Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 17

Baigiamajame „Gaidos“ koncerte – žmogaus balso galimybių enciklopedija

Baigiamąjį tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ vakarą, spalio 26 d., pirmą kartą Lietuvoje koncertuos neeiliniu vokalu pasaulį stebinantys atlikėjai. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiančiame koncerte pasirodys žmogaus balso galimybių enciklopedija vadinamas JAV kompozitorius ir dainininkas Kenas Ueno bei tarptautinę publiką sefardų giesmėmis sužavėjusi atlikėja Miriam Meghnagi iš Italijos. Nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguos itin retai Lietuvoje koncertuojantis Modestas Pitrėnas. „Gaida“ sostinėje prasideda jau šį penktadienį, spalio 18 dieną.
Kenas Ueno
Kenas Ueno / Festivalio "Gaida" nuotr.

„Festivalio pabaigos koncerte atsigręšime į tai, kas unikalu, nesumeluota ir jokiais prietaisais nepakoreguojama – žmogaus balsą. Tai bus tolimų kraštų egzotikos ir eksperimentinės dvasios kupinas vakaras“, – sakė festivalio „Gaida“ vadovas Remigijus Merkelys.

Vienas garsiausių šiuolaikinių JAV kompozitorių K. Ueno derina klasikinį požiūrį į kūrinio atlikimą su netikėtomis balso improvizacijomis bei garso įrašais. Dviejų balsų obertoninį ir gerklinį dainavimą praktikuojantis menininkas „Gaidoje“ atliks prieš penkerius metus savo paties sukurtą koncertą balsui ir orkestrui „On a Sufficient Condition for the Existence of Most Specific Hypothesis“.

„Kai buvau mažas, mano mėgstamiausias daiktas buvo diktofonas. Vaikščiodavau po namus ir įrašinėdavau, pavyzdžiui, mamos balsą, kai ji bardavo mano brolį. Arba savo paties leidžiamus garsus. Visa tai panaudojau šiame darbe, kuris yra vienas iš asmeniškiausių mano kūryboje“, – atvirauja JAV kompozitorius ir dainininkas K.Ueno.

Kitokią vokalo interpretaciją koncerte demonstruos sefardų (žydų, vartojančių ispanų kalbai artimą sefardų kalbą) giesmių atlikėja, dainininkė ir poetė Miriam Meghnagi. Atlikėja pati ieško senųjų hebrajiškų dainų visame pasaulyje, jas adaptuoja savo balsui ir įtraukia į koncertines programas. „Gaidoje“ ji atliks vieno žymiausių šiuolaikinių lietuvių kompozitorių Anatolijaus Šenderovo opusą „Ya lali“, sukurtą specialiai šios dainininkės vokalui ir dviem orkestrams.

„Šios menininkės kūrybinis ir gyvenimo portretas atspindi skirtingas kultūras – ji gimė žydų šeimoje, Libijoje, dabar gyvena Izraelyje ir Italijoje. Šių turtingų kultūrų muzikos kontekstai, tradicijos ir dainų atlikimo praktikos labai organiškai susijungia jos išskirtiniuose pasirodymuose“, – pasakojo kūrinio kompozitorius A. Šenderovas.

Vokalo ir literatūrinio teksto sąlyčio taškų šiame koncerte ieškos lietuvių menininkai. Baigiamajame „Gaidos“ koncerte įvyks kompozitorės Loretos Narvilaitės kūrinio „Miesto labirintas“ premjera, kur soprano partiją atliks Lauryna Bendžiūnaitė, o rašytojos Jurgos Ivanauskaitės ir poeto Algimanto Mackaus kūrybą skaitys aktorius Darius Meškauskas.

Į žmogaus balso tyrinėjimų gretas ir egzotikos temą įsiterps ir šių metų „Gaidos“ kompozitoriaus Mauricio Kagelio opusas orkestrui „Broken Chords“. Jame klausytojai išgirs užuominų į džiazą ir Pietų Amerikos muziką.

Baigiamasis „Gaidos“ koncertas vyks spalio 26 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius