Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 04

LNOBT skelbia naują 2015–2016 m. sezoną: penkios premjeros ir Lietuvos baleto jubiliejus

Sezonas baigėsi – kitas sezonas prasideda. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatras jau skelbia naują 2015–2016 m. sezoną.
Viktorija Miškūnaitė
Viktorija Miškūnaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

O kas įdomaus naujajame sezone? „Manon“, „Eglė žalčių karalienė“, „Bohema“, „Don Karlas“ ir „Don Kichotas“ – tai penkių būsimų premjerų pavadinimai. Gruodį Lietuvos baletas iškilminga Baleto savaite minės savo 90-metį. Taip pat bus rengiami koncertai, o iš viso nuo 2015 m. rugsėjo iki 2016 m. gegužės teatras pakvies į kone 150 renginių.

Naująjį sezoną rugsėjo 18 d. pradės Jules’io Massenet operos „Manon“ premjera. Tai LNOBT, San Francisko ir Tel Avivo operos teatrų koprodukcinis spektaklis. 

Kaip per spaudos konferenciją minėjo LNOBT vadovas Gintautas Kėvišas, „Manon“ Lietuvoje – beveik pamiršta opera, Vilniuje ji buvo statyta daugiau nei prieš pusšimtį metų. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gintautas Kėvišas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gintautas Kėvišas

„Prancūzų operai būdingas tam tikras rafinuotumas, savita estetika“, – sakė teatro vadovas. Ją perprasti atlikėjams bene geriausiai padėtų prancūzų statytojai. Tad spektaklio muzikos vadovas – Lietuvoje ne kartą dirigavęs žinomas prancūzų dirigentas Cyrilas Dyderichas, režisierius Vincent’as Boussard’as (jis yra ir kostiumų dailininkas). 

O apie tai, kad teatras jau ruošiasi artimiausiai premjerai, paliudijo naujojo sezono pristatymą pradėjusi solistės Viktorijos Miškūnaitės atlikta Manon arija (akompanavo Audronė Juozauskaitė). 

Lapkričio 20 d. LNOBT scenoje atgims Eduardo Balsio baletas „Eglė žalčių karalienė“. 

Baleto statytojai jau dabar ieško autentiškų Lietuvos kaimo buities daiktų scenovaizdžiui, ir kreipiasi į visuomenę pagalbos. Jei vasarą lankydamiesi sodybose rastumėte pintų krepšių, lininių rankšluoščių, šakių, dalgių, kirvukų, medinių daiktadėžių ir kitokių rakandų, ir jų nebūtų gaila padovanoti teatrui, spektaklio kūrėjai būtų Jums labai dėkingi (daiktus reiktų atnešti į LNOBT informaciją, prie kasų).

Baleto statytojai jau dabar ieško autentiškų Lietuvos kaimo buities daiktų scenovaizdžiui, ir kreipiasi į visuomenę pagalbos.

„Eglės žalčių karalienės“ pastatymą kuria britų choreografas George’as Williamsonas ir dailininkė Louie Whitemore.

Užsieniečių pasirinkimą G.Kėvišas pakomentavo taip: „Labai džiaugiuosi, kad įveikiame tam tikrą mąstymo uždarumą – jei jau imamės lietuviško veikalo, statyti jį galime tik mes patys. Gerą lietuvišką muziką turėtume traktuoti kaip lygiavertę europinei klasikai, galinčią sudominti daugelį – ne tik mus.“ 

O naujai išgirsti E.Balsio muziką padės šio pastatymo muzikos vadovas Davidas Geringas, tai bus jo kaip dirigento debiutas teatre: „Mūsų muzikos visuomenei šis faktas turėtų būti reikšmingas.“

Pristatymo metu V.Miškūnaitės sudainuota dar viena arija (Miuzetės valsas) anonsavo trečiąją naujo sezono premjerą. Gruodžio 31 d. LNOBT pakvies į Giacomo Puccini operą „Bohema“. „Tai bendras LNOBT ir Ravenos festivalio darbas. Festivalio meno vadovė – Italijoje vertinama režisierė Cristina Mazzavillani Muti, garsiojo dirigento Riccardo Muti žmona.

Visą dėmesį ji sutelkia į muziką, kurią atskleisti padeda vizualūs sprendimai.“ LNOBT vadovas užsiminė, kad per Naujuosius pažiūrėti premjeros galbūt atvyks ir legendinis R. Muti.

„Bohemos“ muzikos vadovas – dirigentas Robertas Šervenikas. Beje, balandį vienas „Bohemos“ spektaklių bus skirtas R. Šerveniko jubiliejui. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gintautas Kėvišas ir Viktorija Miškūnaitė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gintautas Kėvišas ir Viktorija Miškūnaitė

2016 m. pavasarį į LNOBT įžengs du ispanų Donai. Kovo 4 d. įvyks Giuseppe’s Verdi operos „Don Karlas“, balandžio 29 d. – Ludwigo Aloiso Minkaus baleto „Don Kichotas“ premjeros. 

Operą „Don Karlas“ statys režisierius Günteris Krämeris, iš kurio tikimasi „estetinės švaros ir nuoseklumo“, kokie buvo būdingi jo LNOBT statytai „Žydei“. Spektaklio muzikos vadovas – dirigentas Pierre’as Vallet (Prancūzija). 

Tuo tarpu „Don Kichotas“ suteiks džiaugsmo klasikinio baleto gerbėjams. Choreografiją kuria baletmeisteris iš Rusijos Vasilijus Medvedevas, spektaklio muzikos vadovas Martynas Staškus. 

Gruodžio 2–6 d. šventine Baleto savaite bus paminėtas Lietuvos baleto 90-metis. Greta naujausių pastatymų „Bolero+“, „Eglė žalčių karalienė“ ir „Spragtukas“ bus rodoma „Kopelija“, mat nuo šio spektaklio premjeros 1925 m. Kauno valstybės teatre ir skaičiuojama Lietuvos baleto istorija. 

Ypatingas šventinis akcentas – Jurgitos Droninos gala koncertas. „Dronina šiuo metu – bene ryškiausia su Lietuva siejama baleto žvaigždė tarptautinėje arenoje“, – sakė G. Kėvišas. 

Koncerte dalyvaus pagrindiniai solistai iš Niujorko, Paryžiaus, Štutgarto baleto trupių, Olandijos nacionalinio baleto. 

Per sezoną įvyks dar keturi koncertai. Gegužės 26 d. į LNOBT atvyksta Londono simfoninis orkestras, diriguojamas „Covent Garden“ karališkosios operos muzikos vadovo Antonio Papano. Solistas – smuikininkas Nikolajus Znaideris. 

Šis orkestras pirmasis išbandys planuojamą įdiegti akustinę kriauklę, kuri leis LNOBT sceną paversti koncertų sale.

Laisvės gynėjų dienos proga skambės Wolfgango Amadeus Mozarto „Requiem“.

„Naująjį sezoną galima laikyti ir jubiliejų metais“ – juokavo teatro direktorius. 80-mečio jubiliejų LNOBT didžiojoje scenoje švęs Virgilijus Noreika. Taip pat bus minimas LNOBT choro meno vadovo Česlovo Radžiūno jubiliejus. Dedikuotais spektakliais bus minimi operos solistų Irenos Jasiūnaitės, choreografo Elegijaus Bukaičio ir daugelio kitų menininkų jubiliejai. 

Martyno Aleksos nuotr./Virgilijus Noreika
Martyno Aleksos nuotr./Virgilijus Noreika

Kitą sezoną operos solistų gretas papildys V.Miškūnaitė, Eugenijus Chrebtovas ir Tomas Pavilionis. LNOBT dainuos ir užsienyje pasirodantys operos solistai, antai vasarį Karmen dainuos Justina Gringytė, neseniai išgarsėjusi šiuo vaidmeniu Londone, o jos partneris bus amerikiečų tenoras Adamas Diegelis – dažnas Niujorko „Metropolitan Opera“ solistas. 

Į LNOBT diriguoti kaip etatinis dirigentas ateina Julius Geniušas. LNOBT diriguojančių užsienio meistrų sąrašą papildys Justus Frantzas – jis diriguos vieną „Fidelijaus“ spektaklį. 

Bilietus teatro kasose bei internetu LNOBT puslapyje www.opera.lt galima įsigyti jau dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius