Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 03

Kaunas pasitinka XV–ąjį šiuolaikinės muzikos festivalį „Iš arti“

Penktadienį, lapkričio 4 d., Kaune prasideda šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Iki lapkričio 12 d. truksiančiame renginyje skambės 10 lietuvių autorių premjerų, vyks tarptautinė muzikologų konferencija, edukaciniai renginiai jaunimui, įdomiausią nūdienos muziką pristatys užsienio šalių atlikėjai. Nestigs ir kūrybinių intrigų.
Vienuolikmetė pianistė Synthia Soto Cordero iš Kosta Rikos
Vienuolikmetė pianistė Synthia Soto Cordero iš Kosta Rikos / „Kauno filharmonijos" nuotr.

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“ vyksta nuo 1997 metų. Jo sumanytoja ir iniciatorė – kompozitorė Dalia Kairaitytė. Vėliau festivaliui vadovavo Vidmantas Bartulis, o nuo 2008 metų – Zita Bružaitė.

Z.Bružaitė pažymėjo, kad šiemetinio renginio koncepciją ir turinį įtakojo reikšmingas istorinis kontekstas, susijęs net su keliomis sukaktimis  – šimtosiomis M.K.Čiurlionio mirties metinėmis, Lietuvos kompozitorių sąjungos 70–mečiu ir šios organizacijos Kauno skyriaus 40-mečiu.

„Daugelyje festivalio premjerų bus juntamas kompozitoriaus ir dailininko M.K.Čiurlionio garsinių, vaizdinių ar biografinių momentų inspiratyvus tonas. Žvilgsnis į Čiurlionio fenomeną vyraus ir antrą kartą festivalyje rengiamoje tarptautinėje muzikos atlikimo ir interpretacijos konferencijoje“, – sakė Z. Bružaitė.

Kompozitorių sąjungai – 70

Festivalio meno vadovė atkreipė dėmesį, kad prieš 70 metų įkurta Lietuvos kompozitorių sąjunga (LKS), nepaisant privalomo sovietinio ideologizavimo ir sergėjimo nuo „grėsmingos“ vakarų kultūros įtakos funkcijos, generavo reikšmingus muzikinius procesus; jos globojamos ir remiamos  subrendo kelios kompozitorių bei muzikologų kartos, garsinančios Lietuvos muzikinę kultūrą toli už šalies ribų.

„Lietuvos kompozitorių sąjungos 70–mečiui skirtas akcentas bus netradicinis, labiau kinematografiškas, įvaizdinantis lietuvių kamerinę kūrybą: septyniasdešimt minučių septynių lietuvių kompozitorių muzikos, kurią lydės video menininkų vaizdo sprendimai, o muzikinė stilistika bylos apie visų žanrų ir stilių įvairovę, – atskleidė sumanymą  renginio meno vadovė.
Kaip ir kasmet, ypatingas dėmesys bus skiriamas Kauno kompozitorių kūrybos pristatymui, taip pažymint LKS Kauno skyriaus 40 metų sukaktį.

Vienuolikmetė pianistė iš Kosta Rikos

Festivalio svečių geografija šiemet išsiplėtė net iki Centrinės Amerikos – išgirsime jauniausios per visą festivalio istoriją atlikėjos, pianistės Synthios Soto Cordero (11 m.) iš Kosta Rikos muzikavimą, kuri kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru atliks savo tėvynainio kompozitorius Mario Alfaguelo koncertą, o taip pat Juliaus Andrejevo bei V.Bartulio (su akrobatikos elementais!), specialiai jai sukurtas kompozicijas.

Jaunoji atlikėja su pasimėgavimu interpretuoja šiuolaikinę muziką, o koncertų biografijoje jau įrašyti pasirodymai iškiliose pasaulio scenose, kaip antai Niujorko Carnegie Hall'e.

Nuolatinis šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis – saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos pateiks emocingą XX–XXI a. muzikos retrospektyvą. Vienoje koncerto programoje klausysimės dviejų užsienio kamerinių duetų: Norvegijos atstovai Povilas Syrrist-Gelgota (altas) ir Joachimas Kwetzinsky (fortepijonas)  grieš lietuvių – norvegų muziką, o švedų ansamblis „Duo Ego“ interpretuos savo šalies bei lietuvių autorių kūrybą balsui ir mušamiesiems.

Nestigs intrigų

Festivalyje nestigs ir intrigų: paskelbus konkursą, sukurti nauji kūriniai unikaliam Kauno miesto instrumentui – varpams. Specialiame koncerte juos atliks kariljonieriai Giedrius Kuprevičius ir   Julius Vilnonis, o Karo muziejaus bokšte  bus įteiktos premijos minėto konkurso laureatams.
Vieną sekmadienio popietę festivalis „išeis į žmones“: prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ kolektyvas „Protuberus brass“ atliks nuotaikingas šiuolaikinių kompozitorių muzikos aranžuotes pučiamųjų ansambliui.

Netradicinis festivalio momentas – „Tylos mišios“, vyksiančios Irenos Mikuličiūtės dailės galerijoje. Apie šį sumanymą  kompozitorė Z. Bružaitė išsitarė: „Keistos, labiau apsivalymą, nei muzikos žanrą primenančios idėjos fabulą būtų galima įprasminti garsaus XIX a. vokiečių mikrochirurgo Roberto Kocho teiginiu: „Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ar marą“. Taigi šiemet, būdami atviri istorijos priminimams, festivalio artimumo ir prasmės siekiams, stabtelėsime ir ties tyla, be kurios nėra muzikos ir kurioje telpa visa Muzika“.

Išsami programa pateikiama tinklalapyje www.kaunofilharmonija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius