Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 05

Docentė: lietuviškas folkloras turi tai, ko ieškome egzotiškose kultūrose

Dabar populiaru domėtis egzotiškais instrumentais ir jų skambesiu. Bet ne visuomet susimąstome, kad lietuviškas folkloras, sutartinės turi tai, ko mes ieškome svetimose kultūrose. Taip sako Lietuvos muzikos terapijos asociacijos prezidentė doc. Vilmantė Aleksienė.
Sostinėje prasidėjo festivalis „Skamba skamba kankliai“.
„Skamba skamba kankliai“ akimirka / Justinos Butkutės nuotr.
Temos: 1 Folkloras

LRT kultūroslaidoje „Visu garsu“ trys ekspertai – Lietuvos muzikos terapijos asociacijos prezidentė doc. V.Aleksienė, muzikos terapeutė Diana Kipšaitė bei etnomuzikologas, muzikos akustikos psichologas prof. Rytis Ambrazevičius – diskutavo apie naują mokslo sritį – muzikos terapiją.

„Garsas turi įvairialypį poveikį žmogui. Tačiau dažniausiai poveikį daro ne pats garsas, o jo kontekstas. Jei ausiai malonios muzikos nesiejame su jokiais išgyvenimais, ji mums yra tiesiog maloni. Tačiau jei tą pačią melodiją būtume girdėję, kai įvyko skaudus įvykis, ji mums keltų neigiamas asociacijas“, – apie muzikos poveikį pasakoja R.Ambrazevičius.

Anot V.Aleksienės, muzikos terapija – nauja mokslo sritis, susijusi su žmogaus fizine, psichine ir socialine sveikata. Jos mintį papildė muzikos terapeutė D.Kipšaitė, sakydama, kad tai – ne tik naujas mokslas, bet ir nauja, neverbalinė psichoterapijos forma.

„Dabar žmogus turi nuolat atitikti tam tikrus standartus – turi būti visada pasitempęs, gražus, protingas, įspūdingas. Į muzikos terapiją ateina žmonės, kurie yra pervargę nuo aukštų reikalavimų. Muzikos terapijoje žmogus gali būti toks, koks yra, čia nereikalingas rezultatas skambėti tobulai, nes muzika – tarpininkė tarp žmogaus sielos ir gyvenimo realybės“, – tikina muzikos terapeutė D.Kipšaitė.

R.Ambrazevičiaus nuomone, gimtoji muzika, folkloras taip pat gali turėti poveikį žmogui. „Folkloras buvo nugludintas per daug bandymų, klaidų, pasisekimų ir amžių. Tai – produktas, kuris bėgant laikui šiek tiek kinta. Manau, kad toje muzikoje yra rasti kodai, kurie visokeriopai veikia žmogų“, – teigia jis.

V.Aleksienė pastebi, kad dabar populiaru domėtis egzotiškais – rytietiškais, afrikietiškais – instrumentais. Bet įdomu yra ir tai, ką turi mūsų kultūra.

„Šiuo metu Muzikos terapijos asociacija vykdo lietuviškų sutartinių poveikio tyrimą. Tikimės ištirti, kokie muzikiniai parametrai lemia sutartinių poveikį. Juk jos – meditatyvios, ir manau, kad turi tai, ko mes ieškome egzotiškose kultūrose“, – sako Lietuvos muzikos terapijos asociacijos prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius