-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 26

Ar žinote, kas parašė pirmąjį noktiurną?

Tarp mūsų be abejonės yra ne tik vyturių, bet ir nemažai pelėdų, kurioms naktis – geriausias metas dirbti, o gal priešingai – atsipalaiduoti, pailsėti, pabūti vienudu su savo mintimis. O tarp pelėdų be abejonės yra klasikinės muzikos ir klasikinės dailės mėgėjų, kuriems turėtų būti ypač artimas noktiurno žanras.
James Abbott McNeill Whistler „Nocturne: Blue and Gold – Old Battersea Bridge“
„Nocturne: Blue and Gold – Old Battersea Bridge“ (1872) / James Abbott McNeill Whistler

Tapyboje noktiurną – nakties kūrybą – įsteigė ir išpopuliarino Jamesas Abbottas McNeillas Whistleris. Tačiau patį žanro pavadinimą ir koncepciją jis pasiskolino iš muzikos, kur noktiurnais pirmiausia vadinti kūriniai, skirti atlikti per aukštuomenės vakarėlius (pora tokių yra ir Mozarto palikime), o paskui – jau specifinio žanro kompozicijos.

Noktiurnas yra trumpas vienos dalies, vieno motyvo vienijamas kūrinėlis, parašytas fortepijonui. Paprastai dešine ranka grojama melodija yra tinkama dainuoti. Noktiurnas – vadinasi, įkvėptas nakties arba ją tarsi iššaukiantis.

Taigi egzistuoja ištisas muzikos kūrinių korpusas, skirtas apdainuoti paslaptingajam paros metui. Žymiausias noktiurnistas yra Frédéricas Chopinas, parašęs jų 21.

O štai gimė noktiurnas – kaip romantinės muzikos žanras – XIX a. pirmoje pusėje. Pirmasis suteikęs tokį pavadinimą savo kūrinių ciklui buvo airių kompozitorius Johnas Fieldas. Chopinas, beje, iki pat mirties laikė Fieldą savo mokytoju, nors šis pirmojo kūrybos atžvilgiu buvo nusiteikęs skeptiškai.

Po to, kai Whistleris pritaikė noktiurną tapybai, nakties kūrybos koncepcija ėmė cirkuliuoti tarp šių dviejų – o palaipsniui ir kitų – menų. Tarkime, prancūzų kompozitorius Claude‘as Debussy savuosius noktiurnus kūrė įkvėptas Whistlerio paveikslų.

Kažkas panašaus radosi ir romantinėje literatūroje, noktiurnų atgarsį galime matyti kad ir lietuvių lyrinės poezijos tradicijoje: dar nuo Maironio mūsuose populiari vakaro laiko tema.

Taigi – Johnas Fieldas. Žmogus, muzikos priemonėmis atnešęs naktį – tarsi koks išvirkščias Prometėjas – į Vakarų meno istoriją.

Čia galima pasiklausyti septynių jo noktiurnų:

VIDEO: John Field | Nocturnes 6, 10, 7, 1, 12, 3, 8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius