Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 07

Festivalyje „MountainRock“ – Latvijos rokerių „Soundarcade“ energijos ir liūdesio pasakojimai

Viena geriausių Latvijos roko grupių „Soundarcade“, po kelių metų pertraukos, vėl sugrįžtą į Kauną. Lofte „Gargaras“ vasario 18 d. vyksiančiame festivalyje „MountainRock'vol.6“ muzikantai pristatys naują albumą „Moving the Great Hadron“. Paskutinysis post-rokerių įrašas pasižymi „sunkesniais“ gitariniais rifais ir skambesiu.
„Soundarcade" albumo „Moving the Great Hadron“ viršelis
„Soundarcade" albumo „Moving the Great Hadron“ viršelis

Apie naują albumą, Lietuvos publiką ir Latvijos alternatyviąją – pokalbis su vienu iš dviejų „Soundarcade“ grojančių brolių gitaristų Lauriu Abele.

Kada buvo paskutinis jūsų koncertas Kaune? Kas pasikeitė grupėje „Soundarcade“ nuo to laiko?

– Jau kuris laikas nebuvome susitikę su broliukais lietuviais, tad labai to laukiame. „Soundarcade“ sudėtis nepasikeitė, bet mūsų vokalistas Martinsas dabar dar truputį groja klavišiniais, todėl bendras skambesys įgavo šiek tiek naujos psichodelinės tekstūros. Šviežias pulsavimas, suprantate ;)

Kaune jūs pristatysite naują albumą „Moving the Great Hadron“. Kiek užtrukote kurdami ir įrašinėdami naujas dainas? Kas išleido albumą? Ar jūs vis dar tiražuojate CD ar visiškai perėjote į skaitmeninę erdvę?

– „Moving the Great Hadron“ sudaro penkios dainos ir mes sugrosime pilną albumą. Jas sukurti užtruko daugiau laiko nei planavome. Įrašėme jį praėjusį pavasarį daugiau ar mažiau analoginėje įrašų studijoje „Hodila Records“. Šį albumą, kaip ir du ankstesniuosius, išleido „Melo Records“. Ir taip, mes vis dar leidžiame CD, nors žinome – šiuolaikinis muzikos vartojimas pasikeitė, tačiau vis dėlto geriausias potyris yra klausymasis per gerą garso sistemą, ir mes negalime to neigti. O dizainas, sukurtas legendinio Latvijos psichodelikos menininko Edgarso Folkso, labai glaudžiai susijęs su dainomis.

Jūsų skambesys pamažu „griežtėja“. Kokios to priežastys? Kas šiuo metu įtakoja jūsų muziką?

– Mūsų garso inžinierius tvirtina, kad sendamas turi vis mažiau ir mažiau laiko, taigi pradedi daryti nuoseklesnius dalykus. Nežinome, ar dabar mūsų muzika yra nuoseklesnė, bet mes norime išreikšti daugiau energijos ir mums tikrai svarbi idėja šalia visų gitaros rifų, „rūgščių“ (acid) garsų ir 70-ųjų stiliaus vokalo ritualų. Mus įtakoja labai skirtinga muzika, tačiau vienas dalykas yra bendras – mes nesiklausome prancūziško hiphopo.

Kokias dainas grosite Kaune?

– Mes planuojame groti naują albumą. Penkios dainos, kurių kiekviena trunka apie 8-10 minučių, užima daug laiko, o tai festivalis, tad būtų nelabai gražu groti per ilgai ;) Todėl mums reikės sužinoti, kiek laiko turime pasirodymui, ir sudaryti dainų sąrašą.

Papasakokite apie pokyčius Latvijos roko scenoje pastariasiais metais. Ar yra pakankamai vietų gyviems pasirodymams, ar daug žmonių ateina į roko koncertus, kokia situacija radijuje ir televizijoje – ar ten skamba jūsų dainos? Ar alternatyvi muzika buvo smarkiai paliesta krizės?

– Kaip sakoma: „Lazda turi du galus“. Mes turime pakankamai vietų groti – pradedant nuo didesnių vietų kaip „Nabaklab“ Rygoje ir „Fountaine Palace“ Liepojoje, baigiant mažesnėmis „pasidaryk pats“ salėmis.

Krizė palietė visą alternatyvią publiką, nes ją sudaro studentai, menininkai ir t.t. – žmonės, kurie ne visada turi atliekamų pinigų, bet, spėju, kad tai laikina.

Kalbant apie televiziją ir radiją, mums kyla sunkumų dėl dainų ilgio, bet mūsų geriausia radijo stotis „Naba“ per daug nekreipia dėmesio į tokį  šlamštą kaip „formatas“, naikinantį muziką. O tai yra gerai. Mūsų alternatyvioje scenoje mums patinka tai, kad joje daugiau eksperimentinių, „triukšmo“ („noise“) projektų negu alternatyvaus popso, jei suprantate, apie ką mes.

Ko tikitės Kaune?

– Tikros roko žvaigždės atsakytų, kad mes nežinome, ko tikėtis iš Kauno, bet tikrai žinome, ko Kaunas gali tikėtis iš mūsų – sprogstančio orgazmo šou ir gero „pasidulkinimo“ nakties po to. Bet mes dar tik bandome tapti tikromis roko žvaigždėmis, tad sakytume, kad laukiame susitikimo su draugais Kaune ir sugroti mūsų energijos ir liūdesio pasakojimus žmonėms, ateisiantiems mus pamatyti.

Kas: Festivalis „MountainRock’vol.6/ROCK AND BEYOND“
Kada: Vasario 18 d., šeštadienis, 20 val.
Kur: Loftas „Gargaras“ (Raudondvario pl. 101, Kaunas)
Dalyviai: SOUNDARCADE (lv), MOUNTAINSIDE (lt), TESA (lv), THE MOON BAND (lt), UNLOST (lt), LAISVA STRUKTŪRA (lt)
Bilietas: 15 Lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius