-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08

Kristupo vasaros festivalyje – 8 muzikinės išpažintys, nuo baroko iki džiazo

Fortepijono muzikos ciklas „Naktiniai fortepijono rečitaliai“ – vienas mėgstamiausių Kristupo vasaros festivalio akcentų. Jis dovanoja ir publikai, ir artistams išskirtinių akimirkų, susiejančių juos nematomais ypatingais ryšiais.
Paulina Dūmanaitė ir Gryta Tatorytė
Paulina Dūmanaitė ir Gryta Tatorytė / Organizatorių nuotr.

Vėlyvais vasaros vakarais po Šv.Kotrynos bažnyčios skliautais klausytojams bus atveriamos intymiausios kūrėjų paslaptys ir sielos virpesiai, nes rečitalis – tai  nuoširdžiausia, tyriausia muzikavimo forma.

Galbūt šis ciklas daugeliui taps vartais į nuostabų fortepijono muzikos pasaulį ir atskleis naujų, vertų įsiminti vardų. Greta ryškiausių Lietuvos pianizmo žaigždžių čia pasirodo kylantys fortepijono talentai ir įdomūs užsienio atlikėjai, karaliauja branda ir jaunystė.

Šiemet „Naktiniai fortepijono rečitaliai“ kviečia pasiklausyti aštuonių artistų. Jų muzikos paletė bus nepaprastai spalvinga.

Retai gimtinėje pasirodanti JAV gyvenanti lietuvių pianistė Ieva Jokūbavičiūtė supažindins su čekų kompozitoriaus Leošo Janačeko muzikiniais dienoraščiais – taip galima pavadinti jo pjeses iš siuitos „On an Overgrown Path“ (liepos 11 d. 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Neseniai atlikėja įgrojo jas į albumą ir mėgsta įtraukti  į savo rečitalių programas. Tačiau miniatiūras išgirsime plačiame ir  iškalbingame kontekste, kuris leis įvertinti šios elitinės lietuvių muzikės stilistinį lankstumą, skonį, kritikų garbstomą intelektualumą.

Organizatorių nuotr./Ieva Jokubavičiūtė
Organizatorių nuotr./Ieva Jokubavičiūtė

Pianistas Gabrielius Alekna išties publikai savo vizitinę kortelę – lietuvių modernizmo klasiko Vytauto Bacevičiaus palikimą (liepos 18  d. 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Šio atlikėjo veikla neatsiejama nuo V.Bacevičiaus kūrybos renesanso Lietuvoje.

Gabrielius prikėlė sceniniam gyvenimui ir įamžino įrašuose daug šio kompozitoriaus kūrinių. Kristupo vasaros festivalio publikai pianistas suteiks progą pasiklausyti iki šiol neįrašytų jo pjesių.

Organizatorių nuotr./Gabrielius Alekna
Organizatorių nuotr./Gabrielius Alekna

Daugelis šių metų cikle galbūt pirmą kartą išgirs pianistes Pauliną Dūmanaitę ir Grytą Tatorytę  (liepos 25  d. 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Mat muzikės daugiau koncertuoja užsienyje, ten studijuoja. Tačiau jų talentą seniai pastebėjo Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas,  merginų koncerto Kristupo vasaros festivalio partneris. Jis neleidžia abejoti,  kad vakare pianisčių meistrystė sužėrės visomis spalvomis, nes pasirinko jos tikrai permainingą programą – nuo Baroko didybe alsuojančios iki XX a. sarkazmu persmelktos muzikos.

Spalvingą išgyvenimų skalę – nuo susimąstymo ir liūdesio iki džiaugsmingo polėkio – savo rečitalyje atvers ir fortepijono talentas Viktoras Paukštelis (rugpjūčio 1 d. 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Tai muzikas, užvaldantis publiką savitu mąstymu. Nenuostabu – savo pasaulį ji sugeba perteikti ne tik garsais, bet ir spalvomis. Baigęs muzikos mokslus Lietuvoje ir užsienyje atlikėjas šiuo metu studijuoja Vilniaus dailės akademijoje.

Organizatorių nuotr./Vincenzo Cipriani
Organizatorių nuotr./Vincenzo Cipriani

O ciklo svečias iš Italijos Vincenzo Cipriani parodys Kristupo vasaros festivalio klausytojams ir kompozitoriaus talentą  (rugpjūčio 8  d. 21 val . Šv.Kotrynos bažnyčioje). Mat menininkas reiškiasi daugybėje kūrybos sferų, yra studijavęs kompoziciją.

Nedažnai „Naktiniuose fortepijono rečitaliuose“ skamba originalios džiazo kompozicijos ir improvizacijos. Šiemet šią nišą užpildys džiazo klavišininkas ir kompozitorius Dmitrijus Golovanovas (rugpjūčio 15  d. 21 val.  Šv.Kotrynos bažnyčioje.). Šio pianisto įsitikinimu, gyvo muzikavimo akimirkų, kai publiką su atlikėju susieja trapi kūrybos čia ir dabar gija, negali atstoti  joks įrašas. Dmitrijus sieks sužadinti  klausytojų apmąstymus ir emocijas spontaniška kūryba.

Tuo metu pianistę Gabiją Rimkutę domina šiuolaikinių kompozitorių fortepijoninės kūrybos sakralumas. Pasirodymui ji pasirinko krikščionybės tema susietų kūrinių programą (rugpjūčio 22  d. 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje). Tačiau  pianistė neabejoja, kad ir visiškai netikintys žmonės šioje muzikoje atras kažką sau artimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius