Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 20

Kristupo vasaros festivalis: nuo „Grammy“ laureatų iki Vatikano vargonininko

Prieš 24-erius metus į keletą koncertų sostinės bažnyčiose ir kiemuose tilpęs Kristupo vasaros festivalis, šiandien klausytojus kviečia į daugiau nei 40 renginių, o savo geografiją plečia ir į kitus Lietuvos miestus – apie tai trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje pasakojo festivalio organizatoriai.
 Kristupo festivalio spaudos konferencija
Kristupo festivalio spaudos konferencija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sakralinės muzikos valandose“ – dėmesys jauniesiems talentams

Šiemet birželio 26 – rugsėjo 11 dienomis vyksiantis festivalis ypač išplėtė ciklo „Sakralinės muzikos valandos“ programą, kurioje laukia 17 koncertų. Kaip teigė ciklo meno vadovė Renata Marcinkutė Lesieur, ciklo koncertai šiemet skiriami ne tik Lietuvos, bet ir ilgamečio programos mecenato Dr. Juozo Kazicko gimimo šimtmečiui bei Kazickų fondo dvidešimtmečiui paminėti.

Spaudos konferencijoje ji išdavė, jog kiekviename ciklo koncerte klausytojų lauks siurprizas: „Kiekvienas ciklo atlikėjas turės dovaną, muzikinę dovaną Lietuvai – arba improvizuos lietuviškos muzikos tema, arba pagros lietuvišką kūrinį. Vienas jų net yra parašęs premjerinį kūrinį ir jį paskirs Lietuvos šimtmečiui“, – sakė R.Marcinkutė Lesieur.

Ciklą atvers lietuvių vargonavimo mokyklos įkūrėjo, Nacionalinės premijos laureato Leopoldo Digrio ir Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ koncertas, kurio metu skambės jaunųjų kompozitorių kūriniai, o užvers kylančių talentų – mecosoprano Justinos Gringytės ir smuikininkės Justinos Aškelytės – pasirodymas.

Dėmesio perspektyviems jauniems atlikėjams netrūks ir kituose ciklo koncertuose, kuriuose pasirodys jau penkių tarptautinių konkursų laureatė vargonininkė Karolina Juodelytė, po pasaulį gastroliuojanti Somang Lee iš Pietų Korėjos ir muzikos daktaro laipsnį Varšuvos akademijoje neseniai įgijęs vargonininkas Mateuszas Rzewuskis.

Tarp laukiamiausių šių metų koncertų R.Marcinkutė Lesieur minėjo ir pagrindinio Vatikano vargonininko Juano Paradell Solé pasirodymą. Jis atliks C. Braga, A. Marcello, G. Morandi, G. Bélier ir kitų kompozitorių kūrinius.

Grammy“ ir „Latin Grammy“ laureatai

Kaip teigė festivalio meno vadovė Jurgita Murauskienė, šiemet festivalio lankytojų laukia naujiena – ekskursijos, supažindinsiančios su koncertų erdvėmis: Šv. Kotrynos bažnyčia ir botanikos sodo Vingio skyriumi, kurias ves iniciatyvos „Gatvės gyvos“ įkūrėjas, gidas Albertas Kazlauskas. „Pagalvojome, kad kai pažinsi erdvę, ir pati muzika joje kitaip skambės“, – spaudos konferencijoje teigė J.Murauskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Murauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jurgita Murauskienė

Ji taip pat išskyrė koncertus, kurių vertėtų nepraleisti: Kristupo vasaros festivalyje pasirodys Didžiosios Britanijos džiazo žvaigždė Byronas Wallenas, kuris kaip kviestinę atlikėją pristatys prestižinio „Mercury“ apdovanojimo nominantę Eską, koncertuos „Latin Grammy“ laureatai „Son Del Nene“, savo meistriškumą dešimčia trimitų demonstruos „Deutsche Grammophone“ muzikantas Francisco Pacho Flores, o koncertą Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybių atkūrimo šimtmečiui surengs „Grammy“ laureato Wlodeko Pawliko trio.

Klausytojų laukia ir nemokamas koncertas „Muzika ant vandens“. Viduryje Neries prisišvartavusiame laive „Ryga“ nepriklausomybės ir kariuomenės šimtmetį pažymės Lietuvos kariuomenės orkestras, atliksiantis G. F. Hendelio, D. Šostakovičiaus ir kitų kompozitorių kūrinius.

Birželio 26 – rugsėjo 11 d. Kristupo vasaros festivalis vyks Vilniuje, Tauragėje, Šiauliuose, Palangoje ir Zyplių dvare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius