Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 09

„Foje“ muziejuje – grupės muzika, nematytos archyvinės nuotraukos ir nostalgija 9 dešimtmečiui

Penktadienio vakarą bohemiškoje Užupio kavinėje oficialiai atidarytas legendinės lietuvių roko grupės „Foje“ muziejus. Čia lankytojai galės pamatyti ne tik įvairios grupės atributikos, bet ir išgerti specialiai sukurtos „Foje“ kavos.
„Foje“ muziejaus atidarymo akimirka
„Foje“ muziejaus atidarymo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Anot grupės vokalisto Andriaus Mamontovo, kavinėje nuolatos skambės grupės bei ją įkvėpusių muzikantų kūryba. „Tie, kas jaučia ilgesį 1980-iesiems, tikrai ras savo nostalgijos momentą“, – teigė jis.

„Nė viena grupė Lietuvoje neturi tokių gerbėjų“

15min paklausus kaip dėl muziejaus atidarymo jaučiasi A.Mamontovas, jis atsako: „Mūsų gerbėjai mus vis dar atsimena, o „Foje“ fanai kasmet vis dar susirenka, rengia žygius per Lietuvą ir sugalvoja įvairių pramogų.

„Foje“ klubas vis dar gyvas ir tai yra nuostabiausias dalykas. Juk po paskutinio grupės koncerto praėjo jau 23 metai. Mūsų klausytojų meilė man yra didžiausias įvertinimas. Nė viena grupė Lietuvoje neturi tokių gerbėjų.“

„Jeigu žmonės pas save turi kažko įdomaus, kokį seno „Foje“ koncerto savarankiškai darytą video įrašą – visa tai būtų labai įdomu“, – sakė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Foje“ muziejaus atidarymo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Foje“ muziejaus atidarymo akimirka

Mūsų klausytojų meilė man yra didžiausias įvertinimas. Nei viena grupė Lietuvoje neturi tokių gerbėjų.

Muziejaus idėją susapnavo

Ilgametis grupės gerbėjas Tomas Ivanauskas buvo vienas iš muziejaus sumanytojų. Jo nuomone, „Foje“ yra vienintelė grupė Lietuvoje, padariusi tokią didžiulę įtaką ne vien įvairiai lietuviškai muzikai, bet ir Lietuvos kultūrai, to meto jaunimo sąmonei.

„Manau, fanų vaikai irgi toliau klausysis ne tik „Foje“, bet ir A.Mamontovo. Tai persiduoda iš kartos į kartą“, – sako T.Ivanauskas.

Muziejaus idėją T.Ivanauskas susapnavo: „Nemeluoju, čia tikra istorija! Tuo metu buvau Palangoje. Manau, jog tai turėjo būti seniai padaryta, nes „Foje“ daugiausia įtakos Lietuvos muzikos kultūrai padariusi grupė.

Tai ne galerija ir net ne paroda, o muziejus. Galiausiai tikroji žodžio „muziejus“ reikšmė – institucija, kuri kaupia, saugo ir tyrinėja meno kūrinius. „Foje“ muziejuje to nebus, tačiau neradome geresnio žodžio, apibrėžiančio „Foje“ palikimą.“

Ką galės pamatyti lankytojas?

Kaip sakė T.Ivanauskas, patys „Foje“ nariai neišsaugojo daug su grupe susijusių daiktų.

„Kai šią idėją sugalvojau, pirmasis žmogus, su kuriuo konsultavausi, buvo A.Mamontovas. Susitikus pirmąjį kartą jis žiūrėjo į tai ganėtinai skeptiškai, tačiau vėliau įtikinau, jog verta. Tačiau jis abejojo vien todėl, jog neturėjo, ką duoti. Pats jis savo gitaras yra padovanojęs ar pardavęs, nes anuomet jie to nelaikė vertybe. Galbūt tiesiog reikėjo pinigų kitai gitarai, o senąją pardavė“, – pasakojo jis.

Eksponatų tikrai daugės.

Anot T.Ivanausko, dabar ekspozicija sudaryta iš pačių narių eksponatų. Tad ekspozicijoje objektų mažai, bet T.Ivanauskas pabrėžia, kad „Foje“ turėjo pačią didžiausią fanų bazę, tad ji ir padėjo sugeneruoti daug atributikos: „Visi fanai turėjo vėliavas, ant striukų ir džinsovkių piešėsi „Foje“ ženklus, darėsi marškinėlius, kūrė plakatus.“

„Eksponatų tikrai daugės“, – teigė jis. „Pradžioje bus ši [ekspozicija], o už kelių mėnesių ji, ko gero, keisis. Tikrai darysime fanų daiktų ekspozicijas, kur ir bus pats įdomumas! Ten tikrai yra visko.“

„Pagrindinę dalį sudaro „Foje“ apdovanojimai, kurie išliko pas A.Mamontovą, diskografija, nematytos fotografijos iš asmeninių archyvų, įdomiausi straipsniai, keletas Algio Kriščiūno paveikslų, jo pieštas albumo „Vandenyje“ viršelis, bosinė gitara, perkusijos dalys“, – pasakojo T.Ivanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius