Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 26

Garsusis serbų režisierius Emiras Kusturica su grupe „No Smoking Orchestra“ atvyksta į Vilnių

Emiras Kusturica – vienintelis režisierius pasaulyje, pelnęs net du prestižiškiausius Kanų kino festivalio apdovanojimus – „Auksines palmės šakeles“ ir tuo pat metu užsitikrinęs tarptautinį pripažinimą muzikos srityje, su grupe „No Smoking Orchestra“ gruodžio 29-ąją pasirodys Lietuvoje.
Emiras Kasturica
Emiras Kasturica / Asmeninio archyvo nuotr.

Vilniaus Pramogų arenoje vyksiančio koncerto metu 56-erių serbų kino kūrėjas E.Kusturica susirinkusius šokdins drauge su dešimčia atlikėjų – skambės akordeonas, smuikas, saksofonas, tūbos. Kalbama, kad į koncertus atėjusios moterys lipte lipa ant scenos, tad gali būti, kad kolektyvo pasirodymas virs tikra diskoteka.

Gimė žlugusioje šalyje

Kone prieš tris dešimtmečius Jugoslavijoje gimusi grupė „Zabranjeno Pušenje“ (anglų kalba – „No Smoking“) trankiais ritmais sukrėtė devintojo dešimtmečio Sarajevą, dabartinės Bosnijos ir Hercegovinos sostinę. Jų plokšteles graibstyte graibstė šimtai tūkstančių gerbėjų. E.Kusturica su muzikantais susipažino filmuodamas 1981-ųjų filmą „Ar prisiminate Doli Bel?“ (angl. „Do you remember Dolly Bell?“).

Kompanija kaip mat susidraugavo, o į šlovės Olimpą kylantis režisierius pradėjo vis pasirodyti drauge, jie „kūrė rokenrolą“, įrašinėjo albumus, rengė minias traukusius koncertus. Kaip sakė pats E.Kusturica, muzika jam padėdavo prasiblaškyti tarp filmavimų.

Kartu su Jugoslavijos griūtimi, 1991-aisiais, išsiskyrė ir muzikantai, kuriam laikui pristabdę kolektyvo veiklą. Vėliau Bosnijoje likę nariai atkūrė grupę ir įrašė keletą albumų, o išvykusieji į Serbiją sukūrė naują albumą, vėl pasikvietė E.Kusturicą ir atnaujino vardą tapdami „No Smoking Orchestra“. Įdomu tai, kad anksčiau kartu su grupe grodavo ir E.Kusturicos sūnus Striboras, pritardavęs mušamaisiais.

Privers pamesti galvas

Pasaulio spaudoje anarchiška vadinama grupė į Lietuvą atsiveža pilnus lagaminus čigoniškų ritmų, serbiško roko, Balkanams būdingos ugnies ir geros nuotaikos, juk svarbiausia – scenoje ne dirbti, o linksmintis. Ir visai tikėtina, kad į sceną jie keliaus pasipuošę superherojų kostiumais ar nustebins kaip nors kitaip, juk originalumo E.Kusturicai ir „No Smoking Orchestra“ daugelis galėtų pavydėti. Jie iki ausų įsimylėję rokenrolą, tad Vilniaus Pramogų arenoje žiemos šalčius publika, užsikrėtusi energinga kolektyvo muzika, tikrai pamirš.

VIDEO: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - Grus Gott Trauer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius