-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 30

„Kristupo gitarų“ koncertuose – spalvinga gitaros muzikos paletė

Tegyvuoja įvairovė! Tokiu šūkiu vadovavosi Kristupo vasaros festivalio 9-ojo koncertų ciklo „Kristupo gitaros“ rengėjai, sukviesdami virtuozus į Vilnių ne tik groti, bet ir pristatyti savo parašytą muziką.
„Balkan Strings“ trio iš Serbijos
„Balkan Strings“ trio iš Serbijos / Txema Rojo nuotr.

Iš šešių populiariausio šventės ciklo projektų šiemet kone visuose skambės pačių gitaristų sukurta ir aranžuota muzika.

Netgi flamenko gitaros virtuozas Carlosas Piñana iš Ispanijos pateiks su grupe savitą tradicinio ispanų meno versiją (rugpjūčio 10 d. 20 val. Vilniaus mokytojų namų kieme).

„Norime aprėpti kuo spalvingesnę gitaros muzikos paletę, nes ši niša Lietuvoje dar neužimta – be festivalio rengiamo ciklo, dažniau skamba tik klasikinės gitaros koncertai, melomanams nėra kur susipažinti su platesne gitaros muzikos panorama. Stengiamės jiems tokią galimybę suteikti“, – aiškino „Kristupo gitarų“ viziją festivalio direktorė Jurgita Murauskienė.

Nuo 2003-ųjų Vilniuje rengiamas žavus festivalis festivalyje „Kristupo gitaros“ jau įpratino publiką prie įvairiausio stiliaus ir anaiptol ne vien tradicinėmis gitaromis atliekamos muzikos.

Tiesa, šiemet negirdėtų instrumentų nebus. Užtat ciklas žada muzikos naujovių!

Pirmą kartą į Kristupo vasaros festivalį atvykstantis „Balkan Strings“ trio iš Serbijos turbūt privers suklusti daugelį nepaprastai spalvingu ir gaivališku klasikinių gitarų skambesiu. Šis šeimyninis gitaristų ansamblis atliks autorinę programą, nuaustą iš kompozicijų ir improvizacijų Balkanų folkloro motyvais (rugpjūčio 3 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje, rugpjūčio 5 d.17 val. Šešuolėlių dvare).

Stulbinamą  elektrinės gitaros efektų arsenalą savo koncerte (liepos 27 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje) išskleis šio instrumento grandas iš Ukrainos Enveras Izmailovas. Svečias taip pat gros savo sukurtas kompozicijas.

Specialiai festivaliui naują muzikos programą „Cafe Musicale“ („Muzikos kavinė“) parengė Lietuvoje gyvenantis belgų gitaristas Chrisas Ruebensas (rugpjūčio 7 d. 19 val.  Šv.Kotrynos bažnyčioje).

„Muzikos kavinė“ – tai vieta, kur susitinka skirtingos kultūros, kur sustojus laikui ir skambant muzikai nurimsta mintys, norisi svajoti“, – piešė premjerinio projekto atmosferą Chrisas. Pasak gitaristo, koncertui sukurtose jo kompozicijose susipins braziliški, rytietiški, klasikinės, bliuzo bei džiazo muzikos elementai.

Ch.Ruebensą šiai programai įkvėpė minimalizmas, „world“ muzika, džiazas, gitaros meistrų Marco Riboto bei Ferenco Snetbergerio muzikavimas, o taip pat susitikimas su projekto partneriu trimitininku ir fleitininku Sauliumi Petreikiu. Pabandę drauge groti pernykščiame Kristupo festivalyje, muzikantai panoro imtis visiškai naujos bendros programos.

Duetui šį sumanymą padės įgyvendinti klavišininkas Vytautas Bikus ir perkusininkas Andrius Kairys.

Ch.Ruebenso muzika skambės ir Baltijos gitarų kvarteto koncerte (birželio 17 d. 19 val. VU botanikos sode). Savos kūrybos kompozicijos ir kitoms instrumentų sudėtims parašytų kūrinių aranžuotės suteikia šiam jaunatviškam Lietuvos kolektyvui savitumo.

Nestandartinę programą kvartetas atliks ir šį kartą. Tai bus savotiška ansamblio repeticija prieš gastroles Didžiojoje Britanijoje.

Klasikinės gitaros meno tarptautiniam elitui festivalyje atstovaus „Corona Guitar Quartet“ iš Danijos (rugpjūčio 17 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Tai kolektyvas,  įkūnijantis techniško, darnaus ir stilingo muzikavimo etaloną – jis skamba kaip puikus styginių kvartetas! Ne mažiau žavi šiltas danų bendravimas su publika bei humoro jausmas.
Šį koncertą  festivaliui dovanoja Danijos kultūros institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius