Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 30

Danų gitaristas Jakob Bro ir jo odė maloniam nuovargiui

Danų gitaristo Jakob Bro gal ir negalėtume vadinti sunkiasvoriu džiazo pasaulyje (jei lyginsime jį su tokiomis legendinėmis asmenybėmis, kaip Kurt Rosenwinkel, Bil Frisell ar Pat Metheny), tačiau jis neabejotinai ieško unikalaus ir savito garso bei kuria intymius ir unikalius muzikinius peizažus.
Jakob Bro
Jakob Bro

Prestižinėje džiazo leidykloje „ECM Records“ trečiąjį savo albumą „Returnings“ CD formatu išleidęs Jakob Bro groja su širdžiai artimu ir visų numylėtu amerikiečių kontrabosininku Thomas Morgan bei pora muzikos veteranų: danų kilmės trimitininku Palle Mikkelborg ir būgnininku Jon Christensen iš Norvegijos.

Jakob Bro
Jakob Bro

Albumas prasideda kūriniu „Oktober“. Tai – jausmingas, tolydus kūrinys, anksčiau įrašytas gitaristo albume „Gefion“ (2015 m.), tačiau dabar pertvarkytas ir pakeistas, nuoširdžių ir pakankamai intensyvių emocijų kūrinys. Švelnios trimito vedamos melodijos pasakoja istoriją, įtraukia į raminančią tonaciją, kuri tik sutvirtina tai, ką Jakob Bro pateikė originalioje kūrinio versijoje. Šis kūrinys – tarsi įžanga, nusakanti klausytojui, kokios tikėtis tolesnės albumo emocijos.

Kitas kūrinys „Strands“ tęsia kvarteto jau pradėtą istoriją ir toliau užkrečia mus maloniu nuovargiu. Tai turbūt geriausiai apibūdina visą albumo rutiną. Šis jaukaus silpnumo motyvas taip puikiai suskamba tik dėl to, jog kvartetas išsižada bet kokių siekių dirbtinai įrodyti savo meistriškumą ir pataikauti klausytojams. Puikus to pavyzdys – kūrinys „Lyskaster“, kurį girdime albumui jau įpusėjus. Jame išvengiama absoliučiai bet kokio nusižengimo bendrai instrumentų harmonijai.

Jakob Bro
Jakob Bro

Itin įdomia kompozicija pasižymi kūrinys „Hamsun“, kuris, atrodytų, kalba apie norvegų rašytojo Knut Hamsun melancholišką literatūros tėkmę. Čia girdime ypač subtilų Thomas Morgan kontraboso solo.

Albumas užbaigiamas kūriniais „Returnings“ ir „Youth“, kurie įneša kiek daugiau judesio į bendrą albumo kontekstą. Čia leidžiamasi į elegantišką eksperimentą, kuriame muzikantai parodo kitokią ir kiek drąsesnę savo kūrybos pusę.

Apibendrinant galime drąsiai sakyti, kad albumas „Returnings“ – tai švelniai, melancholiškai ir lėtai skambančių instrumentų sintezė, idealiai tinkanti akimirkoms, kai norime atitrūkti nuo šio pasaulio ir savo minčių.

Albumą galima įsigyti Rūdninkų knygyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius