Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 29

Choro „Bel Canto“ vadovas Artūras Dambrauskas: „Chorų karuose“ manęs neišvysite“

Jau šį sekmadienį sostinėje šventinę dvasią paskleis Vilniaus mokytojų namų mišrus choras „Bel Canto“. Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiančiame koncerte „Kalėdos jau sklando ore“ choras atliks gražiausias visų laikų kalėdines dainas. Nepelnyto populiarumo vengiantis choro „Bel Canto“ meno vadovas ir dirigentas Artūras Dambrauskas pažada, kad reginys bus elegantiškas ir pakylėjantis.
Artūras Dambrauskas
Artūras Dambrauskas / „Bel Canto“ nuotr.

„Sudarėme nuotaikingą ir įvairią kalėdinės muzikos programą. Mes bene pirmieji Vilniuje įžiebsime kalėdinę dvasią ir priminsime, kad tai – gražiausia metų šventė“, – sako A. Dambrauskas. Choras atliks įvairių šalių ir laikmečių Kalėdinius kūrinius – nuo klasikos iki moderniosios muzikos kompozicijų. Koncerte taip pat dalyvaus solistai Jurgis Brūzga, Lina Dambrauskaitė, pianistas Artūras Anusauskas, akompanuos instrumentinė grupė. Bilietai į šį koncertą buvo išpirkti per savaitę, jau tirpsta ir paskutinės stovimos vietos.

2009 m. įkurtas choras džiaugiasi augančiu gerbėjų skaičiumi. Jis siekia pakeisti konservatyvų muzikos įvaizdį Lietuvoje ir įrodyti, kad chorinė muzika gali būti nenuobodi. Daugiau nei 60 neprofesionalių dainininkų vienijantis choras „Bel Canto“ siekia solinius projektus pateikti elegantiškai ir didelį dėmesį skiria kiekvienai koncerto detalei: kruopščiai renkasi kūrinius, didelį dėmesį skiria jų atlikimui, koncertų salių erdvei, scenos apšvietimui, dekoracijoms ir net... kvapams koncertų salėje.

„Iš pradžių choristų siekis buvo turėti kokybišką, intelektualų hobį ir laisvalaikį, bendrauti ir muzikuoti. Tačiau jau po metų supratome, kad norime kur kas daugiau ir turime didesnių ambicijų. Siekiame ne tik dainuoti kokybišką, intelektualią įvairių stilių muziką, bet ir svariai prisidėti keičiant vis dar šiek tiek archaišką chorinės muzikos įvaizdį Lietuvoje. Stengiamės, kad mūsų pasirodymai būtų elegantiški ir harmoningi. Jau pačiame choro pavadinime užšifruotas mūsų tikslas (italų kalb. bel canto – gražus dainavimas). Siekiame kūrinius atlikti kuo profesionaliau, tobuliau“, – teigia choro vadovas.

Bel Canto nuotr./Choras Bel Canto (Artūras Dambrauskas ketvirtas ia kairės)
„Bel Canto“ nuotr./Choras „Bel Canto“ (Artūras Dambrauskas ketvirtas iš kairės)

Prireikia psichologo žinių

„Bel Canto“ chore dainuoja dvi kartos – 20–50 m. amžiaus, skirtingos gyvenimiškos patirties choristai. Į chorą susibūrę įvairiausių profesijų muzikos mylėtojai: teisininkai, verslininkai, ekonomistai, matematikai, gydytojai, reklamos ir rinkodaros specialistai... Tai, kad choras toks margas, A. Dambrausko teigimu, kartais sukelia šiokių tokių nepatogumų.

„Vadovauti suaugusiųjų chorui yra visai kas kita, nei, pavyzdžiui, vaikų. Šiame darbe man tenka išmanyti psichologiją ir stengtis kuo labiau pažinti kiekvieną choristą. Tenka atsižvelgti į kiekvieno žmogaus nuostatas, nes visi jie – asmenybės. Dalis choristų į griežtesnę pastabą reaguoja normaliai, tačiau dalis ją priima kaip asmeninį įžeidimą. Suaugusiųjų choro narius nuolat tenka motyvuoti, kiekvienam parodyti bent menkiausią dėmesio kruopelytę“, – sako dirigentas.

Draugiškus santykius choro nariai stiprina ne tik po choro repeticijų prisėdę puodelio arbatos, bet ir triskart per metus vykstančiose stovyklose. Jose choristai rengia teminius vakarus, gamina valgį, rengia pasirodymus, repetuoja. „Po repeticijų visiems susitikti sudėtinga, nes visi turi šeimas, apsikrovę darbais. Stovyklose galime pakankamai pabendrauti, dalyvauti fantastiško grožio teminiuose vakarėliuose. Nors esu choro vadovas, bet, tikiuosi, kad po repeticijų esu choristų draugas ir bičiulis“, – šypsosi „Bel Canto“ meno vadovas.

Nenori pigaus populiarumo

A. Dambrausko manymu, chorui nereikalingas pigus populiarumas – dirigentas jau ne kartą atmetė siūlymus dalyvauti populiariame televizijos projekte „Chorų karai“.

„Ir vėl neseniai kvietė, bet atsisakiau. Pirma, nenoriu vadovauti chorui, kuris turėtų dainuoti pagal fonogramą. Antra, repertuarą diktuoja užsakovai – televizija, kuriai reikia kurti šou, įtikti publikai. Daugelis chorų po šio projekto niekur nebepasirodo – kompanija surenkama tik tam kartui. Tokie projektai tikrajam choriniam judėjimui daro didelę žalą, – įsitikinęs choro meno vadovas. „Šiuolaikiniame pasaulyje, kur dominuoja greitis, skubėjimas, kur norime visko dabar, greitai ir iš karto, labai dažnai reikėtų sustoti, surasti laiko įsiklausyti į save, į kitus ir... į kitokią muziką, nei esame įpratę „vartoti“ kiekvieną dieną. Muzikos nereikėtų paversti greitai vartojama preke – muzika yra didelis turtas ir privilegija, kurią turime išmokti klausyti, iš jos pasimokyti“.

Norėdamas sulaukti pelnyto dėmesio, choras vadovaujasi kitais metodais. Praėjusią savaitę prekybos vietose pasirodė dvigubas „Bel Canto“ albumas, kuriame chorinės muzikos gerbėjai ras ne tik muzikos kūrinių garso, bet ir choro koncerto vaizdo įrašus iš vasarą vykusio koncerto „Dangus atsiveria vienai Nakčiai“ su Joana Gedmintaite ir Artūru Anusausku. Pirmą kartą šalies istorijoje chorinė muzika buvo įrašyta naudojant „Dolby Surround“ technologiją.
Aukšta raiška nufilmuotus choro pasirodymus jau kuris laikas galima rasti „Bel Canto“ kanale „YouTube“ tinklalapyje.. Choro nariai pastebi, kad video peržiūrų skaičius nuolat auga..

„Mūsų darbas po truputį duoda vaisių. „Bel Canto“ vardą išgirdę žmonės pagalvoja: „Taip, „Bel Canto“, mačiau kartą, buvo gražu, gal verta pamatyti dar kartą?“ – sako choro vadovas. Pasak A. Dambrausko, norėdami sudominti daugiau jaunų žmonių „Bel Canto“ choristai ateityje ketina surengti specialų projektą su klubinės muzikos kūrėjais. „Taip pat kuriame naujas senųjų lietuvių chorinių dainų versijas, susiesime jas su džiazinėmis improvizacijomis. Norime, kad ateityje iš to gimtų graži ir vientisa programa. Choristai patys patyrė ir žino, kad chorinė muzika yra ypatingai graži, intelektuali, įtaigi ir galinga, todėl siekia, kad tai atrastų vis daugiau žmonių“, – teigia A. Dambrauskas.

Bel Canto nuotr./Choras Bel Canto
„Bel Canto“ nuotr./Choras „Bel Canto“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius