-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 06

„Baltosios gimties“ premija skirta grupei „Skylė“

Šiemet „Baltosios gimties“ premija skirta Aistei Smilgevičiūtei ir Rokui Radzevičiui už naująjį albumą „Broliai“.
Aistė Smilgevičiūtė ruošiasi gastrolėms pajūryje.
Aistė Smilgevičiūtė ruošiasi gastrolėms pajūryje.

Penktadienį, gegužės 6 d., mažoje Vilniaus muzikos krautuvėlėje „Ragainė“ susirinkusiems grupės „Skylė“ nariams buvo įteikta „Baltosios gimties“ premija.

Ta proga grupės nariai sostinės Pilies gatvės praeiviams surengė netikėtą siurprizą – išėję iš krautuvėlės  sugrojo vieną dainą iš  apdovanotojo albumo.

Nepriklausomos baltiškos muzikos leidyklos „Dangus“ 2004 m. įsteigta premija „Baltoji gimtis“ skiriama labiausiai pasižymėjusiems ir perspektyviausiems su baltiška etnika susijusiems kūrėjams, atlikėjams, bei žmonėms, savo pasišventimu, žiniomis, tyrinėjimais, atkaklia veikla ar iškiliais projektais nusipelnantiems dvasiniam baltų kultūros atgimimui. Taip aplink leidyklą susibūrusi bendruomenė išreiškia savo pagarbą ir paramą žmonėms, aukojantiems didelę dalį gyvenimo ir kūrybos baltiškosios kultūros pažinimui ir sklaidai.

Paskatinamoji praktiška premijos išraiška – kukli, bet nuoširdžiai skiriama piniginė suma. Lėšos „Baltosios Gimties“ premijai skirtos iš 2 proc. pajamų mokesčio paramos, kurią Dangaus įstaigai „Baltijos Griaustinis“ skiria leidyklos iniciatyvas palaikantys piliečiai. Premijos gavėjai išrenkami su
 šios bendruomenės aptarimu ir balsavimu už labiausiai pažymėtiną metų veiklą.

Iki šiol „Baltoji Gimtis“ paskirta Donato Bielkausko ir Dariaus Gerulaičio projektui „Wejdas“, Karaliaučiaus neo-folk grupei „Romowe Rikoito“, baltiškų šventviečių tyrinėtojui dr. Vykintui Vaitkevičiui ir kitiems.

„Premiją už 2009-2010 m. nutarta skirti grupei „Skylė“, sukūrusiai nuostabų ir galingą albumą „Broliai“. Tai monumentalus, nuoširdžiai išjaustas, ir įspūdingai įgyventintas darbas, tapęs ryškiausiu patriotišku kūrybiniu įvykiu per praėjusius metus,“ – pasakojo leidyklos vadovas Ugnius Liogė. „Tikimės kad kartu su premija skiriami 1000 Lt pasitarnaus įgyvendinant naujas broliškas idėjas!“ – sėkmės linkėjo U. Liogė.

Lakoniškai iš vakaro „Skylės“ gerbėjams pranešę apie trumpą pasirodymą, grupės nariai, kaip ir buvo žadėję, lygiai 16.10 iš „Ragainės“ pakilo į Pilies gatvę. Ten jau lūkuriuojantiems, o taip pat ir nieko neįtariantiems atsitiktiniams praeiviams, akompanuojant kanklėms ir dviem akustinėms gitaroms, Aistė Smilgevičiūtė padainavo „Nemerk akių“ – dainą, kurios tekstas buvo parašytas 1949 m. partizanės Laukinukės.

Grupė jau nusprendė, kur panaudos piniginę premijos dalį. „Tai bus geras pradinis įnašas vienai mūsų idėjai – inicijavome paminklo partizanui Lionginui Baliukevičiui – Dzūkui sukūrimą ir pastatymą,“ –  pasakojo Rokas Radzevičius. „Partizanas Dzūkas paliko dienoraštį, kuris didele dalimi įkvėpė albumą „Broliai“ bei padarė gilų įspūdį. Paminklą ketiname atidengti birželio pabaigoje šio laisvės kovotojo žūties vietoje Dzūkijoje – Žaliamiškyje, esančiame netoli Leipalingio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius