-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 26

Daug gėrio iš mažo „Dubenėlio“

Niekaip negaliu pradėti šio rašinio, į „Wordo“ lapą nepavyksta iškviesti jokių rišlių minčių, tik vis prašosi užrašoma saulės, spindulių ir panaši simbolika. Šįsyk muzikos poveikis toks, kad išvis labiau norisi ne apie ją rašyti, bet ja mėgautis kur nors vakarėjant prie laužo ežero pakrantėje.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Muzika

„Dubenėlis“, ketvirtadienio vakarą klausytas Vilniaus „Tamstos“ klube, yra reta reggae/dub apraiška Lietuvoje. Tai muzikos darinys, kuriam būdingas šviesus, visus rūpesčius transcenduojantis optimizmas. Ir visada bus žmonių, kuriems to reikia.

„Dubenėlio“ demo įrašuose skamba vien ukulelė ir vokalas (jie patys savo muziką įvardija kaip akustinį ukulelės dubą), tačiau koncertų metu į sceną be Elenos „Umiko“ Neniškytės (vokalas) ir Ugniaus Raugalo (ukulelė) žengia ir kiti muzikantai.

Tai gitaristas Jaronimas Šnipas, bosininkas Donatas Bielunskis, trombonininkas Nerijus Laukaitis, saksofonininkas Simonas Šipavičius ir būgnininkas Audrius Remeikis.

Be to, su grupe dirba garso operatorius Zenitas. Galiausiai, Elenai kai kuriuos kūrinius atlikti padeda seserys Raminta ir Dominyka Kriščiūnaitės.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Koncerto akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Koncerto akimirka

Gyvų pasirodymų metu, sulig visa didele grupe, į pirmą planą išeina „Dubenėlio“ regiškoji pusė. Kiekvienas kūrinys – geros aštuonios minutės atkakliai besikartojančios, į transą varančios akordų progresijos ir ritmo.

Tas pat pasakytina ir apie Elenos Neniškytės (bei seserų) vokalą. Jos balsas užburiantis, jame daug spalvų, bet frazavimas išlieka užsispyrusiai monotoniškas, atmetant kiekvieną progą pridėti prie dainuojamos frazės kažką naujo.

Vadinasi, tai labiau religinių apeigų muzika. Tarsi būtų norima, kad tu nustotumei kreipti dėmesį į muzikantus ar instrumentus (į materialumą apskritai) ir nustotum laukti, kad jų grojamoje muzikoje kažkas įvyks. Arba kad ji į kažką išsirutulios.

Atsipalaiduok ir atsiduok pirmapradei emocijai, kuri sunkiasi per muziką. Nustok koncentruotis į formą, žvelk į patį giliausiąjį lygmenį, kur tūno tai, kas išties svarbu. Pavyzdžiui, banali žmogiška šiluma.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Koncerto akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Koncerto akimirka

Taigi, viena vertus, erzina, kad gabalai niekur nesivysto ir staiga baigiasi ten, kur ką tik būta banguojančios gyvybės, kita vertus, tai ir nėra „Dubenėlio“ siekiamybė.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Koncerto akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Koncerto akimirka

Visgi grynai muzikiniu požiūriu yra labai įdomių „Dubenėlio“ aspektų. Galima išskirti puikų, taip sakant, kaldros į save netraukiantį, bet nuobodžių partijų sėkmingai išvengiantį būgnininką.

Be to, galima pažymėti taip pat šiek tiek neįprastą faktą, jog solo partijas čia paprastai atlieka ne tradiciškai šį vaidmenį prisiimti mėgstanti gitara, o ukulelė arba pučiamieji.

Koncerto metu šypseną kėlė šiek tiek nuobodžiaujantis garso operatorius, kurio intervencijos į „Dubenėlio“ skambesį, tiesą sakant, dažnu atveju ir buvo tai, kas kūrė jo dinamiką.

Grįžtant prie apeigų pirmenybės prieš muzikinę formą: „Tamstos“ klubo salėje sklandė smilkalų kvapas ir bendrą atmosferos jaukumą skatino tokios smulkmenos, kaip mergaitė, paspirtuku šmėsčiojusi tarp klausytojų ir staliukų, arba mergina, maigiusi seną „Alcatel“ ar „Philips“ telefoną vienspalviu (oranžiniu) ekranu, arba tai, jog vienas mažametis vaikas, grupei grojant, gavo palaikyti ukulelę.

Visa tai kalba apie tam tikrą priešpriešą mūsų dabarčiai, sparčiam mūsų verslaujančių miestų tempui, vartotojiškumui, ekonomikos procesams ir įvairiausiems visuomeniniams konfliktams.

Visa tai tarsi pristabdoma arba paliekama už durų, pamirštama. Klausytojas kviečiamas būti čia ir dabar.

Štai „Dubenėlis“, pripildytas saulės spindulių ir ramybės. Semkitės. Būkit.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Koncerto akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Koncerto akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius