Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 30

Įžiebė ugnį: pilnutėlėje Kauno autobusų stoties salėje – muzika iš Sakartvelo

Rugpjūčio 30 dienos vidurdienį ryški Sakartvelo (Gruzijos) muzikos grupė „Bani Folk Band“ surengė nemokamą pusvalandžio trukmės koncertą netikėtoje vietoje – Kauno autobusų stotyje. Keleivių laukimo salėje netrūko plojimų bei emocijų – išjudinti net ir santūrieji lietuviai. Muzikos garsais pažymėtas svetingojo Sakartvelo nepriklausomybės šimtmetis, atšvęsta Lietuvos ir Sakartvelo draugystė.
Muzikos grupės „Bani Folk Band“ koncerto akimirkos
Muzikos grupės „Bani Folk Band“ koncerto akimirkos / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Tai jau antras kartas, kai Kauno miesto savivaldybė kartu su organizacija „GM Gyvai“ nustebina kauniečius ir miesto svečius viešu aukšto lygio užsienio muzikantų pasirodymu.

Liepos mėnesį Laisvės alėjoje sėkmingai nuskambėjus legendiniams JAV bliuzistams Carlosui Johnsonui, Chrisui Cainui ir Luca Giordano Band, šįkart iniciatyva „Muzikos kryžkelės“ pakvietė išgirsti šiuolaikiškai atliekamos autentiškos Sakartvelo muzikos.

Neseniai atsinaujinusioje autobusų stotyje tai – pirmas gyvos muzikos koncertas. Klausytojų minia patrigubėjo žaibišku greičiu. Jokių mikrofonų, tik tvirti ir skardūs vyrų iš Sakartvelo balsai, galingas energijos pliūpsnis. Girdint gera nuotaika užkrečiančią gruzinišką muziką nejudėti tiesiog neįmanoma.

„Kaunas – tai miestas, esantis nacionalinių ir tarptautinių kelių kryžkelėje. Todėl jis turi būti atviras, mobilus, draugiškas, kūrybiškas. Būtent tokį identitetą jis turėtų ir kurti“, – teigia „GM Gyvai“ vadovas Žilvinas Švarplys.

O tai, kad koncertuoti atvyko grupė iš Sakartvelo, anot Žilvino, yra tiesiog puiku. Juk Lietuvą ir šią šalį sieja išskirtinė draugystė, panaši istorija ir net valstybių dydžiai. Negana to, šiais metais Sakartvelas, kaip ir Lietuva, mini savo nepriklausomybės šimtmetį.

15min po trumpo improvizuoto koncerto pakalbinti grupės iš Sakartvelo nariai tikino, kad Lietuvoje lankosi pirmą kartą, nors apie šią draugišką šalį girdėjo tiek daug gero.

Jaučiamės čia kaip namie. Publika tiesiog super.

„Įspūdis labai geras. Jaučiamės čia kaip namie. Publika tiesiog super“, – teigė vienas „Bani“, koncertuojančios jau devynerius metus, narių.

Pasak jo, „Bani“ iš pradžių koncertuodavo tiesiog gatvėse. Po šešių mėnesių muzikantai buvo pastebėti. Užplūdusi sėkmė nubloškė grupę net iki Seulo ar Kinijos scenų. Pagaliau laikas išgirsti juos išaušo ir Lietuvos publikai.

„Ką žinojome apie Lietuvą? Lietuvos ir Sakartvelo santykiai – itin draugiški. Žinojome, kad lietuviai mus sutiks nuostabiai. Juk sieja kažkokie nepaaiškinami tarpusavio meilės jausmai. Tai ir jaučiame dabar Lietuvoje. Meilę, svetingumą. Kai lietuviai atskrenda pas mus, mes taip pat su jais elgiamės labai gražiai“, – teigė muzikantas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupės „Bani Folk Band“ koncerto akimirkos
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muzikos grupės „Bani Folk Band“ koncerto akimirkos

Koncertas Kauno autobusų stotyje – tik įžanga. Ketvirtadienio vakarą „Bani Folk Band“ savo pasirodymą surengs „Adform“ kiemelyje Rotušės aikštėje. Žadama, jog muzikantų balsai bei instrumentai suskambės dar garsiau ir energingiau.

VIDEO: Pilnutėlėje Kauno autobusų stoties salėje – muzika iš Sakartvelo

Sakartvelo muzika, 2001 m. UNESCO pripažinta pasaulio kultūrinio paveldo šedevru, pasižymi išskirtine chorų kultūra ir trijų balsų technika, su kuria lygintis galėtų vos keletas pasaulio šalių. Šios savitos dainavimo tradicijos formavosi ištisus šimtmečius, buvo perduodamas iš kartos į kartą. Su jomis kauniečius bei Kauno svečius ir supažindino grupė iš Tbilisio „Bani Folk Band“ – septyni vyrai, kurie savo įspūdingais vokalais prikausto dėmesį, o jų muzika išjudina kūną.

„Bani“ susibūrė 2011 m., jos nariams vieniems kitus suradus gatvėje. 2015 m. jų pasirodymą pastebėjo muzikos prodiuseris Chabukis Amiranashvilis, su kuriuo grupė įrašė pirmąją dainą „Rachuli“. Radijo stotims pradėjus ją transliuoti, daina tapo labai populiari Sakartvele, o kitas singlas „Caucasian Ballad“ sulaukė daugiau nei aštuonių milijonų peržiūrų „Youtube“, padėdamas grupei išgarsėti pasaulyje.

VIDEO: „Bani“ grupės singlas „Caucasian Ballad“

Po pirmojo „Bani“ albumo išleidimo grupė pradėjo koncertuoti Sakartvele ir už jo ribų. Vien per praėjusį sezoną ji sėkmingai pasirodė Belgijoje, Izraelyje, Nyderlanduose, Kazachstane, Austrijoje, Čekijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Korėjoje, taip pat Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius