Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 19

AGATA autoriams paskirstė 4,3 mln. Lt, sau pasiliko daugiau kaip 1,5 mln. Lt

Šįmet Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA teisių turėtojams paskirstė 4,34 mln. Lt atlyginimą. Administravimo sąnaudos sudarė 27 proc., taigi asociacijai už atliktą darbą atiteko per 1,6 mln. Lt.
Šventės akimirkos
Gitara / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2012 metais daugiau kaip 1 tūkst. Lt atlyginimą per metus gavo 285 atlikėjai. „Nuo kelių šimtų iki keliasdešimties tūkstančių litų gauna apie 1,5 tūkst. šalies atlikėjų. Didžioji dalis mūsų surinktų lėšų lieka Lietuvoje – užsienio atlikėjams pervedame daugiau kaip ketvirtadalį už transliacijas, viešą muzikos grojimą, tuščias laikmenas surinktos sumos“, – sakė asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Pinigai konkretiems atlikėjams paskirstomi remiantis tuo, kaip dažnai jų kūriniai grojami. „AGATA nariai daugiausia uždirba iš televizijų eterio, kur minutė kainuoja brangiausiai. Kad ir koks būtų puikus atlikėjas, kiaurą parą skambantis Mažeikių radijo stotyje, televizinio dydžio atlyginimo, deja, negaus, – aiškino A.Masalskytė. – Dar atkreipiame dėmesį, kad jeigu anksčiau didžiąją dalį atlyginimo gaudavo fonogramų gamintojai, dabar vis daugiau pajamų tenka patiems savo įrašų leidyba užsiimantiems atlikėjams.“

Pinigai AGATA nariams skaičiuojami pagal praėjusių metų muzikos panaudojimą, tad šiemet asociacijos Narystės ir paskirstymo skyrius suskaičiavo pernykštes „minutes“, kad nustatytų, kas, kur ir kiek laiko skambėjo, AGATA vadovaujasi transliuotojų, maitinimo tinklų, taip pat parduotuvių ir kirpyklų pateikiamais grojaraščiais.

Biudžetą papildys laikmenų mokesčiai

Šiais metais AGATA apsiėmė administruoti dar vieną informacijos paketą, kurį teiks kompiuterinės įrangos pardavėjai, mat atlikėjams, autoriams, įrašų gamintojams už šalyje realizuotas tuščias laikmenas bus mokamas kompensacinis atlyginimas.

Pernai iš laikmenų AGATA surinktas atlyginimas nesiekė nė 200 tūkst. litų. „Tačiau jau po vasaros turėtų matytis, kokį poveikį surenkant atlyginimą turės išplėsta tuščios laikmenos bazė“, – viliasi A.Masalskytė.

Lietuvoje nuo šių metų kovo 1-osios įsigaliojo Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, numatančios, kad kompensacinis atlyginimas bus renkamas ne tik už senamadiškas laikmenas, tokias kaip kasetės ar CD, bet ir už USB atmintines, kompiuterių kietuosius diskus, taip pat įrašymo ir atkūrimo įrangą.

Visų tipų diskai, garsajuostės ir vaizdajuostės pagal įstatymą yra apmokestintos 6 proc. tarifu. Nuo vieno naujo asmeninio kompiuterio kūrėjams atskaičiuojamas atlyginimas sudaro 20 litų. Kompensacija autoriams ir atlikėjams už populiariausią 2–4 GB atminties USB raktą siekia 2 litus.

Praėjusią savaitę Vyriausybė patvirtino ir šio įstatymo įgyvendinimo tvarką.

2011 m. pabaigoje dėl muzikos įrašų panaudojimo sutartis su AGATA buvo sudariusios 48 radijo stotys, 35 televizijos, 51 retransliuotojas. Už viešai skambančią muziką daugiausia sumoka du naudotojų tipai – AGATA licencijas įsigijusios parduotuvės ir viešojo maitinimo įstaigos. Asociacija vienija 3,5 tūkst. narių – nuo garsiausių muzikos žvaigždžių iki pirmuosius žingsnius žengiančių jaunųjų atlikėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius