Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 25

„Mettis“ – naujas vardas klasikinės muzikos pasaulyje

Jaunystė, energija, kūrybingumas ir aistra muzikai suvienijo keturis talentingus atlikėjus, pristatančius klausytojams naują vardą klasikinės muzikos pasaulyje – styginių kvartetą Mettis. Vilniečiai ir miesto svečiai turės išskirtinę progą išgirsti šio kolektyvo koncertinį debiutą spalio 25 d. 19 val. Taikomosios dailės muziejuje.
„Mettis“
„Mettis“ / Naujosios muzikų kartos nuotr.

Styginių kvartetas Mettis – tai perspektyviausių jaunųjų lietuvių atlikėjų kolektyvas, susibūręs 2011 metais. Visi kvarteto nariai: smuikininkai – Kostas Tumosa ir Bernardas Petrauskas, altistas – Karolis Rudokas, bei violončelininkas Rokas Vaitkevičius – yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, nuolat koncertuojantys kaip solistai.

Tik ką sugrįžę iš Austrijos, už poros savaičių išvykstantys į Prancūziją, įsisukę į repeticijų ir studijų karuselę, kvarteto nariai surado akimirką išskirtiniam interviu Lietuvos klausytojams.

Esate jaunas, naujai susikūręs kolektyvas. Papasakokite plačiau nuo ko viskas prasidėjo, kam kilo idėja Jus suvienyti į kvartetą?

Kiekvienas iš mūsų atskirai esame solistai, koncertuojantys ir su orkestrais, ir kamerinių programų sudėtyse. Tačiau styginių kvartetas – tai pats ryškiausias ansamblis kamerinėje muzikoje, turintis labai platų ir įvairų repertuarą. Kostas ir Rokas jau nuo mokyklos laikų svajojo suburti kvartetą, be to visi buvome nuo nuo seno pažįstami, tad praėjusiais metais galiausiai įgyvendinome šią idėją ir pasaulį išvydo “Mettis”.

Mettis – ką reiškia šis žodis?

Išrinkti tokį pavadinimą, kuris atspindėtų mūsų idėjas, filosofiją ir būdą, tikriausiai buvo ne ką lengviau, negu išmokti kūrinį. Jį rinkome gana ilgai, kiekvienas mūsų parengė po 20 skirtingų pavadinimų, iš kurių išrinkome geriausius, o vėliau ir vienintelį. Metis – tai senovės graikų mitologinė figūra, Titanų kartos Okeanidė, viena iš Dzeuso dukrų, simbolizavusi išmintį. Bendrinėje kalboje šis žodis apibūdina kokybę, paremtą sumanumu, išradingumu bei įgūdžiais. Šiek tiek jį perdarėme, pridėdami “t” raidę ir taip gavome žodį “Mettis”, kuris mūsų nuomone gerai skamba bei yra įsimenantis. Nors žinoma, pavadinimas tik papildo, grojimas ir muzika yra svarbiausia.

Sakykit, o kas Jums svarbiausia muzikos atlikime? Kaip manote, kada ji geriausiai pasiekia klausytoją? Apskritai ką Jums reiškia muzika?

Mums svarbiausia yra kokybiškai atskleisti kiekvieno kūrinio muzikinę mintį, kompozitoriaus užmojus, perteikti emocijas, sukurti atitinkamą atmosferą ir pasiekti kiekvieno klausytojo širdį. Publiką dažniausiai paperka nuoširdumas, natūralumas, mūsų jaunatviška energija ir meilė muzikai, kuri mums yra tapusi gyvenimo būdu bei pagrindiniu gyvenimo varikliu.

Kiek valandų per dieną praleidžiate su muzika?

Paprastai mus muzika supa beveik visą laiką. Kasdien repetuojame patys atskirai, kad būtume geros formos, gebėtume groti techniškai, švariai, puikiai valdytume savo instrumentus. Turime ruošti solo kūrinius, vėliau seka įvairios repeticijos, tiek su kvartetu, tiek su kitais kolektyvais, o po darbų  paprastai klausomės įrašų. Tikrai galime sakyti, kad muzika yra mūsų gyvenimas.

Ar turite savo mylimus atlikėjus, į kuriuos lygiuojatės? Ar lankotės koncertuose?

Be abejo, turime gausybę mėgstamų atlikėjų ir kvartetų, į kuriuos galime lygiuotis: pradedant nuo legendinių smuikininkų Jashos Heifetzo, Davido Oistrakho, violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus iki mūsų dienų žvaigždžių: Maximo Vengerovo, Sergejaus Krylovo, Maximo Rysanovo, Yo-Yo Ma ir aibės kitų. Domimės įvairiais atlikėjais, klausome daug įrašų, semiamės patirties ir idėjų, gilinamės į repertuarą bei į tuos kūrinius, kuriuos patys atliekame. Taip pat  žavimės tokiais kvartetais kaip: Vilniaus (kuriame violončele griežia mūsų dėstytojas Augustinas Vasiliauskas), Amadeus, Alban Berg, Artis, Talich, Pražak, Ysaye, Borodin, Guarneri, Emerson ir daugeliu kitų. Esant progai, stengiamės lankytis koncertuose, kadangi gyvas garsas ir gyva emocija niekada neatstos įrašų.

Jūsų kvartetas tik ką dalyvavo Meistriškumo kursuose Austrijoje. Kaip Jums ten sekėsi. Galbūt ir koncertavote?

Turėjome net 19 susitikimų su vienais žymiausių kamerinės muzikos pedagogų ir pasisėmėme neįkainojamos patirties, užmezgėme įdomių ryšių su profesoriais ir kolektyvais iš kitų šalių. Taip pat turėjome 5 koncertus keletoje skirtingų salių, kurios, norėtume pasidžiaugti – visos buvo sausakimšos, publika mus pasitiko itin šiltai ir entuziastingai. Kursuose vykusiame konkurse mūsų kvartetas pelnė kamerinės muzikos apdovanojimą, kurį skyrė Josefo Haydno institutas.

Kokie Jūsų ateities planai? Ar planuojate likti Lietuvoje ar visgi išvykti į plačiuosius vandenis?

Svajojame eiti kuo toliau ir kilti kuo aukščiau. Taip pat toliau tobulėsime, mokysimės naujas programas ir, žinoma, koncertuosime. Lietuvos palikti kol kas nežadame, išskyrus tik tuomet, kai vyksime pasirodymams užsienyje.

Šis koncertas bus Jūsų Lietuvos debiutas. Pristatysite solidžią programą, ko klausytojai gali tikėtis?

Stengėmės parinkti įdomią, įvairialypę programą, apjungiančią klasicizmo ir romantizmo epochas, visapusiškai atskleidžiančią mūsų kvarteto veidą. Koncertą pradėsime W. A. Mozarto Mažąja nakties serenada, ko gero girdėta kiekvienam klausytojui. Tai linksmas, grakštus kūrinys, reikalaujantis preciziškumo, lengvumo. Toliau seks svajingasis C. Debussy kvartetas, kuriame išgirsite impresionizmo sąskambius, gausybę spalvų. Šį kvartetą kompozitorius sukūrė jaunystėje, paveiktas norvegų kompozitoriaus romantiko E. Griego styginių kvarteto. Antrojoje koncerto dalyje skambės dramatiškasis L. van Beethoveno kvartetas Nr. 9, parašytas Rusijos grafui Nikolajui Razumovskiui. Tai paskutinysis, trečiasis kvartetas iš serijos, sukurtos šiam didikui. Šis kūrinys reikalauja itin aukšto meistriškumo bei didelės muzikinės brandos.

Kiek laiko Jums užtruko paruošti šią programą?

Kiekvienai programai išmokti skiriame kelis mėnesius, tačiau nuolat ją tobuliname, auginame. Kūrinius gali groti visą gyvenimą ir vistiek nuolat atrasi kažką naujo. Tai besitęsiantis procesas.

Esate keturios savarankiškos individualios asmenybės, kaip pavyksta suderinti visų jūsų idėjas ir sukurti vieną puikų rezultatą?

Būna daug įvairių diskusijų, ginčų, kartais netgi pykčių, tačiau dažniausiai randame bendrą kompromisą, o jei nepavyksta, tuomet klausiame mūsų profesoriaus, žmogaus, kuriuo visi pasitikime, nuomonės. Repeticijų metu visi siūlome savas idėjas, į kurias atsižvelgiame ir apsvarstome. Pas mus vyrauja demokratija.

Ką dar veikiate be muzikos? Ar turite ir kitų hobių?

Žinoma! Visi turime kažkokių pomėgių: sportas, kinas, koncertai, internetas. Turime rasti būdų po  grojimo atsipalaiduoti ir subalansuoti vidines emocijas. Pavyzdžiui Bernardas lanko japoniškus kovos menus – Bujinkan Budo Taijutsu, kurie padeda stiprinti visą kūną, sukoncentruoja ir išvalo mintis, tuo pačiu išmoko nuimti stresą bei įtampą, kylantį po koncertų. Rokas labai mėgsta plaukimą ir būdamas dar moksleivis ne kartą dalyvavo plaukimo varžybose, kuriose beje atplaukė net gi ne paskutinis. Be to, kad labai domisi sportu, Karolis žavisi įvairiais intelektualiais žaidimais, istorija bei geografija. Kostas kaip ir jo kvarteto draugai, taip pat dažnai stebi sporto rungtynes ir mėgsta skaityti biografines knygas. Būtinai turime užsiimti ir kažkuo kitu, kad galėtume pasikrauti naujų idėjų bei jėgų muzikai.

Jūsų bendraamžiai šiandien dažniau renkasi kitas profesijas (teisininkų, ekonomistų ir t.t.), kas paskatino Jus pasirinkti muziką? Ar jaučiates reikalingi šiandieniniame pasaulyje?

Muzikos pradėjome mokytis dar vaikystėje – nuo 5-6 metų. Ilgainiui ji tapo gyvenimo būdu. Pasirenkant specialybę negalvojome apie finansinę pusę, nes muzika – tai ne tik darbas, bet ir malonumas. Tiesa, Lietuvoje susidomėjimas klasikine muzika nėra toks didelis, kokio norėtume, tačiau tikimės, kad jis augs, nes vakaruose turime visiškai kitokių pavyzdžių. Ten muzikantas yra vertinamas, gerbiamas, koncertai yra gausiai lankomi, o atlikėjai gerai apmokami.

Na ir pabaigai sakykite, kodėl klausytojai turėtų ateiti į Jūsų koncertą?

Atėjusiems mes pažadame magiškos muzikos vakarą ir dideles, nesuvaidintas mūsų emocijas. Kviečiame klausytojus nepraleisti progos išgirsti mūsų debiutą ir atrasti “Mettis” vardą sau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius