-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 07

Lietuviškojo bliuzo poetai – „Psichodelinis šuo“

Lietuviškojo bliuzo scena jau kurį laiką prisistato ne tik įvairiaspalve muzika, bet ir pačiais netikėčiausiais pavadinimais. Tų, kurie mena „Seną kuiną“, yra girdėję „Kontrabandą“, „Arklio galią“, „Garbanotą Bosistą“, jaunųjų bliuzistų kolektyvo pavadinimas – „Psichodelinis šuo“ – galbūt nenustebins. Tačiau idėjos, kurias savo tekstuose perteikia šios grupės nariai, gali tapti malonia staigmena.
Grupės „Psichodelinis šuo“ gyvas pasirodymas „ERGOLAIN archifest 2015“ / Vytauto Dranginio ir Viliaus Balčiūno nuotr.
Grupės „Psichodelinis šuo“ gyvas pasirodymas „ERGOLAIN archifest 2015“ / Vytauto Dranginio ir Viliaus Balčiūno nuotr.
Temos: 2 Muzika Vasara

Apie kūrybinius kelius 15min.lt kalbasi su grupės „Psichodelinis šuo“ vokalistu, gitaristu ir dainų autoriumi Tomu Usovu.

– Jūsų grupės dainų tekstai visi yra lietuviški?

– Taip.

– Ar tai jūsų grupės sukurti tekstai, ar kitų autorių kūriniai?

– Dabar jau yra mūsų, nors anksčiau, kai tik pradėjome groti, dažniausiai pasiimdavau poetų, kuriuos skaitydavau, tekstus.

Bet po kurio laiko atsirado noras rašyti savo, nes tada geriau viskas susidėlioja. Dabar stengiuosi imti vien tik savo tekstus.

– Ar grupėje tekstus rašote Jūs vienas?

– Taip, nes tokį dalyką, kaip tekstas, keliese sukurti, manau, sunkiai įmanoma.

Iš įrašų studijos / Dalios Imbrasaitės nuotr.
Iš įrašų studijos / Dalios Imbrasaitės nuotr.

– Apie ką Jūsų dainos?

– Apie ką? Apie gyvenimą.(juokiasi) Jeigu viduje yra kažkokia problema, stengiesi ją išsiaiškinti – apibūdinti, aprašyti, išreikšti. Tokiu būdu ta problema tampa nebe tokia opi.

Aš stengiuosi rašyti abstrakčiau, kad tos problemos apimtų platesnį horizontą – kuo daugiau prasmės sutalpinti į kuo mažiau žodžių, ir kad tie žodžiai būtų universalūs.

Grupės įrašų galite pasiklausyti čia.

– Dainose daugiau narpliojami egzistenciniai potyriai, ar tekstuose atsispindi ir politinė, socialinė kritika?

– Temos kyla iš savo būties apmąstymų, nes visa kita, manau, jau išplaukia iš to. Kaip ir visuomenė ir politika (nors politika tai nelabai domiuosi) (juokiasi), kažkokios bendros moralinės vertybės yra visko pagrindas bet kuriuo atveju.

– O kaip Jūsų tekstai susipina su muzika?

– Įvairiai. Dėl ko aš pastaraisiais metais stengiuosi rašyti tekstus pats, nes tada jie kitaip susisieja su muzika. Kito tekstas yra analizė, kurią, tam tikra prasme, „užklijuoji“. Dainoje viskas kitaip turi būti nei poezijoje.

Temos kyla iš savo būties apmąstymų, nes visa kita, manau, jau išplaukia iš to

Atsimenu, „Senas Kuinas“ [red. Vilijus Važnevičius] dar tada, kai mes grojome ne savo tekstus, sakė, kad mūsų atliekama lyrika yra per sudėtinga. Dainoje turi pagriebti tą momentą ir kalti tiesiai į tą svarbiausią tašką. Taip ir ta daina pasirašo.

Aišku, po to daug ką redaguoji, grynini, bet jeigu teksto ritmika atsiranda kartu su muzikos ritmika ir melodija – idealus atvejis. Stengiuosi, kad viskas eitų sinchroniškai. 

Koncerto Vilniuje akimirkos / Grupės archyvo nuotr.
Koncerto Vilniuje akimirkos / 2012 m. / Grupės archyvo nuotr.

– Kokie atlikėjai/kolektyvai, Jūsų nuomone, padarė didžiausią įtaką Jūsų kūrybai?

– Praėjusio amžiaus psichodelinis rokas. Iš lietuvių – „Senas kuinas“, „Kontrabanda“ buvo tos grupės, sukėlusios susidomėjimą bliuzu ir panašios krypties muzika.

 jeigu teksto ritmika atsiranda kartu su muzikos ritmika ir melodija – idealus atvejis

Gal ir pats bliuzas pradžioje atrodė tokia patogi muzika: joje svarbus tekstas, bet ten nėra daugžodžiaujama, o muzika, iš pažiūros, yra paprasta, bet nebūdama techniškai labai sudėtinga, ji gali turėti daug krūvio emociniuose lygiuose.

O apskritai tai tos įtakos iš daug kur ateina. Man dar asmeniškai norisi šiek tiek paieškoti kitokių sąskambių, pažaisti su techninėmis galimybėmis, ne tiek instrumentų, kiek jiems skirtų prietaisų.

– Jūsų kūrybiniame puslapyje rašoma, jog susikūrėte 2009 m. Ar kas jūsų muzikoje pasikeitė per visą šį laikotarpį?

– Iš tiesų, 2009-tais būdami dar 10-toje klasėje pirmą kartą susirinkome pagroti su Giedriumi ir Pauliumi mokykloje. Parašėme vieną dainą pagal Rimvydo Stankevičiaus eilėraštį.

Tačiau iš esmės grupę įkūrėme 2012 m. ir grojome iki 2014 m. [red. 2014 m. dalis narių buvo išvykę iš Lietuvos]. Tuo laikotarpiu kurdavau dainas pagal Stankevičių, Navaką, Bleizgį ir kitus poetus.

O kai susirinkome po metų pertraukos, buvo susikaupę savų dainų, savo tekstų, ir tai buvo žingsnis į priekį. Dabar – antrasis mūsų kūrybos etapas.

Gyvą grupės „Psichodelinis šuo“ pasirodymą galite išgirsti š.m. liepos 10 d.(penktadienį) 21 val. „Liverpool“ bare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius