-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 11

Istorinis Kauno karilionas laukia atlikėjų iš visos Lietuvos

Kauno menininkų namai kviečia teikti paraiškas į karilionininkų parinkimo ir koncertinių programų atlikimo Kauno karilionu konkursą. Konkurso laimėtojas atliks koncertines programas Vytauto Didžiojo karo muziejaus varpų bokšto karilionu kitų metų sausio-gruodžio mėnesiais. Atrankoje kviečiami dalyvauti visų Lietuvos miestų karilionininkai.
Kauno karilionas
Kauno karilionas / Marijos Stanulytės nuotr.

Kauno karilionas – tai specifinis, iš 35 chromatiškai suderintų varpų susidedantis muzikos instrumentas, kurio pagrindinė paskirtis – varpų muzikos koncertai šiltuoju metu laiku ir specialioms progoms pažymėti.

Tai antras pagal svorį muzikos instrumentas pasaulyje, rekordinis kariliono svoris gali siekti net iki šimto tonų. Karilionas dažniausiai talpinamas pagrindinėse miestų bažnyčiose ar rotušėse.

Unikalaus instrumento istorija siekia 500 metų atgal, praeityje karilionu buvo ne tik kviečiama į pamaldas, bet ir informuojama apie stichines nelaimes, karus.

Šiandien tai – vienas iš sudėtingiausių muzikos instrumentų pasaulyje, juo grojamų muzikinių kompozicijų įmantrumas tiesiogiai priklauso nuo karilionininkų patirties ir profesionalumo.

Kauno karilionas Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte buvo įkurtas 1937 metais gen. Vlado Nagevičiaus ir kompozitoriaus Juozo Tallat – Kelpšos iniciatyva. Kauno kariliono varpai buvo išlieti Belgijoje, o viso instrumento svoris net 12 tonų.

Reguliarūs koncertai Kauno karilionu prasidėjo 1956 metais, pirmieji karilionininkai – Viktoras ir Giedrius Kuprevičiai. 2006 metais Kauno karilionas buvo papildytas 14 varpų.

Norintys dalyvauti konkurse paraiškas ir reikalingus dokumentus turi pristatyti iki gruodžio 31 d. į Kauno menininkų namus (V.Putvinskio g. 56) arba el. paštu kmn@kmn.lt. Informacijai: tel. (8 37) 22 31 44, el. p.: kmn@kmn.lt

Su nuostatais galite susipažinti interneto svetainėje www.kmn.lt, naujienų rubrikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius