Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23

Maestro Jonas Jučas: „Kaunas Jazz“ misija – plėsti kultūrinio suvokimo ribas, išnešti džiazą į gatves!“

„Tai – 25-as festivalis. Net negalvojome, kad išgyvensime net ketvirtį šimtmečio“, – su dideliu džiugesiu apie šių metų „Kaunas Jazz“ festivalį pasakoja idėjinis šio renginio autorius bei organizatorius Jonas Jučas. Kokias staigmenas Lietuvos klausytojams jubiliejaus proga yra parengę festivalio kūrėjai? Apie tai – šventinis 15min.lt pokalbis su maestro J.Juču.
Jonas Jučas
Jonas Jučas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

– Ar jubiliejine proga esate numatę išskirtinę festivalio programą?

– Planuojant programą siekėme, jog būtų sąsajų su pirmuoju „Kaunas Jazz'1991“ festivaliu. Nutarėme, jog būtinai reikia pasikviesti Heinzą Affolterį, kuris pas mus jau kelis sykius grojo, o svarbiausia – dalyvavo pačiame pirmajame „Kaunas Jazz“.

Jis yra sukūręs dainą Lietuvai, mes esame išleidę keletą jo vinilinių plokštelių. Labai laukiame šio nuostabaus muziko pasirodymo. Jis, beje, pasirodys net tris kartus – Vilkaviškyje, Birštone ir Kaune.

VIDEO: Petras Vyšniauskas kviečia į Kaunas Jazz

Na ir žinoma, „Kaunas Jazz“ festivalis niekuomet neapsieina be daugybę titulų turinčio Petro Vyšniausko. Jis ir pradės festivalio iškilmes Rotušės aikštėje.

Neapleidžiame ir senųjų tradicijų – varpų muzikos koncerto, kuriame šįmet muzikuos nacionalinės premijos laureatas Giedrius Kuprevičius. Taip pat, kaip ir kasmet, klausytojams siūlome gausybę puikių nemokamų renginių.

– Kokius naujus kolektyvus pristatysite šiais metais?

– Bendradarbiaudami su Lenkijos ir Estijos festivaliais „Lotos Jazz Festival Bielska Zadymka Jazzowa“ ir „Jazzkaar“, šįmet pristatome kelis nepaprastai įdomius bei žymius muzikantus: estų kolektyvą „Abraham’s Caféir lenkų pianistą Włodeką Pawliką, pernai laimėjusį „Grammy“ apdovanojimą.

Šįmet pristatome kelis nepaprastai įdomius bei žymius muzikantus: estų kolektyvą „Abraham’s Café“ ir lenkų pianistą Włodeką Pawliką

Beje, su „Abraham’s Café“ pasirodys ir labai stipraus balso ir puikios muzikinės klausos artistas Tamiras Grinbergas.

Jį taip pat bus galima išvysti ir Vienybės aikštėje. Taip pat šįmet pas mus atvyksta ir žymus trimitininkas, prodiuseris ir fotografas iš Vokietijos – Tillas Bronneris su savo kvintetu.

Klube „Kombo“ šeštadienio vakare pristatysime suomių grupę „TIMO Lassy Band“. Jų muzikoje yra ir šiuolaikinio, ir klasikinio džiazo, ir lotynų Amerikos ritmų.

Didysis festivalio koncertas, kaip įprastai, vyks Žalgirio arenoje. Čia surengsime žymiojo Gregory'o Porterio, kurį jau prieš 2 metus girdėjome Vytauto Didžiojo universiteto salėje, pasirodymą.

VIDEO: Liutauras Janušaitis ir Tomas Razmus kviečia į Kaunas Jazz

Po šio atlikėjo pasirodymo, klube „Kombo“ koncertuos įdomus sambūris – scenos veteranas Viktoras Malinauskas su Šiaučiuliu ir Urbiku, ir dar koncerte dalyvaus jauna dainininkė Silvia Leonzio.

Merginai yra 14 metų, o Malinauskas yra vyresnės kartos menininkas, tad scenoje susitiks labai įvairaus ir didelio metų skirtumo artistai, ir tai tikrai kels intrigą, juolab paskutiniame koncerte.

„Naturally 7“ – unikali muzikų septyniukė, viską atliekanti tik savo balsų stygų ir viso kūno pastangomis 

Be to, klausytojams pageidaujant, atsivežame ir prieš 2 metus girdėtą kolektyvą iš JAV – „Naturally 7“, kurie pasirodys pirmadienį Vilniaus kongresų rūmuose.

„Naturally 7“ – unikali muzikų septyniukė, viską atliekanti tik savo balsų stygų ir viso kūno pastangomis be jokių instrumentų. Jie žada pristatyti naują savo programą ir kompaktinę plokštelę.

– Festivalio programoje gausu ne tik muzikinių koncertų, bet ir kitų pramogų. Ar galima teigti, jog džiazo kultūra Kaune plečiasi į kitas erdves? Apima naujas meno rūšis?

Taip, šiais metais toliau vystome džiazo gatvės idėją. Pernai ją tik pradėjome, šįmet sustiprinome. Priėmėme į džiazo gatvę ne tik muzikinius projektus, bet ir džiazo šokį.

Gatvės šokio mokys ir patys šokėjai, ir bus viena scena skirta pačiam šokio menui, kita – didžėjams, kurie šiuolaikiškomis priemonėmis, vinilinėmis plokštelėmis miksuos džiazo muziką.

VIDEO: Arina Borunova kviečia į Kaunas Jazz

Be to, kaip visuomet festivalį Vienybės aikštėje pradedame vaikų piešinių akcija. Į festivalio žaismą įsipina ir fotografijos menas.

Šiais metais pasaulyje žinomas lenkų fotografas atsiveža savo džiazo muzikų parodą. Tad plečiamės į įvairias kitas, džiazui artimas meno rūšis, nes suprantame patį žodį „džiazas“ šiek tiek plačiau.

Pagrindinė to priežastis (kurią aš dažnai miniu) – plėsti suvokimo ribas. Mano manymu, kiekvieno žmogaus širdyje, jo dvasioje egzistuoja kažkokia graži kertelė, ir ją mums reikia pamėginti užkabinti!

VIDEO: Petras Vyšniauskas kviečia į Kaunas Jazz

Tačiau norint žengti tą pirmąjį laiptelį, reikia pradėti nuo paprasčiausios, nesudėtingos muzikos, gatvės šokių, bliuzo, artimos džiazui muzikos, džiazo madų.

Nors mus daug kas kritikuoja, jog į programą įtraukiame populiarius elementus, bet mes juos įtraukiame todėl, kad laikomės įsitikinimo, jog jeigu nesudarysime to laiptelio, nesudominsime, ateityje neturėsime žiūrovų. Estetinį jausmą reikia žadinti palaipsniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius