Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 10 12

Festivalio „Muzikos ruduo“ organizatoriai: pristato premjeras ir žada peržengti akademinės muzikos ribas

Nuo spalio 13 dienos Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniuje, prasidės tik šiuolaikinei muzikai skirtas festivalis „Muzikos ruduo“.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot festivalio meno direktoriaus Roberto Bliškevičiaus, pagrindinė festivalio idėja – pristatyti menininkus, kuriuos rečiau matome, nes jie ilgą laiką kūrė ir gyveno užsienyje. Palyginęs šiuos menininkus su „grįžtančiu spinduliu“, vadovas mano, jog „Muzikos ruduo“ turėtų padėti pažvelgti į tai, kaip vystosi šiuolaikinė kūryba.

Anot spaudos konferencijos moderatoriaus Manto Drukteinio, būtent aktyvių atlikėjų dėka muzika sugrįžta į Lietuvą, tačiau brėžti ribas tampa vis sudėtingiau, nes menininkai ima kurti tiesiog tarptautinėje erdvėje.

Tačiau vėliau jis 15min pažymėjo: „Kartais būna, kad užsienio šalyje pasiekęs aukštumų kompozitorius Lietuvoje iškart pradedamas vertinti daug stipriau ir jis tampa „genijumi“, nors jo muzika tokia pat gera buvo ir išliko.“

R.Bliškevičiaus požiūriu, vienas iš šio renginio išskirtinumų yra šis: „Nors festivalyje tai nėra visiška naujovė, tačiau jame bus peržengiamos akademinės muzikos ribos.“ Anot jo, koncertuose taip pat vyks garso performansai, bus perteikiamos subkultūrinės kryptys ir t.t.

Programoje – 6 koncertai bei 6 premjeros

M.Drukteinis teigė, jog šių metų festivalio programos konceptas išdėliotas „ėjimo link horizonto“ tematika. Todėl šiais metais festivalio programa vadinasi „Plečiantys horizontus“ ir ją sudarys – 6 koncertai, kurių repertuaruose įtilpo 6 premjeros.

Pirmasis koncertas „Siekti“ vyks spalio 13 d., 19 val. Jį violončele bei elektronika atliks lietuviškų šaknų turintis muzikantas Antonas Lukoszevieze. „Jungtinėje karalystėje jis yra žinomas kaip avangardinės muzikos žvaigždė“, – teigė R.Bliškevičius. „Siekti“ vyks 3 premjeros – Andriaus Arutiunian „Music for Cello“, Alberto Navicko „Ilgas kaip diena saulėlydis“ bei Rūtos Vitkauskaitės „The World is Quiet“.

Spalio 14 d., 19 val. festivalis kviečia susipažinti su šiuolaikinės muzikos atlikimo programos magistrantų ansambliu koncerte „Atrasti“. Renginys nemokamas.

Kaip vieną iš naujienų organizatoriai pristato programą „Stebėti“, kurioje bus galima pamatyti įvairaus žanro filmų, kuriems muziką kūrė lietuvių kilmės muzikantai Lina Lapelytė, Justina Šikšnelytė, A.Arutiunian, Titas Petrikis. Renginys vyks spalio 15 d., 20:30 val.

Anot organizatorių, styginio kvarteto „Chordos“ koncertas „Brėžti“ turėtų būti pats „tradiciškiausias“. Programoje bus du pirmąjį kartą šiame repertuare atliekami kūriniai – tai Dianos Čemerytės „Lamentation“, Vykinto Baltako „B(ell)tree“.

Kaip finalinis koncertas buvo pristatytas „Kilti“, kurioje 4 premjeromis papildytą repertuarą atliks Martos Finkelštein vadovaujamas „Synaethesis“. Pirmąjį kartą pasaulyje bus atliekami nauji Lino Balto, Dianos Čemerytės bei Žibuoklės Martinaitytės kūriniai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija

„Programa yra sodri <...>, – teigė M.Finkelštein. – vienas iš pasirinkimo [kriterijų] buvo sąmoningas noras atsikratyti elektronikos ir visų šių dalykų. Su ansambliu mes labai pasiilgstame tiesiog groti.“

Uždarymo koncertas „Plėsti“ vyks spalio 17 d., 20:30 val.

Daugiau apie programą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius