Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21

Lietuvos muzikos žvaigždės atidaro tarptautinį festivalį Tel Avive

Akmenimis kalamas ritmas ir žodžiai „Sveikas, mūsų gentaini!“, skambantys išnykusios jotvingių genties kalba – taip kovo 26 d. Tel Avive bus atidarytas tarptautinis Felicjos Blumental muzikos festivalis.
Aidija. Romualdas Gražinis
Aidija. Romualdas Gražinis / Jurgos Anušauskienės nuotr.

Romualdo Gražinio diriguojamas choras „Aidija“ pirmąjį festivalio koncertą pradės nuo rituališkosios Broniaus Kutavičiaus oratorijos „Iš jotvingių akmens“ – dabarties žvilgsnis į archajišką praeitį užmegs Izraelio publikos pažintį su Lietuvos muzikos scenos įvairove, kurią į Felicjos Blumental festivalį pirmą kartą atvedė Tel Avive vykstantis Lietuvos kultūros renginių ciklas „Lietuviškas pasakojimas“.

Kovo 26-ąją Felicjos Blumental festivalio programoje – net trys Lietuvos kultūros instituto organizuojamo „Lietuviško pasakojimo“ koncertai: po kamerinio choro „Aidija“ programos įvyks pianisto Andriaus Žlabio rečitalis, o vakarą pabaigs Giedrės Šlekytės diriguojamo Izraelio kamerinio orkestro, solisto Martyno Levickio (akordeonas) ir choro „Aidija“ koncertas.

Muzikinių renginių prologas festivalyje – režisierės Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, pasakojantis apie Roko maršų ir Dainuojančios revoliucijos fenomeną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrė Žickytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrė Žickytė

„Kaip tarptautinio festivalio organizatorė ir meno vadovė, aš ieškau tokios muzikos ir atlikėjų, kurie galėtų pristatyti naują, netikėtą muzikinį patyrimą“, – pasakojo Felicjos Blumental muzikos centro ir festivalio vadovė Avigail Arnheim. „Prieš metus klausydama Martyno Levickio jo pirmajame koncerte Tel Avive supratau, kad norėčiau Lietuvos muzikantus pakviesti ir į savo festivalį, kad mūsų programoje turėtų skambėti lietuviška muzika. Bendravome su Lietuvos kultūros atašė Elena Keidošiūte, patys su kolegomis tyrinėjome Lietuvos muzikos kultūrą ir aptikome daug grožio bei aukščiausią meistriškumo lygį. Labai laukiu kovo 26-osios koncertų ir tikiu, kad šis unikalus susitikimas su Lietuvos muzika atneš dar daugiau įkvepiančių atradimų!“, – teigė festivalio vadovė.

Martynas Levickis taip pat prisiminė savo pirmąjį susitikimą su Tel Avivo publika: „Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga buvau pakviestas sugroti solinį koncertą. Kaip žinome, akordeonas yra ypatingas instrumentas liaudiškoje žydų kultūroje. Šiam koncertui buvau sukūręs gana poetišką programą su Mikalojaus Konstantino Čiurlionio opusais, mano paties aranžuota liaudies muzika, šiek tiek šiuolaikinių kūrinių ir buvau numatęs pabaigti koncertą Fredericu Chopinu ir Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Koncerto metu supratau, kad publika yra truputėlį šokiruota, nes nesitikėjo iš „linksmojo“ akordeono tokio melancholiško, šiaurietiško skambesio, nors ir negrojau nieko ekstremalaus. Nusprendžiau koncertą patrumpinti, bet staiga išgirdau iš salės: „Play Chopin!“. Labai džiaugiuosi, kad ši mano istorija vystėsi toliau ir tapo „Lietuviško pasakojimo“ dalimi“, – pasakojo M.Levickis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Levickis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Levickis

Choro „Aidija“ sekamą lietuvišką pasakojimą, prasidėjusį B.Kutavičiaus oratorija, tęs su kiekvienoje „Dainų šventėje“ skambanti Juozo Gudavičiaus „Kur giria žaliuoja“, plėtos R.Gražinio, Onutės Narbutaitės, Vaclovo Augustino, Zitos Bružaitės kūriniai. Šiuo metu JAV gyvenantis vienas garsiausių Lietuvos pianistų, nominuotas prestižiniam „Grammy“ apdovanojimui ir laukiamas didžiosiose pasaulio koncertų salėse – Andrius Žlabys – savo rečitalyje atliks Johanno Sebastiano Bacho, M.K.Čiurlionio, Mieczyslawo Weinbergo ir Cezaro Franko programą.

Finalinio koncerto pasakojimo centre – taip pat svetur Lietuvos vardą garsinanti dirigentė Giedrė Šlekytė, kuri šiuo metu vadovauja Klagenfurto (Austrija) miesto teatro orkestrui. Jos diriguojamas Izraelio kamerinis orkestras, M.Levickis ir choras „Aidija“ atliks W.A.Mozarto, F.Handelio kūrinius, Ramintos Šerkšnytės „De Profundis“, Arvydo Malcio Scherzo iš Koncerto akordeonui ir styginių orkestrui bei Broniaus Kutavičiaus „Rudenio gėrybes“.

Didžiausias iki šiol šiuolaikinės Lietuvos kultūros pristatymas vyksta nuo kovo pradžios iki gegužės pabaigos. „Lietuviškas pasakojimas. Kultūros festivalis Tel Avive 2019“ (“Lithuanian Story. Culture Festival in Tel Aviv 2019“) pažindina Izraelio publiką su mūsų šalies menininkais – poezijos, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos, performansų, šokio ir dokumentinio kino kūrėjais.

Balandžio 16-ąją Tel Avivo meno muziejuje vyks performanso ir garso menininkės Linos Lapelytės kūrybos vakaras „Candy Shop and Other Dances“. Gegužės 4 d. „Lietuviškas pasakojimas“ pasisuks link šiuolaikinės muzikos scenos. Kultiniuose Tel Avivo klubuose „Teder“ ir „Alphabet“ vyksiančiuose „Vilna Connection“ renginiuose pasirodys DJ‘ai Manfredas, „12 inčų po žeme“ ir V. (Vidmantas Čepkauskas ), Lietuvos atlikėjų grupės „Maps“, „Shishi“ ir izraeliečiai „Red Axes“. Gegužės 23, 24 ir 25 dienomis Suzanne Dellal šokio ir teatro centre vyks pirmasis Lietuvos šiuolaikinio šokio savaitgalis, kurį Lietuvos kultūros institutas rengia bendradarbiaudamas su Lietuvos šokio informacijos centru. „Lietuvišką pasakojimą“ Tel Avive pabaigs kino dokumentika – bendradarbiaujant su Lietuvos kino centru, festivalio „Docaviv“ programoje bus parodytas režisierės Aistės Žegulytės filmas „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“.

Festivalį organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Lietuvos kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūte, finansuoja LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir LR ambasada Izraelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius