Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 02 03

Lietuvos kompozitoriai – žinomi užsienyje, mylimi Lietuvoje

Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje jau antrus metus organizuojamas Europos menų festivalis, kurio tikslas supažindinti moksleivius su skirtingų Europos šalių kultūromis. Šiais metais minimos lietuvių kompozitorių – G.Kuprevičiaus, J.Andrejevo, B.Dvariono, D.Kairaitytės – jubiliejinės sukaktys, todėl nuspręsta šį festivalį skirti Lietuvai. Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla nuolat vykdo projektus, rengia koncertus, skirtus populiarinti lietuvių kompozitorių kūrybą ir skatinti bendradarbiavimą tarp mokyklos ir šių dienų kūrėjų.
„Europos menų“ festivalio akimirka
„Europos menų“ festivalio akimirka / Organizatorių nuotr.

,,Sakoma, kad savam krašte pranašu nebūsi, užtat džiugu, kad lietuvių kompozitoriai yra žinomi, mėgstami ir vertinami tiek užsienyje, tiek Lietuvoje“, – sako Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduoja muzikos skyriuje Eglė Čobotienė. – Tai yra mūsų šalies meno, kultūros kūrėjai, todėl svarbu juos tinkamai įvertinti, pažinti. Ypač svarbu skatinti jaunąją kartą klausytis, atlikti, puoselėti šalies kompozitorių kūrybą – juk stengiamės išauginti kultūringus piliečius, kurie suvokia savo tapatybę, ją gerbia.“

Festivalio metu mokiniai susipažino su žymiais šių dienų kompozitoriais – V. Barkausku, F. Bajoru, N. Galiamova, K. Vasiliauskaite. Vaikams buvo įdomu iš pačių kūrėjų lūpų sužinoti, kaip gimė vienas ar kitas kūrinys, kuo ypatinga kompozitoriaus profesija, kas paskatino pradėti  kurti muziką.

Muzikos besimokantiems mokiniams ir pedagogams lietuvių kompozitorių kūryba tikrai nesvetima. Tiek ankstesnės kartos kompozitorių – S. Vainiūnio, M. K. Čiurlionio, B. Dvariono, tiek šių dienų kūrėjų – Z. Bružaitės, B. Kutavičiaus, V. Barkausko, K. Vasiliauskaitės, N. Galiamovos, F. Bajoro ir kitų kompozitorių kūriniai dažnai įtraukiami į mokinių repertuarus bei mokymo programas. Lietuvių kompozitoriai kuria ir patiems mažiausiems, ir jau sudėtingus kūrinius grojantiems muzikantams. Itin mėgstama lietuvių kompozitorių instrumentinė muzika – joje daug lietuviškos harmonijos, pažįstamų sąskambių, todėl vaikui, kuris auga šioje aplinkoje, girdi daug liaudies dainų, tokia muzika labai priimtina, natūrali ir suprantama.

,,Šis festivalis visų pirma yra šventė mokiniams. Mokykloje vyksta daug koncertų, konkursų, kurie vaikams neretai asocijuojasi su didele atsakomybe, jauduliu, konkurencija. Todėl norėjosi ne tik mūsų mokiniams, bet ir tiems, kurie atvyko iš kitų miestų, sukurti progą laisvai, be didelio jaudulio ir konkurencijos muzikuoti vienoje scenoje. Džiaugiamės, kad dalyvių susidomėjimas buvo didelis ir sulaukėme svečių iš įvairių Lietuvos regionų“, – sako Eglė Čobotienė.

Šventės atidarymo metu skambant M. K. Čiurlionio preliudui, šoko baleto skyriaus mokiniai, o renginio baigiamieji akordai nuskambėjo mokyklos choro atliekamomis B. Kutavičiaus ,,Lietuviškomis variacijomis“, kurias lydėjo šiuolaikinio šokio kompozicija. Taip buvo įgyvendinta festivalio idėja sujungti draugėn menų mūzas ir suteikti galimybę jauniesiems muzikantams ir šokėjams kurti bendrus pasirodymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius