Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 19

Ar festivalio GAIDA koncertai Nacionalinėje filharmonijoje kelia didžiausią ažiotažą? Į vieną jau nebeliko laisvų vietų

Iš šių metų festivalio GAIDA programos gausybės renginių – net 3 koncertai Nacionalinėje filharmonijoje. Lapkričio 10 d. su Nacionaliniu simfoniniu orkestru čia koncertuos laukiamiausias lietuvių pianistas Lukas Geniušas, o spalio 27 d. koncerte pasirodys britų perkusijos įžymybė Colinas Currie, atliksiantis J. Wolfe jam sukurtą kūrinį kūno perkusijai, bei pianistų Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto duetas, kuris atliks Ph. Glasso koncertą dviem fortepijonams ir orkestrui. Spalio 28 d. rengiamas garsiosios Niujorko mušamųjų grupės „Mantra Percussion“ koncertas. Visi šie koncertai kelia didžiulį susidomėjimą – į spalio 27 d. renginį laisvų vietų jau visiškai nebėra, o į lapkričio 10 d. Luko Geniušo ir spalio 28 d. „Mantra Percussion“ koncertus dar šiek tiek vietų yra likę.
Mantra Percussion
Mantra Percussion / Ian Douglas nuotr.

„Mantra keliauja į Lietuvą, į „Gaidos“ festivalį“ – taip apie pirmąją kelionę į Lietuvą pasaulinio garso Niujorko mušamųjų grupė „Mantra Percussion“ praneša savo oficialiame puslapyje. Spalio 28 d., sekmadienį, 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje šis šešių „supermenais“ vadinamų perkusininkų kolektyvas pirmąkart koncertuos mūsų šalyje, pristatydamas įdomiausius šiuolaikinės muzikos kūrinius mušamiesiems. „Viliojantys, kupini steroidinės energijos“, apie „Mantra Percussion“ rašė „The New York Times“. „Garsinė hipnozė“, žavėjosi vienas įtakingiausių šių dienų muzikos kritikų Alexas Rossas, rašantis žurnalui „The New Yorker“. Būtent jis prieš kelerius metus „Mantra Percussion“ pasirodymą, atliekant Michaelo Gordono kūrinį „Timber“, įvertino kaip vieną iš dešimties įspūdingiausių 2012 m. Šį milžiniško pripažinimo palydėtą kūrinį „Mantra Percussion“ yra įrašiusi ir gyvai atlikusi visame pasaulyje jau daugiau nei 100 kartų.

Partnerio nuotr./Mantra Percussion
Partnerio nuotr./Mantra Percussion

„Mantra Percussion“ savo pasirodymams dažnai naudoja netradicinius instrumentus, kuriais gali tapti medinės lazdelės ar paprasčiausi daiktai, kuriuos galima įsigyti prekybos centre. „Mėgstame netobulumus“, – viename interviu šia tema yra sakęs grupės vadovas Albertas Cerulo. Per mažiau nei dešimtmetį nuo savo veiklos pradžios, ši perkusininkų grupė jau sugebėjo užsitarnauti didžiulį tarptautinį pripažinimą, aplankyti festivalius visame pasaulyje, bendradarbiauti su ryškiausiais šių dienų menininkais ir įsteigti savo edukacinę programą, skatinančią jaunuolius gilintis į šiuolaikinę muziką perkusiniams instrumentams. Per pastaruosius metus kolektyvas užsakė ir pirmąkart atliko per 40 naujų kūrinių mušamiesiems.

Koncerte festivalyje „Gaida“ „Mantra Percussion“ atliks spalvingą šiuolaikinės muzikos mušamiesiems programą, kurioje – Iannio Xenakio, Tristano Pericho, Samo Plutos, Steve'o Reicho, Michaelo Gordono ir Julios Wolfe kūriniai.

Partnerio nuotr./Mantra Percussion
Partnerio nuotr./Mantra Percussion

I.Xenakio „Okho“ buvo sukurtas Prancūzijos revoliucijos 200 metų jubiliejui, jo premjera nuskambėjo tais pačiais metais festivalyje „Paryžiaus ruduo“. Šiame kūrinyje kompozitorius pirmąkart panaudojo vakarų Afrikos instrumentą džembo. Niujorkiečio kompozitoriaus T. Pericho „Observations“ pelnė jam apdovanojimą už originalų sumanymą, jungiantį vieno bito elektronikos elementus su tradicinės muzikos formomis. S. Plutos „Four Sixes“ sukurta organizacijos „Arts Brookfield“ ir pačių „Mantra Percussion“ užsakymu. Kompozicijos atlikimas buvo sumanytas Žiemos sodo erdvėje, kurioje atlikėjai išsidėsto aplink klausytojus. Koncerte skambės ir puikiai žinomas S. Reicho kūrinys „Music for Pieces of Wood“, kuriame iš pažiūros menkomis išraiškos priemonėmis autorius formuoja stulbinančio sudėtingumo ritminį ir metrinį audinį. M. Gordono kūrinyje „Tree-oh“ kompozitorius pasitelkia styginius instrumentus, siekdamas sukurti žavingą minimalistinį žaidimą energingai judančiu ritmu.

Koncerto kulminacijai numatytas festivalio kviestinės kompozitorės Julios Wolfe opusas „Dark Full Ride“. „Esu būgnų ir būgnininkų gerbėja, žaviuosi jų gebėjimu vienu metu groti rankomis ir kojomis. Įstojus lėkštėms, po kiek laiko prisijungia būgnai ir viskas perauga į nesutampančių tempų poliritmiją. Iki pat kūrinio pabaigos atlikėjai akcentus muša skirtingu tempu, tai sulėtindami, tai pagreitindami. Beje, kūrinio pavadinimui tiesiog panaudojau užrašą, kurį radau įspaustą vienos lėkštės nugarėlėje“, – apie kūrinį yra pasakojusi pati Julia Wolfe.

Garsiosios Niujorko mušamųjų grupės „Mantra Percussion“ koncertas – spalio 28 d., sekmadienį, 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus dar galima įsigyti Filharmonijos kasose ir „filharmonija.lt“ bei „bilietai.lt“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius