-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 16

„Langas į Lietuvą“ – nauja kompaktinė plokštelė ir pasaulinis turas

Rugsėjo 21 d. koncertu Naujojoje Prahos rotušėje prasidės šešis mėnesius truksiantis pasaulinis turas, kurio metu smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Gleb Pyšniak ir pianistas Gintaras Januševičius įvairių šalių publikai pristatys lietuviškos kamerinės muzikos programą „Langas į Lietuvą“.
Atlikėjų trio
Atlikėjų trio / Bernhard Mayr nuotr.

Iki vasario mėnesio pabaigos ją išgirs Niujorko, Vašingtono, Romos, Stokholmo, Budapešto, Maskvos, Sankt Peterburgo, Kijevo, Odesos, Hanoverio ir kitų miestų publikos, o į Vilnių bei Klaipėdą atlikėjų trio užsuks žiemos viduryje. Kompaktinė plokštelė „Langas į Lietuvą“ pasirodys jau šią savaitę. Atlikėjai savo projektą skiria 25-osioms Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo metinėms paminėti.

Idėja surinkti gražiausius lietuviškus kūrinius smuikui, violončelei bei fortepijonui kilo Austrijoje gyvenantiems D. Dėdinskaitei ir G. Pyšniakui,  jie į projektą kartu pasikvietė Vokietijoje gyvenantį G. Januševičių. „Lietuviška klasikinė muzika nėra tokia žinoma pasauliniu mastu, bet tai nėra jos grožio ar kokybės rodiklis, – teigia atlikėjai. – Mūsų muzikos istorija liudija daugiau nei šimtą metų kūrybinės energijos, talento ir muzikinio palaiminimo. Neretai lietuvių kompozitorių kūriniai atlikėjų programose tampa nuostabiais atradimais publikai, nieko iki tol nežinojusiai apie mūsų kūrėjus. Kurdami šią programą taip pat buvome ne vieną kartą itin maloniai nustebinti.“

Atlikėjų teigimu, atrastų „lobių“ būtų pakakę bent keturioms kompaktinėms plokštelėms, dėja, reikėjo apsiriboti tik viena, tad daugeliui šį kartą į albumą netilpusių kūrinių didžiosios scenos dar teks palaukti. „Lange į Lietuvą“ klausytojai išgirs fortepijoniniam trio aranžuotus tris Mikalojaus Konstantino Čiurlionio preliudus (aranžuotės autorė Nailia Galiamova), Zitos Bružaitės „Sonetą IV“, Stasio Vainiūno fortepijoninį trio, Aleksandro Kačanausko „Prie Nemunėlio“ bei dvi premjeras – naują Anatolijaus Šenderovo „Giesmės ir Šokio“ versiją bei specialiai projektui Loretos Narvilaitės sukurtą minimalistinį opusą „Pamatyk jūrą tolumoje“. Vytauto Barkausko „Partita“, Vytauto Paltanavičiaus „Rapsodija“ bei keturi Balio Dvariono „Žiemos eskizai“ pristatys kiekvieną trio narį soliniuose amplua.

VIDEO: „Langas į Lietuvą“ - kompaktinė plokštelė ir pasaulinis turas

Gauti kvietimus koncertuoti trio nariams nebuvo itin sudėtinga – visi trys atlikėjai yra pasaulyje žinomi Lietuvos kultūros ambasadoriai. D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniak pastaraisiais metais nuolat koncertuoja visoje Europoje, JAV bei Naujoje Zelandijoje, o jų soliniai koncertai skamba tokiose prestižinėse salėse, kaip Amsterdamo „Concertgebouw“, Vienos „Musikverein“ ar Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje. Lietuvoje ir užsienyje jie taip pat garsėja savo muzikiniais projektais, ryškiausias kurių – LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės globotas Nacionalinis forumas „Ars Lituanica“, skirtas jauniesiems Lietuvos smuikininkams ir violončelininkams. G. Januševičius daugiau nei dešimtmetį Lietuvą garsina tokiuose prestižiniuose festivaliuose, kaip F. Šopeno festivalis Duszniki-Zdroj mieste Lenkijoje, Drezdeno „Musikfestspiele“, Viurcburgo „Mozartfest“, Besancon muzikos festivalyje. Jis pasirodė su daugiau nei trimis dešimtimis okestrų, o pastaraisiais metais garsėja savo meistriškumo pamokomis, kurias veda Japonijoje, Kinijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rumunijoje, Izraelyje, Moldovoje, Latvijoje bei Lietuvoje.

Nepaisant aktyvių koncertinių grafikų, trio atlikėjai teigia, kad „Langas į Lietuvą“ yra svarbiausias šių metų projektas. „Turime galimybę atstovauti savo šalį, grodami tą muziką, su kuria užaugome ir kurios taip pasiilgstame, gyvendami svetur, – teigia vienuolika metų Vokietijoje gyvenantis pianistas G. Januševičius. – Sulaukęs kvietimo, nedvejodamas sutikau.“

Atlikėjai už paramą yra dėkingi Lietuvos kultūros tarybai bei projekto rėmėjams ir partneriams: Lietuvos Nacionalinei filharmonijai, Lietuvos muzikos informacijos centrui, „Thomastik Infeld Vienna“, BOD Group, „MAMA studios“,  „a&b Film – und Videoproduktion“, smuikų meistrui Valdui Stravinskui, „Kavos virėjai“ bei Lietuvos Respublikos ambasadoms Austrijoje, Čekijoje, Italijoje, JAV, Rusijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Vengrijoje, Vokietijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius