Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 30

Gintaras Rinkevičius: „Švęsdamas orkestro gimtadienį, drąsiai ir su optimizmu žvelgiu į ateitį“

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) sausio 31 d. Kauno filharmonijoje, vasario 1 d. Vilniaus Kongresų rūmuose ir vasario 3 d. Klaipėdos koncertų salėje minės savo 24-ąjį gimtadienį. Šia proga į gimtadienio koncertą atvyko tenoras Edgaras Montvidas, kuris pirmą kartą dainuos kartu su sopranu Lilija Gubaidulina. O kostiumų kūrėjas Juozas Statkevičius gimtadienio šventei orkestro muzikantėms sukūrė ir padovanojo 30 aksominių suknelių.
Gintaras Rinkevičius
Gintaras Rinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Labai smagu, kad Edgaras ir Lilija galėjo dalyvauti orkestro 24-to gimtadienio koncerte. Esu tikras, kad tokie solistai papuoštų bet kurią pasaulio koncertų salę, – džiaugėsi dirigentas Gintaras Rinkevičius. – Programoje bus šventinę nuotaiką kuriančių kūrinių, kurie sudėtingi simfoniniam orkestrui – pavyzdžiui, G.Rossini operos „Šarka vagilė“ uvertiūra arba R.Strausso orkestrinė siuita „Rožės kavalierius“. Šie kūriniai parodo orkestro muzikantų profesionalumą, nes juos ne taip lengva sugroti. O visą kitą gimtadienio koncerto programą užims solistai – skambės arijos, duetai. Vokalinė muzika su orkestru yra tas žanras, kuris ypatingai jaudina jautrią žmogaus sielą. Todėl tikiuosi, kad sujaudinsime klausytojus.“

Į Lietuvą atskridęs solistas E. Montvidas tikino, kad LVSO jam svarbus ir brangus nuo studijų laikų, todėl jis kasmet mielai atvyksta padainuoti kartu.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Edgaras Montvidas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Edgaras Montvidas

„Šis mano sezonas buvo įdomus – paprastai aš daugiau dainuoju operų pastatymuose, o šįkart nuo rugsėjo turėjau vien koncertus. Labai derlinga buvo sezono pradžia – koncertavau su Vroclavo, vėliau – su Bostono, Toskanos simfoniniais orkestrais, – pasakojo E.Montvidas. – Didelį įspūdį paliko koncertas Japonijoje su NHK simfoniniu orkestru. Pasibaigus koncertui Tokijuje, prie išėjimo autografų ir fotografijų laukė minia žmonių, kurią bandė sutramdyti policija. Kadangi visiems pasirašyti nespėjome, po trijų valandų grįžę į viešbutį, prie jo radome būrį gerbėjų, nesuspėjusių gauti autografų. Buvo labai smagu – tai parodo ir japonų požiūrį į klasikinę muziką.“

LVSO šventiniame koncerte tenoras koncertuos su totorių kilmės operos soliste L.Gubaidulina, kuri išgarsėjo laimėjusi televizijos konkursą „Triumfo arka“.

„Sėdėdamas „Triumo arkos“ komisijoje, išgirdau nuostabų jos balso grožį, kurį labai vertinu. Nors prieš tai perklausose jau buvau girdėjęs šią solistę, tačiau „Triumfo arkoje“ Lilija muzikine prasme smarkiai pažengė į priekį. Šis konkursas labai padėjo ne tik jai, bet ir Vaidui Vyšniauskui. Jis tapo labai geru postūmiu“, – apie solistės atradimą pasakojo maestro.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Lilija Gubaidulina
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Lilija Gubaidulina

„Jei mano studijų laikais būtų buvęs toks konkursas, aš tikrai į jį būčiau keturiomis nubėgęs“, – patikino E.Montvidas.

24-ąjį gimtadienį švenčiantis LVSO, nors ir turėdamas sunkumų, išlieka optimistinės nuotaikos.

„Orkestras vis dar neatsigavęs po finansinės krizės – iš pradžių buvome įklimpę į skolas, vėliau kažkaip iš jų išsivadavome. Kultūrai sunkmetis dar nepraėjęs, kol neatstatytas toks biudžetas, koks buvo 2008 metais. Tačiau, nors mes ir praradome gerų muzikantų, kurie išvyko į kitas šalis, bet branduolį išsaugojome. Atvažiuojantys dirigentai ir solistai mus giria. Todėl aš stengiuosi drąsiai su optimizmu žvelgti į ateitį“, – gimtadienio išvakarėse mintimis pasidalijo orkestro įkūrėjas ir jo vadovas G.Rinkevičius.

Jis pasidžiaugė, kad kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius prisidėjo prie orkestro optimistinės ir šventinės nuotaikos kūrimo.

„Juozas, gavęs iš kitų mūsų rėmėjų šilko, sukūrė, pasiuvo ir padovanojo mūsų orkestro muzikantėms 30 aksominių suknelių. Jis ir jo mados salonas taip pat yra mūsų rėmėjai“, – šypsodamasis pranešė G.Rinkevičius, pastebėdamas, kad tai – tik antrosios orkestro narių suknelės, kurių naujai atėjusios muzikantės iš viso neturėjo.

Orkestro gimtadienis kasmet tampa proga prisiminti, kad Vilniui labai reikalinga nauja koncertinė salė, pritaikyta simfoniniam orkestrui.

„Valdžios vyrai negali pamiršti – Vilniui labai reikalinga gera koncertų salė, nes nei Filharmonija, nei Kongresų rūmai nėra pritaikyti simfoniniams orkestrams. Žinoma, mes stengiamės savo erdvę tam pritaikyti, bet juk negalime pakelti lubų ir išgauti gerą akustiką, – apgailestavo G.Rinkevičius. – Ši problema galėtų būti labai greitai išspręsta, jei tik atsirastų valdžios žmonių užsidegimas ir tai taptų miesto ir valstybės prestižo reikalu.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Ia kairės: Edgaras Montvidas, Lilija Gubaidulina, Gintaras Rinkevičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Iš kairės: Edgaras Montvidas, Lilija Gubaidulina, Gintaras Rinkevičius

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius