Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 09

Lapkritį „Organum“ salėje: romantinių nuotaikų prisodrinta fortepijono muzika

Lapkritį „Organum“ pristato žymius Lietuvos pianistus ir jų parengtas koncertines programas: Birutę Vainiūnaitę bei Sonatą ir Roką Zubovus, violončelininko Romano Armono atminimo vakarą ir dainininkės Aušros Liutkutės jubiliejinį koncertą. Tiesa, fortepijonų salonas šįmet savo veiklą tęsia naujose patalpose Savanorių pr. 1, rašoma salės pranešime žiniasklaidai.
Pianistas (asociatyvi nuotr.)
Pianistas (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Lapkričio 11 d. 19 val. – čekų kompozitoriaus Antonino Dvoržako 180-iui skirtas koncertas „Aistringai mylėjęs savo šalį“.

„Dvoržako muzikoje juntama pievų ir kalnų, jūrų ir miškų gaiva. Joje rasime Gėtės išgirtą antikos graikų klestėjimą, gyvybės galią, skrydį ir kaitrą“, – rašė jo amžininkas.

Pianistė Birutė Vainiūnaitė koncertui numatė storą muzikinių paveikslėlių albumą. Pirmiausia nuskambės 9 pjesės iš „Poetinių impresijų“. Po to bus atliekamas charakteringųjų pjesių ciklas „Iš Bohemijos miškų“, įkvėtas Sumavos kalnų ir miškų masyvo Pietų Bohemijoje. Šį ciklą B.Vainiūnaitė atliks kartu su pianiste Giedre Gabnyte keturiomis rankomis.

Asmeninio archyvo nuotr./Birutė Vainiūnaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Birutė Vainiūnaitė

Lapkričio 16 d. 19 val. programą „Skambančios visatos. Bramsas ir Debiusy“ – dviem fortepijonais paskambins pianistų Sonatos ir Roko Zubovų duetas.

Pirmojoje koncerto dalyje skambės prancūzų kompozitoriaus Klodo Debiusy veikalai, atspindintys Europos muzikos raidos pokyčius. Antai „Lindaraja“ – tai pasakojimas apie apie Alhambros sodą Granadoje, Andalūzijoje. „En blanc et noir“ – sukurtas I-ojo pasaulinio karo metais. Dvejopų klavišų žaismu, karo metų dviprasmybę perteikiantis kūrinys nieko nevaizduoja, jo grožis slypi faktūroje ir formoje.

Kitoje šio koncerto dalyje skambės Johaneso Bramso Sonata dviem fortepijonams f-moll. Tai paties autoriaus sukurta jo Fortepijoninio kvinteto f-moll transkripcija. Ši sonata melomanams puikiai žinoma kaip romantiškai galingų jausmų prisodrintas kūrinys, pajėgiantis iš kasdienio gyvenimo išplėšti bet kurią sielą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Zubovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Zubovas

Lapkričio 20 d. 19 val. kviečiame į violončelininko ir M.K.Čiurlionio menų mokyklos pedagogo Romano Armono Atminties vakarą. Jame dalyvaus buvę jo mokiniai, kolegos ir bičiuliai.

„Jis ne natas mokė groti, o nuo pirmų žingsnių ugdė žmogaus sielą. Jis buvo violončelės ir gyvenimo mokytojas“, – prisimena violončelininkai Ramutė Kalnėnaitė, Giedrė Dirvanauskaitė, Edmundas Kulikauskas, Dainius Palšauskas, Vytautas Sondeckis, Rimantas Armonas.

Lapkričio 26 d. 19 val. dainininkė Aušra Liutkutė kviečia į savo kūrybinės veiklos 30-mečio šventę. Bažnyčiose, dvaruose, muziejuose, kultūros centruose, muzikos mokyklose dažnai koncertuojanti solistė mielai imasi visų epochų ir įvairiausių žanrų kūrinių, tad ir šventinio koncerto programa sudaryta siekiant atskleisti jos visapusiškumą. Čia baroko didysis Georgas Friedrichas Hendelis ir italų operos kūrėjai, ir 20 a. kūriniai sopranui. Jau ne vieneri metai A. Liutkutės scenos partnerė – pianistė Giedrė Gabnytė, Muzikos ir teatro akademijos pedagogė.

Jono Šopos nuotr./Naujoji „Organum“ koncertų salė
Jono Šopos nuotr./Naujoji „Organum“ koncertų salė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius