Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 11 29

Kristupo festivalis koncertais užkrės klausytojus Kalėdomis

Žiemos šventėms ruošiasi Kristupo festivalis, kviečiantis į stilingą, jaukų koncertų ciklą „Kristupo Kalėdos“, šurmuliuosiantį Šv.Kotrynos bažnyčioje gruodžio 2 – 31 dienomis.
Olegas Ditkovskis, Neda Malūnavičiūtė ir Kostas Smoriginas
Olegas Ditkovskis, Neda Malūnavičiūtė ir Kostas Smoriginas / Organizatorių nuotr.

Pirmasis šventinį deglą gruodžio 2 dieną užkurs koncertas „Italijos turtai: tikrasis bel canto“. Dainininkė Ona Kolobovaitė ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas prof. Donato Katkaus, kviečia paviešėti tų laikų Italijoje, kuomet karaliavo prima donna ir bel canto (it. gražus dainavimas).

Puikios vokalinės technikos ir ypatingo pasiruošimo reikalaujantis atlikimo stilius gąsdina daugelį solistų, tačiau teikia tikrą palaimą klausytojams.

Gruodžio 7 diena skiriama lenkų genijui – kompozitoriui Fryderykui Chopinui, kurio 200-ąsias gimimo metines šiemet švenčia visas pasaulis. Šia proga koncerte „F. Chopinas: tarp klasikos ir džiazo“ susitinka gyva džiazo legenda – pianistas Adamas Makowiczius ir jaunoji klasikinio fortepijono žvaigždė – Krzysztofas Trzakowskis. Nors šių atlikėjų patirtis bei požiūris į muziką skiriasi, tačiau abu juos vienija meilė F. Chopino muzikai ir tikėjimas, kad ji puikiai tinka improvizacijai. Originali koncerto koncepcija, skirtingų žanrų sintezė bei neeilinės asmenybės prie dviejų fortepijonų, garantuoja tikrai nekasdienius potyrius

Gruodžio 11 – pasaulinė tango diena, Lietuvoje neįsivaizduojama be dainininko, šokėjo, tango kultūros mūsų šalyje propaguotojo Eduardo Gimenezo. Į programą „Vien tik tango sūkury“, kurią paruošė kartu su šokėja Vaiga Stančikaite bei trio „Inspiracion“, jis sudėjo viską, ką galima rasti žodyje tango: meilę, aistrą, ilgesį, Argentinos gatvių atbalsius...

Tą pačią dieną kalėdinė staigmena laukia visų, pasiilgusių skandinaviškos kokybės ir paprastumo. Fischer/Pedersen duo tai – geriausio instrumentininko titulą 2009 m. JPF „Music Awards Nashville“, TN USA apdovanojimų metu pelnęs danų kontrabosininkas Jimmis Rogeris Pedersenas ir garsiausias Skandinavijos džiazo gitaristas Jakobas Fischeris. Paruošę neįtikėtinai šiltą, jaukią kalėdinių džiazo standartų bei kalėdinių danų dainų programą, jie drąsiai laukia net ir tų, kurie nemėgsta džiazo... Po šio koncerto tikrai pamėgs!

Gruodžio 16 dieną šventė laukia Egidijaus Sipavičiaus gerbėjų. Visuomet žavus, energingas ir nestokojantis kūrybinių idėjų dainininkas kūrinius atliks pritariant ne instrumentams, o vyrų vokaliniam ansambliui „Quorum“, kurio vizitinė kortelė – unikalus skambesys ir šou elementai.

Prieš pat Kalėdas, lyg mažai išpažinčiai gruodžio 23 dieną, į Šv. Kotrynos bažnyčią pakvies Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis ir Neda Malūnavičiūtė. Trijų iškilių asmenybių muzikavimas suteikia dingstį „užmiršti rūpesčius, atitolti nuo kasdienybės ir pasinerti į iš atlikėjų širdžių plūstantį gėrį“ bei raiškiai iliustruoja dainuojamosios poezijos žanro neatsispiriamą žavesį... Intymi bardų dainų poetika, subtilus gitarų bei fleitos akompanimentas, pažįstančių gyvenimą, neeilinių ir nuostabių asmenybių balsai kviečia pasirengti stipriam išgyvenimui.

Gruodžio 26 dieną „Kristupo Kalėdos“ iš Vilniaus trumpam persikels į Širvintų rajone stūksantį Šešuolėlių dvarą. Čia, viename iš dvaro pastatų, prie jaukaus židinio savo kalėdinių dovanų sulauks rusiškų romansų mėgėjai – juos lepins romansų karaliene vadinama Liuba Nazarenko. Tiesmukiškumas, aistra ir nežinia ko ilgesys – tai tikroji romansų dvasia, įkūnijama dainininkės. Jos beklausant supranti, kad gyvenime nėra pilkų spalvų, būna tik per mažai aistros.

Gruodžio 27 dieną programoje „Spindintys Brodvėjaus miuziklai“ skambės įsimintiniausi kūriniai iš amerikiečių bei lietuvių miuziklų, žymių operečių, roko operų. Juos atliks auksiniais Lietuvos balsais tituluojami jaunieji operos solistai – Ona Kolobovaitė, Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas. Jaunuoliai pastaruoju metu aktyviai koncertuoja drauge ir teigia jaučiantys didžiulį malonumą pasirodymuose – tiek dėl nepaprastai šilto publikos atliepio, tiek dėl pačios muzikos bei galimybės improvizuoti drauge. Juos lydi auksinių pasažų meistras pianistas Paulius Zdanavičius. Temperamentingas džiazo virtuozas, efektingų projektų lyderis ir gerbiamas džiazo bendruomenėje instrumentininkas.

Na, o gruodžio 28 dieną laukia kelionė į saulėtąją Braziliją – šalį, kur gimė bossa nova . Nors šio žanro epocha truko vos keletą metų, tačiau per trumpą savo blyksnį brazilų dainos amžiams pakerėjo klausytojus nepakartojamu žavesiu, nauju ritmu, švelniomis melodijomis, jaukiu skambesiu ir subtiliomis improvizacijomis...Visa tai puikiai atskleidžia ir išryškina paslaptingas, lankstus Giedrės Kilčiauskienės balsas, palydimas subtilaus puikių lietuvių džiazo muzikantų pritarimo.

Gruodžio 29 ko gero, linksmiausia diena visose „Kristupo Kalėdose”. Jei manote, kad laikas papildyti vitamino C atsargas ar tiesiog norite smagiai pasibūti su mielais žmonėmis, būtinai ateikite pažiūrėti amerikiečių nebyliojo kino šedevro „Generolas”. 1989 metais šis filmas oficialiai pripažintas JAV kultūriniu palikimu už savo išskirtinę vertę. Tačiau – tai dar ne viskas: jį savo instrumentais „komentuos” perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, trimitininkas Dominykas Vyšniauskas ir saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Žinant tai, kad ir vis trys muzikantai turi puikų humoro jausmą...pasiimkite nosinaičių – jų gali prireikti juoko ašarai nubraukti.

Galiausiai paskutinį gruodžio vakarą vainikuos Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, diriguojamo maestro Donato Katkaus, tradiciniai Naujametiniai koncertai (17 ir 20 val.) Programa? Kol kas tai – paslaptis, tačiau, pasak nuolatinių lankytojų, joje nepritrūksta geros nuotaikos, smagių loterijų ir net ateinančių metų horoskopų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius