-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 01 23

Gedimino Gelgoto ir NI&Co koncertas ruošiasi pavergti Filharmonijos publiką

Sausio 25 d., trečiadienį, Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje muzikuos stygininkų ansamblis NI&Co, kurį 2006 m. įkūrė kompozitorius ir dirigentas Gediminas Gelgotas, Hamburgo bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijų absolventas.
NI&Co
NI&Co / Kolektyvo archyvo nuotr.

Ansamblio branduolį sudaro šeši jauni, talentingi ir profesionalūs muzikantai, daugelio tarptautinių konkursų laureatai: Augusta Jusionytė (smuikas), Dalia Simaškaitė (smuikas, altas), Julija Ivanovaitė (smuikas), Lora Kmieliauskaitė (smuikas), Justas Kulikauskas (violončelė) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė).

NI&Co atlieka šiuolaikinę art krypties muziką, skambančią netikėtai konceptualiai. Didžiąją repertuaro dalį sudaro kolektyvo vadovo Gedimino Gelgoto kūriniai. Ansamblis su dideliu pasisekimu koncertuoja įvairiose salėse Vilniuje, Rygoje, Sankt Peterburge, Maskvoje, Londone, Duisburge, Hamburge ir kitur, per metus surengia apie 50 koncertų, 2009 m. Europos kultūros sostinės titulą iš Vilniaus jis perdavė Esenui (Vokietija). 2011 m. NI&Co įrašė kompaktinę plokštelę kompanijoje „Peermusic Classical“, Hamburge. Kolektyvo veiklą remia ši kompanija, dirigentas Kristjanas Jarvi, kompozitorius Terry Riley ir kiti žymūs menininkai.

Beje, pats amerikiečių minimalistas T. Riley yra išreiškęs susižavėjimą ansamblio NI&Co grojimu ir G. Gelgoto muzika. Fragmentas iš T. Riley laiško G. Gelgotui: „Tai, ką jūs darote, – iš tiesų efektinga. Man patinka, kai atlikėjai groja mintinai. Man patinka jūsų muzikantų jautrus vibrato ir dėmesys garso grynumui. Žaviuosi, kad jums tai svarbu, kad esate išalkę... muzikos, kuri skleidžia taiką.“

Koncerte Filharmonijoje NI&Co atliks programą, kurią 2011 m. spalį parodė tarptautiniame minimalistinės muzikos festivalyje Kaselyje (Vokietija). Po lietuvių koncerto vokiečių spauda rašė: „NI&Co muzikavimas savo konceptualumu primena Apple modelį kompiuterijos pasaulyje: emocijas stipriai veikiančia programa, jautriu ir įtaigiu ryšiu su vartotojais, t. y. publika, dizainu, taip pat prabangiu muzikantų aprangos stiliumi. Kitaip tariant, šeši stygininkai iš Lietuvos ir jų 25 metų dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas tiesiog pavergė klausytojus, sekmadienį atėjusius į baigiamąjį tarptautinio minimalistinės muzikos festivalio koncertą „Gieshause“.

Taigi, ką girdėjo Vokietijos publika, ir ką išgirsime mes? Sausio 25-osios vakaro programoje – šiuolaikinės muzikos kaleidoskopas: G. Gelgoto pedagogo Hamburge, garsaus Vokietijos kompozitoriaus Peterio Michaelio Hamelio Largo ir Presto iš Trio styginiams, Hanso Otte’s III ir IX dalys iš „Garsų knygos“, Arvo Pärto „Fratres“ (solo smuiku grieš Augusta Jusionytė), Terry Riley’o „In C“ ir paties kolektyvo vadovo kūriniai – „Aidai tūkstančiui metų“, „Nerobotizuojami 21, laisvė“, „Never Ignore Cosmic Ocean“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius