Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 22

15min.lt – gypsy jazz grupė „The Swing Cats“. Žiūrėkite jų tikro garso pasirodymą!

Mieli skaitytojai, pristatome jums gyvą jaunos ir talentingos muzikos profesionalų grupės „The Swing Cats“ pasirodymą. Šio šou metu galite išgirsti 2 grupės atliekamas dainas bei artimiau susipažinti su pačiais kolektyvo nariais. Norintys apie „The Swing Cats“ sužinoti dar daugiau – skaitykite interviu.
Temos: 2 Tarpukaris Muzika
VIDEO: The Swing Cats - Juodas Katinas
VIDEO: The Swing Cats - Drop a line

Su 15min.lt kalbasi grupės nariai: kolektyvo lyderis ir ritmo gitaristas Romanas Gorodeckis, vokalistas Justas Čekatauskas, solo gitaristas Vadimas Stankevičius, kontrabosistas Denisas Murašovas ir būgnininkas Gediminas Stankevičius.

– Ar iš koncertinės – kūrybinės veiklos šiandien galite pragyventi?

R.Gorodeckis: Jeigu kalbėtume apie Lietuvoje nustatytą minimalų atlyginimą, tai jau galime. (juokiasi) Tiesa, pragyvenimas iš grupės veiklos nebuvo pirminis mūsų tikslas, tačiau bėgant atsirado vis daugiau privačių užsakymų.

– Kokia yra sėkmingos muzikinės karjeros paslaptis?

R.Gorodeckis: Viena didžiausių mūsų paslapčių yra ta, kad mes pradėjome groti gatvėse, daugiausiai, Katedros aikštėje. Taip susilaukėme įvairių pasiūlymų – ne tik dėl privačių, bet ir viešų pasirodymų.

Mano atveju, daug ką lėmė užsispyrėliškas perfekcionizmas. Kai tik pradėjome groti su „The Swing Cats“, man pradėjo rūpėti reprezentaciniai dalykai, tokie kaip įvaizdis, logotipas, vizitinės kortelės, plakatai, „Facebook“ renginių viršeliai...

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Grupė „The Swing Cats“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Grupė „The Swing Cats“

Visko teko išmokti pačiam – nuo įrašų suvedimo, videoklipų montavimo iki nuotraukų retušavimo bei pačios vadybos subtilybių. Bet, turiu pripažinti, jog vis dar esu labai savikritiškas šiuo atžvilgiu (juokiasi).

Manau, kad kiekvienas, pradedantis tam tikrą veiklą, pirmiausia turi brandinti idėjas, tūkstančius kartų abejoti savo sprendimais bei ieškoti tiek pliusų, tiek minusų juose.

Taip pat labai svarbu gauti atgalinį ryšį iš žmonių, su kuriais bendradarbiauji, čia ypatingą vaidmenį turi grupės gerbėjai, kurie iš pradžių būna geriausi tavo draugai, artimiausia aplinka. Bet kokia kritika yra labai svarbi. Tik taip sužinai, dėl ko kas nors nepavyko.

Tai tikrai nereiškia, kad reikia derintis prie publikos, bet reikia gebėti pažiūrėti į save iš šalies ir įsitikinti, kad ir tau pačiam patinka tai, ką pamatei iš šalies. (juokiasi)

– Komercinė sėkmė – kas ją lemia lietuviškos muzikos scenoje?

R.Gorodeckis: Kuo daugiau pasineriu į vadybą, tuo labiau suprantu, kad gera komunikacija su žmonėmis bei tikslus sutarties įgyvendinimas yra komercinės sėkmės formulė. Dar vienas esminis elementas – tikėjimas tuo, ką darai. Negalima nuleisti rankų atėjus sunkmečiui! (šypsosi)

– Jeigu reikėtų rinktis: groti už didžiulį atlygį prabangiame restorane, ar „už degalus“ tarptautiniame muzikos festivalyje, tokiame, kaip, tarkime, „Positivus“ – ką rinktumėtės?

G.Stankevičius: Žinoma, kad „Positivus“! Privačių grojimų atsiras visuomet. Tačiau reikia pripažinti, jog festivalis festivaliui nelygus. Jeigu groji tokiame renginyje, iš kurio jokios prasmės, tarkime, ne ta auditoriją, iš kurios galima būtų tikėtis kažkokių „dividendų“ ateityje, tuomet jau geriau restoranas. (juokiasi)

– Ar žadate apsistoti ties trečiojo dešimtmečio muzikine stilistika, ar turite minčių pateikti ir vėlyvesnių swing variacijų, tarkime, electro-swing?

R.Gorodeckis: Norėčiau paminėti, kad mes grojame ne tiek tradicinį swing, kiek swing atšaką, kuri vadinasi gypsy jazz. Šis žanras atsirado Prancūzijoje, romų gretose, jo įkūrėju yra laikomas fenomenalus gitaristas Django Reinhardtas.

Tokio pobūdžio muzika netgi grojama su specialiomis „Selmer“ gitaromis. Mums taip patiko šis žanras, kad mūsų gitaristas V.Stankevičius pradėjo savo rankom gaminti „Selmer“ gitaras.

Kadangi Lietuvoje jau turime vieną grupę, kuri groja autentišką gypsy jazz, nusprendėme perdaryti šiuolaikinius kūrinius į šį žanrą bei sukurti savo pačių dainų. Dar turime idėją perkurti sovietinių animacinių filmukų dainas į lietuvių kalbą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Grupė „The Swing Cats“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Grupė „The Swing Cats“

Vieną tokią jau esame padarę, ji vadinasi „Juodas katinas“, kurios lietuvišką tekstą atsitiktinai radome internete.

O kalbant apie electro-swing, tokią idėją generavome dar prieš metus. Aš iki šiol esu girdėjęs tik vieną electro-swing kūrinį, kuris būtų perdarytas į gypsy jazz pobūdžio muziką.

Bendrai kalbant, electro-swing idėja man atrodo perspektyvi garso įrašams – tai tinkamas formatas mūsų radijo stotims. Manau, jog tai padėtų pritraukti daugiau jaunimo į mūsų koncertus ir sudominti juos swing žanru.

– Koks yra didžiausias jūsų kolektyvo užsibrėžtas muzikinis tikslas, kurį žadate pasiekti artimu metu?

R.Gorodeckis: Mano tikslas – parodyti visiems, kokia puiki muzika buvo prieš 100-tą metų, o kada nors daryti ir teminius vakarėlius.

J.Čekatauskas: Gyventi iš muzikos visavertį gyvenimą.

V.Stankevičius: Dar labiau suartėti su gypsy jazz žanro šaknimis.

D.Murašovas: Propaguoti gypsy jazz Lietuvoje bei pritraukti kuo didesnę auditoriją.

G.Stankevičius: Pasiekti gerą lygį tiek muzikine, tiek įvaizdžio prasme, sugroti kokį galingą koncertą užsienyje. O pradžiai – surengti retro vakarą kokiam „New York“ muzikiniame klube.

Į savo gimtadienį „The Swing Cats“ kviečia spalio 22 d. Daugiau informacijos galite sužinoti čia.

VIDEO: The Swing Cats - Juodas Katinas
VIDEO: The Swing Cats - Drop a line

Vizualinis sprendimas ir montažas: Audrius Gavėnas;
Garso inžinierius: Darius Stanaitis;
Garso suvedimas: Romanas Gorodeckis;
Scenarijaus autorė: Laura Kešytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius