-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 06

Festivalio „Vilnius Jazz“ įkūrėjas A.Gustys: „Dabar sunkiausia išlaikyti tai, ką sukūrėme per beveik 30 metų“

Spalio 13–16 d. vyksiantis festivalis  „Vilnius Jazz“ skaičiuoja jau 29-us metus. Šiemet klausytojai turės galimybę išgirsti ryškiausius Skandinavijos, Prancūzijos, Kanados, JAV, Rusijos, Kroatijos ir Belgijos džiazo atlikėjus.
Antanas Gustys
Antanas Gustys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak festivalio įkūrėjo ir vadovo Antano Gusčio, „Vilnius Jazz“ identitetas buvo suformuotas per daugelį metų, todėl renginys jau pelnė pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jo teigimu, sunku kiekvienais metais išlaikyti paties festivalio sau užsikeltą kartelę, neprarasti savojo identiteto, tačiau „Vilnius Jazz” šiemet ir toliau seks tradicija – pristatys ne tik pasaulyje pripažintas džiazo žvaigždes, bet ir jaunuosius atlikėjus, vertus klausytojų dėmesio.

Pasak festivalio įkūrėjo ir vadovo Antano Gusčio, „Vilnius Jazz“ identitetas buvo suformuotas per daugelį metų, todėl renginys jau pelnė pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Vienas ryškiausių pasirodymų šių metų programoje – Prancūzijos nacionalinio džiazo orkestro koncertas, užversiantis festivalį. „Žodis „orkestras“ skamba labai konservatyviai ir tradiciškai, bet šis kolektyvas griauna supratimą apie nacionalinį orkestrą – tiek muzikinį, tiek vizualinį jo įvaizdį“, – sakė A.Gustys, atskleisdamas, jog šis koncertas taps moderniu himnu Europai.

Dar vienas ryškus kolektyvas iš Prancūzijos – Vincent Peirani ir Emile Parisien, kurie festivalyje pristatys savo albumą „Belle Époque“. Po jo pasirodymo duetas šovė į džiazo padangę, o šiandien koncertuoja didžiausiose ir svarbiausiose Europos scenose.

„Vilnius Jazz“ archyvo nuotr./V.Peirani ir E.Parisien
„Vilnius Jazz“ archyvo nuotr./V.Peirani ir E.Parisien

Džiazo grandas Warrenas Smithas yra koncertavęs su visa pasaulio džiazo enciklopedija, tokį žmogų atvežti tikrai yra didžiulė puošmena festivalio programai, – teigė A.Gustys.

Klausytojai turėtų nepraleisti ir svečių iš Skandinavijos pasirodymų – grupių „Atomic“ ir „The Thing“. Kaip teigia organizatoriai, būtų sunku rasti kitą kolektyvą, kuris taip virtuoziškai pintų avangardinį džiazą ir šiuolaikinės akademinės muzikos idėjas, amerikietiškojo ir europietiškojo „free“ džiazo stilius kaip „Atomic“.

Išskirtinio dėmesio turėtų sulaukti ir grupė „The Thing“ – šiandien ji yra viena daugiausiai pasaulyje koncertuojančių laisvojo džiazo grupių, savo kūryboje jungiančių „free“ džiazą, „noise“, avantroką ir „punk’ą”.

Ypatinga dovana lankytojams taps Niujorko avangardinio džiazo korifėjų Andrew Lambo ir Warreno Smitho bei Arkadijaus Gotesmano koncertas. „Džiazo grandas Warrenas Smithas yra koncertavęs su visa pasaulio džiazo enciklopedija, tokį žmogų atvežti tikrai yra didžiulė puošmena festivalio programai“, – teigė A.Gustys.

A.Gustys teigė, jog ir pats nenujaučia, kas šiemet nugalės, nes visos trys grupės lygiavertės, atitinkančios festivalio muzikinę viziją. „Kad ir kas belaimėtų, aš jau esu laimingas“, – sakė festivalio vadovas.

Nors šiandien džiazo scenoje dominuoja vos kelios šalys ir regionai – Prancūzija, Vokietija, Skandinavija, Lenkija – „Vilnius Jazz“ tęsia tradiciją plėsti džiazo žemėlapį. Šiemet festivalyje bus pristatyti kroatai – „Tamara Obrovac Transhistria Ensemble“. „Tai reta galimybė pristatyti tiek mažą šalį, tiek jos muziką. Tai plečia mūsų suvokimą apie Europos ir pasaulio džiazą“, – tikino festivalio organizatorius.

Kaip ir kasmet, festivalyje laukia „Vilnius Jazz Young Power“ finalas – jame varžysis grupės „TDT“, „Sin“ ir „Katarsis 4“. A.Gustys teigė, jog ir pats nenujaučia, kas šiemet nugalės, nes visos trys grupės lygiavertės, atitinkančios festivalio muzikinę viziją. „Kad ir kas belaimėtų, aš jau esu laimingas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius