-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 29

Dainų šventės direktorius Saulius Liausa: „Dainavimas kartu išmoko klausytis“

2024-ieji – Dainų šventės metai. Tarpukariu prasidėjusi Kaune, kitąmet Lietuvos Dainų šventė švęs savo šimtmetį. Švęsime ir mes visi, dainingieji lietuviai. Kaip teigia Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa, tai – tokia gentis, kuriai būtina kartas nuo karto susirinkti ir kartu padainuoti. Tam, kad suprastume, kas esame.
Saulius Liausa
Saulius Liausa / AHOY nuotr.

Pasak S.Liausos, kurio vadovaujamas Lietuvos nacionalinis kultūros centras rūpinasi Dainų ir šokių švenčių tradicijos išsaugojimu ir puoselėjimu, nematerialus kultūros paveldas yra kur kas ilgaamžiškesnis nei materialiosios vertybės. Būtent dėl to kitąmet šimtmetį mininčios Dainų šventės organizatoriai kviečia atsigręžti į vertybes – į tai, kas suteikia mūsų tautai gyvybę.

Kitąmet birželio 26-ąją prasidėsianti 100-metį mininti Dainų šventė suburs 35 tūkst. atlikėjų, 1,5 tūkst. kolektyvų, 100 dirigentų; 40 valandų Dainų šventės repertuarą sudarys 14 meninių programų. Repertuarą jau mokosi ne tik Lietuvos, išeivijos lietuvių chorai, bet ir užsienio kolektyvai iš tokių tolimų šalių kaip Japonija.

„Pasiruošimas Dainų šventei prasideda tada, kai baigiasi prieš tai buvusi. Jos išskirtinumas yra tai, jog atliekamos jungtinės programos. Tai ne tik reiškia, kad kolektyvai turi išmokti repertuarą, bet turime ir užauginti emociją, su kuria ateiname į šventę“, – sako S.Liausa.

Pasak jo, derėtų prisiminti, kad į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktos ne pačios Dainų šventės, bet Dainų švenčių tradicija. Svarbu ne tik pats renginys, bet ir vertybės, dėl kurių jis vyksta, patyrimas, kurį jis atneša ir jo poveikis puoselėjant tautinį identitetą.

– Teigiate, jog rengiantis šventei ypač svarbu „užauginti emociją“. Ką turite omenyje?

– Dainų šventė – tai ne tik koncertai. Kodėl, atsiradusi Vakarų Europoje, ji vis dar gyva Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje? Mums, mažoms tautoms, svarbu susirinkti, išgirsti vieni kitus, atpažinti save, pasitvirtinti savo tapatybę. Būtent dėl to svarbu, kad būtų kuo mažesnė atskirtis tarp dalyvių, kurie koncertuoja ant scenos, ir žiūrovų. Mes siekiame betarpiškumo, norime trinti ribas.

Kviesdami į Dainų šventę dažnai sakome: jūs tik atvažiuokit. Nebūtina dainuoti ar šokti, tiesiog atvažiuokit pabūti tame šurmulyje, repeticijose, koncertuose, pajauskite tą lietuvišką dvasią. Dažnas, pabuvęs šventėje sako: užsikrovėme gerų emocijų keleriems metams. Emocinis pasirengimas ypač svarbus dabar, belaukiant Dainų šventės šimtmečio.

Mums, mažoms tautoms, svarbu susirinkti, išgirsti vieni kitus, atpažinti save, pasitvirtinti savo tapatybę.

Kartais, atėjus į tokį renginį be tinkamos emocijos, gali kilti pagunda jį vertinti vien tik kaip koncertą, jaustis lyg filharmonijoje ar teatre. Dainų šventėje svarbūs visai kiti dalykai.

Būtent dėl to, kalbėdami apie šimtmečio renginį mes akcentuojame jo idėją – ji daug svarbesnė nei kūrinių pavadinimai, scenarijus ar kiti formalumai. Šimtmečio Dainų šventėje kalbame apie gyvastį, ekologiją, ir kultūros ekologiją tuo pačiu.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Dainų diena, 2018 m.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Dainų diena, 2018 m.

– Kultūros ekologija – ką tai reiškia?

– Paveldas yra mūsų atmintis. Tačiau, jei gamtą jau išmokome saugoti, vabaliukus, augaliukus į Raudonąją knygą įrašome, su kultūros vertybėmis taip dar nesielgiame. Būdami tokia maža tauta, kartais visiškai abejingai žiūrime į tai, kad užmirštama daina, šokis ar paprotys. Mes, patys kultūros lauko žmonės, neretai leidžiamės į diskusijas apie tai, kas yra modernu, kas tradiciška, ir kada viena ar kita turėtų būti atliekama, pamiršdami apie vertybinį vieno ar kito kūrinio aspektą.

Šimtmečio dainų šventės šūkis – „Kad giria žaliuotų“. Taip mes kalbame apie ekologiją, gyvastį ir tuo pačiu – apie kūrybiškumą, meno, kultūros poveikį žmogui. Programoje mums lygiai tiek pat svarbūs naujausi žymių kompozitorių kūriniai, kaip ir autentiška, šimtmečiais ar tūkstantmečiais išsaugota daina ar šokis. Juk nematerialusis paveldas daug labiau ilgalaikis nei materialusis. Pavyzdžiui, sutartines lietuviai pradėjo giedoti labai seniai.

Ypač tautinis paveldas tampa svarbus šiandien, karo Ukrainoje kontekste. Matome, kiek svarbūs tapatybės atpažinimo ženklai ukrainiečiams, kiek jie suteikia vidinės stiprybės ir susitelkimo – net ir tokie dalykai, kaip tautinių marškinėlių dėvėjimas.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2014 m.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2014 m.

– Nors daugeliui Dainų šventė siejasi su tradiciniais kūriniais, visada būna ir šiuolaikinių, tiesa?

– Visada apie 30 procentų dainų šventės repertuaro sudaro nauji, būtent tai progai sukurti kūriniai. Būtų sudėtinga 21-ame amžiuje surengti Dainų šventę, kurioje neatsispindėtų šiuolaikinis mąstymas ir idėjos, todėl, žinoma, į 14-kos šimtmetį mininčios Dainų šventės meninių programų rengimą yra įsitraukę šiandien aktyviai kuriantys Lietuvos meno pasaulio žmonės.

Tai – kompozitoriai Vaclovas Augustinas, Zita Bružaitė, Vytautas Miškinis, choreografas Vidmantas Mačiulskis, režisieriai Dalius Abaris, Aleksandras Špilevojus, Leokadija Dabužinskaitė, scenaristas Mindaugas Nastaravičius ir daug kitų. Nenoriu būti neteisingas paminėdamas vos kelias pavardes – dar daug kitų, visa komanda, yra mūsų kultūros ekosistemos dalyviai, kurie neša Dainų šventės tradiciją iš praeities į ateitį. Visi jie – mes – kuriame renginį, kuris leidžia kiekvienam sau atsakyti į klausimą, ką reiškia būti lietuviu, ir kodėl mums tai yra svarbu.

Norėčiau priminti Dainų šventės išskirtinumą – tai jungtinis pasirodymas. Tai reiškia, jog kūrinius turi išmokti visa Lietuva, visi tie kurie gyvena Lietuvoje, ir kurie atkeliauja į Dainų šventę iš viso pasaulio.

Kūrinių parengimas užima laiko, jie išbandomi regioninėse dainų šventėse, skamba kolektyvų repertuaruose. Negalime teigti, jog Dainų šventėje įvyksta premjera, nes jai sukurti kūriniai pradeda savo gyvenimą anksčiau. Ateityje jie galbūt taps tokiais pat vertingais repertuaro perlais kaip kad „Lietuva brangi“ ar „Kur giria žaliuoja“.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.

– Jūs, organizatoriai, Dainų šventei ruošiatės jau kurį laiką. Ar jau pavyko užauginti šiek tiek to svarbaus emocinio nusiteikimo, apie kurį kalbėjote anksčiau?

– Emocija tikrai auga. Vien šiemet Lietuvoje turėjome septynias regionines dainų šventes – visos buvo gausios ir dalyviais, ir žiūrovais. Jaučiame, jog žmonės išsiilgę bendrumo, gyvumo, kurį sieja su Dainų švente. Jaučiame ir užsienio lietuvių susidomėjimą – kartais net juokaujame, kad lietuviai, išvažiavę iš Lietuvos, pradeda labiau mylėti Lietuvą ir ypač vertina Dainų šventę.

Reikėtų prisiminti, kad į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktos visų Baltijos šalių dainų šventės; mūsų kaimyninėse šalyse ši tradicija dar senesnė – latviai šiemet švenčia 150-metį, o Estijoje Dainų šventės prasidėjo dar anksčiau. Estams ir latviams Dainų šventė – svarbiausias renginys, jos laukia visi.

Kai konferencijose kolegų estų klausiame, kodėl taip yra, kad jiems Dainų šventė kone prilygsta religijai, jie juokauja: kai jūsų bus mažiau nei vienas milijonas, suprasite patys.

Galiausiai buvo atkreiptas dėmesys, jog biblioteka kainuoja tiek, kiek pusantro tanko, o jos potencialas apginti latvių tautą yra tikrai didesnis.

Čia galiu papasakoti ir kitą istoriją, iš Latvijos. Kai Rygoje buvo rengiamasi statyti naują biblioteką, politikai labai ilgai diskutavo, ar verta tą daryti. Kaip visada, kultūrai finansų rasti buvo sudėtinga. Galiausiai buvo atkreiptas dėmesys, jog biblioteka kainuoja tiek, kiek pusantro tanko, o jos potencialas apginti latvių tautą yra tikrai didesnis. Biblioteka, pavadinta Gaismas pils (liet. šviesos pilis) šiandien yra vienas iš Latvijos traukos centrų.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.

– Estams Dainų šventė – lyg religija, o lietuviams?

– Per šimtą metų Dainų šventė suaugo su mūsų valstybės istorija. Prasidėjusi tarpukariu, 1924-aisiais ji tęsėsi per visus mūsų valstybės laikotarpius, dainų šventės buvo rengiamos tremtyje, išeivijoje. Kad ir kur gyventų lietuviai – JAV, Kanadoje, Pietų Amerikoje, Australijoje, Vokietijos pabėgėlių stovykloje ar Sibire – jie organizuodavo Dainų šventes. Matyt tikrai tas dainavimas ir šokimas kartu yra labai tampriai susietas su mūsų savastimi.

Gali būti, kad dėl pandemijos, vykstančio karo žmonės yra labiau išsiilgę kultūros, aktyviau ieško savo, lietuviškosios tapatybės ženklų.

Šiandien pastebime išaugusį susidomėjimą Dainų švente. Gali būti, kad dėl pandemijos, vykstančio karo žmonės yra labiau išsiilgę kultūros, aktyviau ieško savo, lietuviškosios tapatybės ženklų. Jaučiame, kad šventės jau laukia ir žiūrovai, ir jai ruošiasi kolektyvai. Kaip visada, sulauksime kone dviejų tūkstančių lietuvių išeivijos atlikėjų iš viso pasaulio. Be to, šimtmečio švente domisi chorai iš Japonijos, Estijos, Vokietijos, Austrijos. Mes patys ne visada suvokiame, koks fenomenas yra mūsų dainų šventės – užsieniečiai išmoksta visą repertuarą lietuviškai, kad galėtų čia atvykti!

– Kalbėjote apie dainavimo kartu sąsajas su tautine tapatybe. Kodėl jis toks svarbus?

– Labai sunku tai nusakyti žodžiais, bet, jeigu ateisite kartą į Vingio parko estradą, padainuosite – suprasite. Kita vertus, visada sakau, kad norint gerai dainuoti reikia ne balsą, o klausą turėti – klausymasis, kito girdėjimas yra svarbesnė dainavimo dalis. Manau, kad tokie renginiai kaip Dainų šventė išmoko klausytis. O kai klausaisi – išgirsti. Kai dainuoja visas Vingio parkas – keliasdešimt tūkstančių choristų ir žiūrovų – suvoki, jog ne tavo dainavimo kokybė svarbiausia, o kontekstas, kuriame tai vyksta. Tada nebekyla jokių klausimų, ką tai duoda. Mums, mažai tautai, ypač svarbu kartas nuo karto susirinkti ir padainuoti kartu, tam, kad įsisąmonintume, ką turime bendra.

– Esu ne kartą girdėjusi, jog lietuviai – daininga tauta. Ar tikrai esame tokie ypatingi?

– Matyt, ne veltui mūsų sutartinės taip pat įtrauktos į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą – išsaugojome tai, kas kitose tautose galbūt jau neišliko. Sakome, kad egzistuoja tokia gentis cantor lituanus – lietuvis dainingasis – kuris, kaip paukščiai į Ventės ragą ar Žuvintą, turi instinktą kas kelerius metus susirinkti į Dainų šventę. Turime nuostabią gamtą, su kuria nuo senų laikų mūsų žmogus stengėsi sugyventi, jos garsus kopijuoti, perkelti į dainas, sutartines. Taip gimė Dainų diena, o vėliau jungėsi šokis ir atsirado visos kitos Dainų šventės dalys.

Sakome, kad egzistuoja tokia gentis cantor lituanus – lietuvis dainingasis – kuris, kaip paukščiai į Ventės ragą ar Žuvintą, turi instinktą kas kelerius metus susirinkti į Dainų šventę.

Būčiau neteisus, jeigu kalbėdamas apie Dainų šventę minėčiau tik dainą ir šokį. Joje telpa folkloras, teatras, žaidimai – visos mūsų kultūros tradicijos. Pagrindiniai Dainų šventės renginiai yra Dainų diena, Šokių diena, Folkloro diena, Ansamblių vakaras, bet mes jais neapsiribojame. Jau ne vieną dešimtmetį turime ir kanklių koncertus, ir pučiamųjų orkestrų pasirodymus, ir liaudies meno meistrų parodas, jungiasi vokaliniai ansambliai ir teatrai – visi jie randa vietos Dainų šventėje.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro nuotr./Dainų šventės Šokių diena, 2018 m.

– Šimtmetį mininčios Dainų šventės pradžia vyks Kaune, tiesa?

– Dainų švenčių tradicija gimė 1924-aisiais Kaune, čia atsirado pirmieji profesionalūs muzikantai, kurie ją kūrė, jie išvystė ir Lietuvos profesionaliąją muzikinę kultūrą. Kaune dainų švenčių tradicija palaikoma labai stipriai – čia Dainų šventės vyksta kasmet, į Dainų slėnį Ąžuolyne susirenka daugybė kolektyvų. Jubiliejinę Dainų dieną surengę Kaune, kitus renginius jau kelsime į Vilnių.

– Beliko metai. Kaip jaučiatės?

– Dainų šventė, kaip ir visos šventės, turi tiek emocinę, tiek organizacinę pusę. Pastaroji ir yra pats didžiausias iššūkis, apimantis labai daug sričių, įtraukiantis daugybę žmonių. Nuo 14 meninių programų parengimo ir įgyvendinimo, dalyvių atvežimo, apgyvendinimo, maitinimo iki viešinimo – prie Dainų šventės organizavimo jau dirba kelių šimtų žmonių komanda. Tikimės pritraukti dvigubai tiek savanorių.

Tinkamų erdvių suradimas ir parengimas – atskiras iššūkis. Vis dar neturime nacionalinio stadiono, kuriame galėtų vykti Šokių diena. Vingio parkas taip pat turi savo iššūkių – čia koncertai nevyksta nuolat, tad kaskart turi susikurti viską iš naujo. Be to, šiai Dainų šventei keliame aukštus tikslus: norime atkreipti ir pasaulinės žiniasklaidos, ir profesionalių Europos kultūros ir meno organizacijų dėmesį. Organizuosime jiems specialius forumus, turus, kviesime juose dalyvauti.

2024-ieji Lietuvos Respublikos Seimo buvo paskelbti Dainų šventės metais, kaip tik baigiame sudaryti programą iš Lietuvos savivaldybių atsiųstų pusantro šimto renginių, kuriais minėsime Dainų šventės šimtmetį visus metus.

Laimei, per daugelį metų turime sukaupę patirties. Šiandien jau suformuotos visos kūrybinės komandos, renkame žmones, kurie padės įgyvendinti programą. Visoje Lietuvoje savivaldybėse renkami žmonės, kurie bus atsakingi už savo regiono delegaciją, rudenį prasidės kolektyvų registracija. Mums Dainų šventė jau prasidėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius