-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12

Antrajame konkurso „Novus“ etape – nuo įspūdingų pasirodymų iki netikėtų politinių aistrų

Šį antradienį Menų fabrike „Loftas“ vyko jau antrasis tarptautinės muzikos inkubatoriaus „Novus“ konkursinis etapas. Čia pasirodė keturios grupės: „Ezeri“ iš Latvijos, „Würfell“ iš Estijos, „D. Jurevičius Group“ ir „Ūkanose“ iš Lietuvos. Renginys neapsiėjo be intrigų. Tačiau apie viską nuo pradžių.
Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.
Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.

Pernai startavęs „Lofto“ organizuojamas muzikos konkursas „Novus“ šiais metais išplėtė savo geografines ribas – jame dėl geriausios grupės titulo varžosi grupės iš visų trijų Baltijos šalių.

Didelių padėkų yra verti renginio organizatoriai. Jie ne tik suteikia grupėms šansą tapti labiau matomomis, bet ir keistis patirtimis – konkursinių etapų metu vyksta diskusijos su kviestiniais muzikos pasaulio svečiais.

Šį antradienį Justiną Arlauskaitę–Jazzu kalbino muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Diskusija su Juste Arlauskaite–Jazzu / I.Nefo nuotr.
Diskusija su Juste Arlauskaite–Jazzu / I.Nefo nuotr.

Konkursinę antrojo etapo komisiją sudarė Saulius Baradinskas ir Andrius Januta („Vilnius Temperature“), Gabrielė Tamutytė, Giedrė Kilčiauskienė ir R.Zilnys.

Nuo džiazo iki folk metal

Konkursinę vakaro dalį atidarė estų elektroninės muzikos trio „Würfell“. Skoninga ir šiuolaikiška elektronika – taip glaustai galima apibūdinti jų skambesį. Tokią grupę nesunkiai galima įsivaizduoti grojančią vienoje iš „Positivus“ scenų.

Tiesa, grupė nėra visiški jaunėliai. Dalis komisijos narių, komentuodami jų pasirodymą, minėjo, jog yra stebėję jų ankstesnius koncertus Vilniuje, Taline, Bratislavoje.

Komisijos balsų sprendimu, „Würfell“ pateko į antrąjį konkurso etapą.

„Würfell“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.
„Würfell“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.

Antrieji į sceną žengė „D. Jurevičius Group“. Tai – kompozitoriaus Deimanto Jurevičiaus suburtas kolektyvas, atliekantis, kaip pats kolektyvas teigia, „įvairius muzikinius stilius, besipinančius su modernia džiazo kalba“.

Tai – neabejotini scenos profesionalai. „D. Jurevičius Group“ buvo vieni iš mano favoritų. Kodėl? Po jų pasirodymo žmonės stebėjosi: „Šiaip džiazo neklausau, bet čia buvo uau.“

Būdamas vienas abstrakčiausių muzikos žanrų džiazas neretai yra priskiriamas siauro spektro auditorijai, kuri tik ir gali suprasti šią muziką. D.Jurevičiaus grupė tarsi peržengia šį stereotipinį mąstymą, sukurdama tikrą groovą ant scenos.

Maloniai nustebinti liko ir komisijos nariai. Vieni teigė nesitikėję čia išgirsti tokio džiazo, kiti dėkojo už geras emocijas ir linkėjo grupei veržtis į didžiuosius Lietuvos džiazo festivalius.

„D. Jurevičius Group“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.
„D. Jurevičius Group“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.

Trečiasis latvių trio „Ezeri“ (ežerai – liet.) pasirodymas pelnė bene didžiausius publikos ir komisijos įvertinimus. Grupė pateko į tolimesnį konkurso etapą. Nors jų muzikos stilius savo skambesiu vargiai telpa į konkretų muzikinį žanrą, tačiau juos galėčiau priskirti prie šių dienų psichodelikų.

„Ezeri“ muzika nenugula į įprastą „įžanga – stulpelis – priedainis“ struktūrą ir nėra paremta vienmate melodija. Tai – mistinis pasakojimas, ritminė kelionė.

Grupei galima pavydėti išraiškingos muzikinės dinamikos, kurią nariai atliepė ne tik savo atlikimu, bet ir visu kūnu – muzika pulsavo, prikaustydama auditorijos dėmesį. Tikiuosi, kad pilną šios grupės programą bus galima išgirsti Lietuvoje dar šią vasarą.

„Ezeri“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.
„Ezeri“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.

Ketvirtieji į sceną žengė folk metal atstovai – „Ūkanose“. Veikiausiai tokio žanro muziką retai galima išgirsti skambant „Lofto“ erdvėje.

Užkulisinių pokalbių metu grupė prasitarė, jog nėra jaunėliai – koncertuoja jau keletą metų ir yra groję tokiuose alternatyvios muzikos festivaliuose kaip „Mėnuo Juodaragis“ ar „Kilkim Žaibu“.

Jų muzika artima tokioms grupėms kaip „Skylė“ ar „Thundertale“. „Ūkanose“ galbūt ir nesiūlo autentiško folk metal ir veikiau yra tradicinė šio žanro grupė, tačiau jau turi savo gerbėjų ratą.

„Ūkanose“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.
„Ūkanose“ pasirodymas / Akimirkos iš antrojo muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ etapo / I.Nefo nuotr.

Būtent dėl šios grupės pasirodymo kilo daugiausiai aistrų. Komisijoje sėdėjęs S.Baradinskas jų muziką prilygino nacizmo apologetikai.

Mane, prisipažinsiu, toks komentaras labai nustebino. Kas yra nacistinė muzika? Kokio vokiškojo fašizmo bruožų galima įžvelgti šios grupės kūryboje?

Ne visi komisijos nariai sutiko su tokiu požiūriu. Nesutiktų ir tie, kurie yra bent šiek tiek klausę panašaus tipo folk'o ar dalyvavę minėtuose festivaliuose.

Grupei linkėčiau paieškoti įdomesnių daugiabalsių sprendimų, o nacizmą įžvelgusiai komisijai – neužsidaryti hipsteriškume. Muzika jums gali patikti, gali nepatikti, bet jūsų kaltinimas nacizmu – drąsus pareiškimas, verčiantis abejoti jūsų politine refleksija.

Konkurso tvarka

„Novus“ vyksta kiekvieną antradienį nuo balandžio 4 iki gegužės 30 dienos.

Šių metų konkursą sudaro 6 atrankiniai etapai, 2 pusfinaliai ir vienas didysis finalas. Kiekvienos grupės pasirodymui yra skiriama 15 minučių. Pusfinaliai numatomi gegužės 16 ir 23 d. Finalas – gegužės 30 d.

Abiejuose pusfinaliuose pasirodys po 6-ias grupes. Finale pasirodys 5-ios grupės: 4 komisijos išrinkti pusfinalio laimėtojai ir publikos favoritai.

I vietos nugalėtojams atiteks 8 valandos profesionalioje „XooRec“ įrašų studijoje, video klipas pasirinktai dainai ir pasirodymas „Loftas Fest“ festivalyje. II vietos laimėtojai turės galimybę įrašyti dainą profesionalioje Muzikinio Cecho įrašų studijoje.

Į pirmą pusfinalį jau pateko „MaNnazz“ (LT), „VonKussk“ (EE), „Ezeri“ (LV), „Wurfell“ (EE).

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius