TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 23

Klaipėdos koncertų salėje – nuotaikingi „Čipolino nuotykiai“

Penktadienį Klaipėdos koncertų salės publika scenoje išvys teatralizuotą koncertą visai šeimai „Čipolino nuotyliai“. Tai nuotaikinga muzikinė pasaka apie narsuolį Čipoliną ir jo draugus – linksmąją Ridikutę, išmintingąjį Vyšniuką, gražiąją Magnoliją, kurie nugali pikčiurną princą Citroną ir sinjorą Pomidorą.
Nuotaikingi „Čipolino nuotykiai“ penktadienį bus rodomi klaipėdiečiams.
Nuotaikingi „Čipolino nuotykiai“ penktadienį bus rodomi klaipėdiečiams. / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Pasaką seks „Vilniaus brass“ kvintetas: Laurynas Lapė, Aretas Baranauskas (trimitai), Linas Dakinevičius (valtorna), Marius Balčytis (trombonas), Sergijus Kirsenka (tūba) kartu su ir jaunaisiais aktoriais Gelmine Glemžaite ir Gabrieliumi Zapalskiu. Projektas pristatomas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionalinė filharmonija.     

„Čipolino nuotykius“ – literatūrinę pasaką vaikams prieš daugiau kaip šešiasdešimt metų sukūrė italų žurnalistas ir rašytojas Džanis Rodaris. Knyga pasakoja apie svogūnėlį Čipoliną, kuris, padedamas draugų, kovoja su daržovių šalies valdovu, despotu princu Citronu. „Čipolino nuotykiai“ iškart sulaukė sėkmės ir buvo pradėti versti į kitas kalbas. Iki šiol pagal šią pasaką statomi spektakliai, baletai, operetės, animaciniai filmai. 1961 metais animacinių filmų studija „Sojuzmultfilm“ sukūrė ir daugeliui vaikų, o dabar jau suaugusių puikiai žinomą animacinį filmuką „Čipolino nuotykiai“, kuriame naudojama kompozitoriaus Kareno Chačaturiano muzika. Tik vėliau kilo mintis užsakyti G. Richlovui libretą baletui pagal G. Rodari „Čipolino nuotykius“, o kompozitoriui K.Chačaturianui – baleto muziką.

Pasakos istorija prasideda tuo, kad Čipolino tėvas Čipolonė netyčia spūstyje užmina princui Citronui ant kojos ir už tai yra įkalinamas iki gyvos galvos. Čipolinas pasižada išvaduoti tėvą ir kitus nekaltus „žmones“ (nors veikėjai yra daržovės, autorius pabrėžtinai juos vadina žmonėmis). Į kovą su neteisybe įsijungia ir kitos daržovės bei gyvūnai. Nuostabioje Chačaturiano muzikoje atsiskleidžia spalvingi veikėjų charakteriai, nuotykiai, situacijų humoras.            

Lietuvoje pagal „Čipolino nuotykius“ taip pat sukurta nemažai spektaklių, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre pastatytas baletas. Teatralizuotą koncertą K. Chačaturiano baleto „Čipolinas“ motyvais sukūrė ir varinių pučiamųjų kvintetas „Vilniaus Brass“.                            

„Vilniaus Brass“ gyvuoja daugiau kaip dvidešimt metų. Per metus kolektyvas parengia vieną-dvi naujas, rimtas programas, bendradarbiauja su kompozitoriais, dažnai koncertuoja Švedijoje. Beje, net trys „Vilniaus Brass“ nariai yra baigę Klaipėdos S. Šimkaus konservatoriją. Tai trimitininkas Laurynas Lapė, trombonininkas Marius Balčytis ir tūbininkas Sergijus Kirsenka, kuris ir padarė šio kūrinio aranžuotę varinių pučiamųjų kvintetui.       

Skambant uždegančiai armėnų kompozitoriaus Kareno Chačaturiano muzikai tikrai norėsis trypte trypti ir energingai ploti! Renginys prasidės 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius