“ pristatymas

Kai mes ką nors skaitome, nuolatos girdime balsą galvoje. Skaitydamas vieną tekstą supratau, kad tai toli gražu nėra mano paties balsas, – pasakojo Ž.Kudirka.

Knygoje kiekvienas tekstas turi nuorodas balsui galvoje. „Kai mes ką nors skaitome, nuolatos girdime balsą galvoje. Skaitydamas vieną tekstą supratau, kad tai toli gražu nėra mano paties balsas. Tai net nebūtinai tavo lyties balsas ir jis kinta priklausomai nuo to, kokį turinį skaitome“, – pasakojo Ž.Kudirka, tikindamas, kad knyga savotiškai programuoja skaitytojų vaizduotę.

Pristatymo metu Ž.Kudirka perskaitė ir atliko ne vieną knygos tekstą. Tarp jų: eilėraštį, gimusį su „Google Translate“ programa išvertus abėcėlinį seksualiausių anglų kalbos žodžių sąrašą, tekstą, skirtą nepastebėtiems didvyriams – gyvūnėliams, išsiųstiems į kosmosą, bei eilėraštį, sukomponuotą iš šabloniškų žiniasklaidos antraščių.

VIDEO: Žygimanto Kudirkos knygos „XXI a. Kudirka“ pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius