Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Medvėgalio festivalio organizatorius: manęs klausė, ar reikia kaimo žmonėms jūsų operų?

Jau penkioliktąjį kartą ant aukščiausio Žemaitijos kalno – Medvėgalio Šilalės rajone – skambės muzika ir poezija: čia vyks tradicinis Medvėgalio menų ir muzikos festivalis.
Ant Medvėgalio piliakalnio vyks menų ir muzikos festivalis
Ant Medvėgalio piliakalnio vyks menų ir muzikos festivalis / Organizatorių nuotr.

Pasak renginio organizatoriaus Šilalės kultūros centro vyriausiojo režisieriaus Vytauto Jankausko, nors prieš penkiolika metų gimęs renginys tąsyk kažkam atrodė kaip avantiūra, tačiau dabar jis sukviečia žmones ne tik iš Žemaitijos, tačiau iš visos Lietuvos.

Šių metų programoje – ansamblis „4 tango“ ir solistė Ieva Prudnikovaitė, varinių pučiamųjų kvintetas „Phil Brass“, violončelių kvintetas „Quincelly“ ir solistai Saulius Šiaučiulis bei Renata Dubinskaitė, Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Norėčiau būt paparčio žiedu“.

Autorines dainas atliks ir lietuvių poetų eiles skaitys Nacionalinės premijos laureatas Vladas Bagdonas, žiūrovai išvys ugnies reginį „Senosios Europos atnaša Medvėgaliui“ (skulptoriai – Ona Rūta Čigriejūtė ir Rytas Jonas Belevičius).

Jau penkioliktą kartą festivalį ves jo simboliu tapęs muzikologas Viktoras Gerulaitis.

„Festivalio idėja atsirado dėl to, kad provincija buvo visiškai užvaldyta popso. Karaliavo trijų akordų muzika. Taip ir kilo mintis, kad reikia atsvaros, kitokios muzikos. O tam, kad renginys būtų labiau matomas, reikalinga atvira erdvė, kuri neįpareigotų vilktis smokingo. Ir dar – kad jis būtų nemokamas, kad čia skambėtų gera profesionali muzika“, – sakė V.Jankauskas.

Pašnekovas sako, kad tam puikiai tiko Medvėgalio piliakalnis, kuris ir pats savaime yra traukos centras.

„Medvėgalio menų ir muzikos festivalis buvo mano sugalvota iniciatyva. Ir nepigi. Bet ją tuomet palaikė Kultūros ministerija, tuometinis Kultūros rėmimo fondas, kai kurie kolegos. O dalis kolegų vadino avantiūra. Sako, ar reikia kaimo žmonėms jūsų operų? Bet, pasirodo, reikia. Susirenka tūkstantinės minios“, – sakė V.Jankauskas.

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Medvėgalis
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Medvėgalis

Festivalis augo ir keitėsi kiekvienais metais, o jame, pasak pašnekovo, koncertavo žymiausi klasikinės muzikos atlikėjai.

„Augo festivalis, augome ir mes patys, mūsų supratimas keitėsi. Atsirado daugiau estetikos, daugiau tvarkos, atsisakėm prekybų – dabar galima įsigyti tik ledų, vandens ir kavos. O pirmuose festivaliuose buvo ir vynas, ir alus. Viskas keitėsi ir viskas bangavo. Kito Kultūros tarybos skiriamas finansavimas“, – kalbėjo V.Jankauskas.

Tačiau vienas kriterijus nesikeitė niekada: festivalyje koncertuoja tik scenos profesionalai, o ši kartelė nėra nuleidžiama.

„Greta muzikos visada kviečiamės ir aktorių, kurie skaito poeziją. Medvėgalio kalnui patinka poezija“, – juokavo V.Jankauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Prudnikovaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Prudnikovaitė

Taip pat pristatomos parodos, ugnies skulptūros, kitos veiklos. V.Jankauskas sako, kad ypatingą nuotaiką čia sukuria ir pats Medvėgalio piliakalnis: „Visi geriausi atlikėjai pas mus yra buvę ir jie pabrėžia, kad Medvėgalis turi aurą, turi dvasią. Čia puikiai skamba, gera akustika. O ir gamta mums dosni. Tik pirmais metais buvo lietus ir didžiulis vėjas, tad palapinę laikėme visi kartu, taip pat atlikėjai – kad jos nenuneštų.

Kai bus šiemet – nežinau. Taip pat nežinia, ar Medvėgalio dvasios nesupyks“, – juokėsi V.Jankauskas.

Medvėgalio menų ir muzikos festivalis vyks liepos 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius