-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 14

Ieva Narkutė: savo dainų naudoti „Didžiajame šeimos gynimo marše“ neleidžiu

Dainų autorė ir atlikėja Ieva Narkutė sako prieštaraujanti tam, jog jos dainos skambėtų šį šeštadienį vyksiančiame „Didžiajame šeimos gynimo marše“. Tokį prašymą LATGAI ir AGATAI pateikė ir Vytauto Kernagio fondas. Be to, į LATGĄ kreipėsi ir daugiau atlikėjų.
Ieva Narkutė
Ieva Narkutė / Martyno Vitėno nuotr.

Kaip 15min sakė I.Narkutė, ji išsakė savo norą, kad jos dainos šiame renginyje nebūtų naudojamos.

„Nes yra buvęs ir pernai precedentas, kai viename iš renginių buvo atliekama daina viešai be jokio mano leidimo, informavimo, sutikimo.

Šį kartą organizatoriai, prašydami leidimo, nesikreipė. Tai yra tokia didelė ir įsisenėjusi problema, kalbant apie intelektinę nuosavybę. O šiuo atveju yra ir toks kontekstas, su kuriuo nenoriu būti susieta“, – sakė I.Narkutė.

Atlikėja kreipėsi į LATGA ir AGATA ir, kaip sako pati, nutarė imtis labiau prevencinių veiksmų: „Išreikšti garsiai, kad aš šio renginio organizatorių renginiuose neleidžiu naudoti savo dainų. Atgaline data jokių veiksmų nesiimsime, bet dėl ateities, dėl artėjančio maršo – toks mano noras išsakytas aiškiai.“

I.Narkutė svarstė, kad žmonėms, nedirbantiems kūrybinėje srityje, kartais sunkiau suprasti, kad nuosavybė yra ne tik fizinė ir apčiuopiama, tačiau ir kūrybinė.

„Girdi dainą per radiją, girdi prekybos centre, kažkur kitur. Ir ji pasidaro visų. Ir tai yra teisybė, su kūryba taip jau yra.

Mano pilietinė ir žmogiška pozicija nėra tokia, kokios deklaruojamos konkrečiai šiuose renginiuose.

Dainos gali gyventi savo atskirą gyvenimą ir gyvena, daugeliu atvejų mane tai džiugina: kai sužinau, kad viename ar kitame kontekste ji nuskamba, pasiekia žmones kitose pasaulio kapeliuose ir panašiai.

Bet kartais dainos suskamba tokiame kontekste, kai prie to niekaip nenori būti siejamas – mano pilietinė ir žmogiška pozicija nėra tokia, kokios deklaruojamos konkrečiai šiuose renginiuose.

Norisi paaiškinti, sudaryti skirtį, kad būna situacijų, kai kūrinys skamba be autoriaus leidimo, autoriui net nežinant. Ir kad jį išgirdęs žmogus nedarytų prielaidos, jog autorius pasirašo po tuo kontekstu, kur jo kūrinys skamba. Toks susiejimas gali būti klaidingas, net ir žalingas ar autoriui, ar bet kuriai iš pusių.

Aš nesu ta daina, bet ši daina mane sieja. Ir jei kam nors kyla klausimas, ar aš eisiu į tą maršą, tai ne, nes tai ne mano pozicija“, – sakė I.Narkutė.

Į situaciją dėl naudojamų muzikos kūrinių sureagavo tiek LATGA, tiek AGATA. Pastaroji maršo organizatorius ragino nutraukti nelicencijuotą ir su kūrėjais nesuderintą muzikos viešą panaudojimą, o LATGA renginio organizatoriams ruošia sąrašą autorių, kurie nenori, jog jų dainos ar muzika skambėtų šiame renginyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius